Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Laptele proaspăt: o sursă valoroasă de calciu

Laptele proaspăt nu este crud, ci este lapte pasteurizat. Laptele este încălzit la aproximativ 72-75 de grade. Astfel, se reduc considerabil germenii și crește durata de valabilitate. 

Informații utile

Laptele proaspăt are următoarele proprietăți speciale

Laptele proaspăt în detaliu

Laptele conține apă, lactoză, proteine și grăsime, precum și vitamine și minerale valoroase: calciu, magneziu și fier. Laptele proaspăt este disponibil ca lapte de fân, lapte de pășune și lapte alpin – cu nivelurile de grăsime lapte integral (3,5%), lapte degresat (1,5%) și lapte slab (maximum 0,5%). Laptele crud are un conținut de grăsime de până la 5%. Laptele proaspăt disponibil cel mai des în comerț este laptele proaspăt ESL (ESL = Extended Shelf Life). Laptele proaspăt ESL poate fi păstrat în frigider până la 24 de zile. Pentru aceasta, laptele este încălzit timp de 1 până la 3 secunde la 124-127 de grade.


Proveniență

De unde provine laptele proaspăt?

Laptele face parte din viața oamenilor de la domesticirea vacilor. Se presupune că bovinele domestice obișnuite în Europa provin din Anatolia și Orientul Apropiat. Au fost ținute în primă fază pentru carnea lor, apoi și pentru lapte. 


Sezon

Când este sezonul laptelui proaspăt?

Laptele proaspăt este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit laptele proaspăt și cum se depozitează acesta?

Laptele proaspăt în detaliu

Laptele proaspăt poate fi utilizat pentru mâncăruri cu lapte și deserturi, însă poate fi băut și în stare pură. Din laptele proaspăt se face și iaurt, caș și brânză. Laptele proaspăt este pasteurizat și poate fi păstrat nedeschis circa 6 până la 10 zile. Un lapte proaspăt deschis ar trebui folosit în 2-3 zile. Față de laptele UHT, laptele proaspăt are un termen de valabilitate limitat și trebuie consumat în câteva zile. Trebuie păstrat la frigider.


Rețete

La ce poți folosi laptele proaspăt


Ingrediente

Ce conține laptele proaspăt

Produsele lactate furnizează un aport semnificativ de calciu. Jumătate de litru de lapte de băut de 3,5% conține 600 miligrame de calciu și acoperă astfel jumătate din necesarul zilnic al unui tânăr. Pentru persoanele care nu pot digera laptele și care suferă de intoleranță la lactoză, există lapte fără lactoză. În acesta, lactoza este deja descompusă.

Valoare nutritivă
 

kcal: 64 kcal

Carbohidrați: 4 g

Proteine: 3 g

Grăsimi: 3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 47 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 125 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 150 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 44 mg