Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Iaurt: deliciu fructat-cremos

Iaurtul se obține prin îngroșarea laptelui de vacă, oaie sau capră. Există „natur” și cu diferite arome - adesea prin adăugarea de fructe, ciocolată, nuci sau semințe. 

Informații utile

Iaurtul are următoarele proprietăți speciale

Pentru obținerea iaurtului în lapte se adaugă așa-numite bacterii lactice, după care se încălzește câteva ore. În acest timp are loc acidificarea și îngroșarea laptelui. Facem diferența între iaurturi groase și cremoase: Tipurile groase se maturează direct în pahar și rămân acolo. Tipurile cremoase se maturează în rezervoare și sunt amestecate înainte de îmbuteliere. La gust nu diferă.


Proveniență

De unde provine iaurtul?

Iaurt proaspăt în detaliu

Nu se știe cine a inventat iaurtul. Probabil s-a creat de milenii și complet întâmplător. Se presupune că prima dată a existat la popoarele turcice nomade, posibil însă și în Balcani sau în China. Se poate că în toate regiunile menționate a fost inventat independent de celelalte regiuni. Documentat este doar faptul că în anul 1905 medicul și microbiologul bulgar Stamen Grigorow a descoperit în iaurt o bacterie, pe care o considera responsabilă pentru fermentarea și îngroșarea laptelui și a numit-o bacillicus bulgaris.

De asta este iaurtul atât de sănătos

Între timp au fost descoperite și alte astfel de bacterii lactice. Doar după aceea iaurtul a devenit subiectul cercetărilor europene și oamenii de știință au aflat că la fermentarea acestuia, nu ca la laptele acru sau brânză, laptele nu numai că se încheagă, dar și scindează în componentele sale și se produce doar puțin acid lactic. De aceea, iaurtul este într-o anumită măsură predigerat și foarte prielnic, chiar și pentru persoanele foarte sensibile. Pe lângă aceasta, majoritatea bacteriilor din iaurt supraviețuiesc tractul gastrointestinal și ajung în intestin, unde se înmulțesc și exercită un efect foarte pozitiv asupra florei intestinale.


Sezon

Când este sezonul iaurtului?

Iaurtul un produs proaspăt disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit iaurtul și cum se depozitează acesta?

Iaurt proaspăt în detaliu

Iaurtul are puține calorii și este potrivit ca și gustare între mese. În plus, este foarte gustos și poate fi combinat cu multe mâncăruri dulci și sărate. Iaurtul produs industrial poate fi păstrat o vreme în frigider, dacă nu a fost deschis capacul. Mucegaiul evident și un miros nu chiar plăcut sunt semne de alarmă. Un astfel de iaurt trebuie aruncat în mod obligatoriu. Un pahar de iaurt deja început ar trebui folosit în două-trei zile. Același lucru este valabil și pentru mâncărurile preparate cu iaurt.


Rețete

La ce poți folosi iaurtul


Ingrediente

Ce conține iaurtul

Iaurtul este foarte sănătos. Furnizează multe vitamine, substanțe nutritive și vitale, ajută digestia, poate reduce pofta de mâncare și contribuie la sănătatea oaselor. De asemenea are efect pozitiv asupra inimii și a sistemului circulator, și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Iaurtul există ca iaurt degresat cu 1,5 procente de grăsime, și cu 3,5 procente și 10 procente ca iaurt cu smântână. Iaurtul natur este mai degrabă delicat și puțin acrișor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 47 kcal

Carbohidrați: 4,1 g

Proteine: 3,4 g

Grăsimi: 1,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 13 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,18 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 123 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 155 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 49 mg