Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Produse lactate: nu pot lipsi din nicio bucătărie

Alimentele și produsele, care constau preponderent din lapte, sunt denumite produse lactate. Acestea există în diferite forme și variază de la alimentele lichide până la cele solide. Produsele lactate există și sub formă de pulbere, și chiar și în afara sectorului alimentar.

Informații utile

Produsele lactate au următoarele proprietăți speciale

Printre produsele lactate se numără tipurile de lapte netratat, tratat, extras, respectiv fermentat. Primele două categorii sunt acoperite de laptele crud și laptele procesat pentru a putea fi păstrat mai mult timp, ca de exemplu laptele condensat, laptele slab sau altele similare. Pentru producerea laptelui extras, respectiv fermentat sunt posibile numeroase proceduri diferite. Cele mai cunoscute produse lactate astfel obținute sunt untul, brânza, smântâna și ciocolata.

Produse lactate care nu au nimic de-a face cu alimentele

Și produse din afara sectorului alimentar pot fi denumite produse lactate. Sunt clasificate ca produse lactate de exemplu cosmeticele din diverse adaosuri de unt, ca de exemplu untul de capră, precum și esențe de baie cu zer și materiale plastice din cazeină. În ultimul timp este utilizată tot mai des în domeniul modei printre altele pentru butoane sau piepteni. Cazeina este o parte a laptelui care nu aparține de zer și astfel reprezintă pe departe cel mai mare ingredient al laptelui. Pe lângă materiale plastice, din cazeină se face preponderent brânză și caș.


Proveniență

De unde provine laptele?

Produse lactate proaspete în detaliu

Fiecare mamifer produce propriul tip de lapte, însă nu toate sunt comestibile pentru om. Cele mai cunoscute tipuri de lapte, digerabile nouă, sunt laptele de vacă, oaie și capră. Pe lângă acestea există produse lactate vegetale, cum ar fi laptele de orez, soia, cocos sau migdale. Laptele cel mai des consumat este cel de vacă. Printre cele mai populare produse lactate se numără:

Unt și lapte bătut

Untul este o grăsime de uns ce se face din smântâna laptelui de vacă. Se consumă pe pâine și chifle, și este de asemenea cel mai important ingredient în numeroase rețete, atât dulci cât și sărate.  Untul nesărat are o grăsime a laptelui de 82% și 16% apă. Tipurile cele mai uzuale sunt:

  • unt ușor acru
  • unt din smântână dulce
  • unt din smântână de consum


Laptele bătut
este obținut la producerea untului. Untul din smântână dulce este obținut din smântână, iar lichidul lăptos care rămâne din smântână este îmbogățit cu bacterii lactice și astfel se naște laptele bătut. Dacă untul este obținut din smântână fermentată, nu mai este necesară adăugarea bacteriilor lactice, deoarece în acest caz smântâna a fost deja acrită.

Iaurt și chefir

Pentru producerea iaurtului se folosesc bacterii lactice speciale la o temperatură de 42 grade Celsius. Prin acidificare are loc coagularea. Producția de chefir se realizează cu ajutorul bacteriilor lactice și a culturilor de chefir. La procesul de maturare se formează dioxid de carbon, de la care se bombează capacul paharului.

Smântână și brânză de masă

Smântâna este componenta cea mai grasă a laptelui. La centrifugare smântâna se separă de laptele degresat. După setarea conținutului dorit de grăsime smântâna se încălzește în câteva secunde la 100 grade. Pentru producția de brânză de masă laptele este prima dată smântânit, apoi pasteurizat. Apoi urmează coagularea, ce durează 24 ore. La temperaturi de 22 grade Celsius se adaugă cheag și bacterii lactice acide. Prin tratarea într-o centrifugă se separă zerul de masa de brânză.


Sezon

Când este sezonul produselor lactate?

Produsele lactate sunt produse pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite produsele lactate și cum se depozitează acestea?

Produse lactate proaspete în detaliu

Utilizarea produselor lactate este atât de diversificată ca și forma lor de prezentare. Pot fi savurate în stare pură, sau pot fi folosite la gătit sau copt. Produsele lactate pot fi păstrate în majoritatea cazurilor doar o scurtă perioadă, și mai ales vara se strică repede. De aceea, trebuie depozitate închise cât mai bine și într-un loc răcoros. După deschiderea ambalajului este important ca produsul lactat să fie consumat relativ repede. La produsele din lapte pericolul de răspândire a mucegaiului este foarte mare.


Rețete

La ce poți folosi produsele lactate


Ingrediente

Ce conțin produsele lactate

Laptele conține aproape 90 procente de apă, însă furnizează semnificativ mai mult calciu decât toate celelalte alimentele. Conține între 3,5 și 3,8 procente de grăsime, precum și diferite vitamine și minerale, printre care se numără vitamina A, B1, B2, C, D și E.