Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Lapte UHT: termen de valabilitate extrem de lung

Omogenizat, durabil sau ultra-încălzit? Ce reprezintă de fapt prescurtarea UHT? Laptele de vacă ultra-încălzit în fabrica de lapte se numește lapte UHT. UHT înseamnă deci nu exclusiv durabil, ci și ultra-încălzit. Încălzirea la temperaturi foarte înalte face produsul lactat foarte durabil.

Informații utile

Laptele UHT are următoarele proprietăți speciale

Lapte UHT proaspăt în detaliu

Laptele UHT este lapte încălzit și omogenizat la temperaturi foarte ridicate. Laptele UHT are față de laptele proaspăt multe avantaje: Are termen de valabilitate mai lung, costă mai puțin și este mai ușor de digerat. În conținut de vitamine și minerale diferă foarte puțin de laptele proaspăt. Ca și laptele proaspăt, laptele UHT este disponibil cu diferite conținuturi de grăsime, de la 0,1 procente până la 3,5 procente. Datorită omogenizării și a grăsimii fine a laptelui rezultat din acest proces laptele UHT este suportat de obicei mai bine decât laptele proaspăt.

De aceea laptele UHT este suportat adesea mai bine decât laptele proaspăt.

Motivul este că pentru câteva secunde este încălzit la 130-150 grade și apoi răcit din nou foarte rapid. În urma acestui proces se distrug germenii, bacteriile sau sporii, de aceea laptele poate fi păstrat mai mult timp. În timpul omogenizării ulterioare globulele grase se mărunțesc atât de tare, că laptele capătă o structură fină și nu se depune nimic pe suprafața acestuia, cum ar fi smântâna. De aceea laptele UHT are în comparație cu laptele proaspăt o consistență uniformă.


Proveniență

De unde provine laptele UHT?

Producătorii de lapte nu sunt obligați să menționeze pe ambalaj, de unde provine mai exact laptele, respectiv unde trăiesc vacile. Doar marca ovală de identificare oferă indicii, în care fabrică de lapte sau unitate de producție a fost ambalat ultima dată laptele UHT. Aceasta poate, însă nu trebuie să fie aceeași locație ca și proveniența efectivă a laptelui.


Sezon

Când este sezonul laptelui UHT?

Laptele UHT este disponibil pe tot parcursul anului. Nu stă în frigider, ci pe rafturile cu produse lactate nerăcite.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit laptele UHT și cum se depozitează acesta?

Lapte UHT proaspăt în detaliu

Laptele UHT poate fi utilizat la fel ca și laptele proaspăt. Prin încălzirea puternică gustul laptelui se poate schimba un pic: Are un gust mai puțin proaspăt și capătă o aromă ușoară de lapte fiert. Pentru băutul ca atare se preferă de aceea mai degrabă laptele proaspăt; pentru toate celelalte scopurile de utilizare laptele UHT este la fel de bun.

Cum se depozitează laptele UHT

Față de laptele proaspăt, laptele durabil poate fi păstrat nerăcit timp de minimum 2 luni. Pentru a preveni pierderea gustului, trebuie depozitat totuși pe cât posibil într-un loc întunecat și nu prea cald. Unii producători garantează o depozitare chiar de până la trei luni. Termenul de valabilitate exact poate fi recunoscut după data durabilității minime. Un ambalaj de lapte UHT început trebuie păstrat în frigider și consumat în câteva zile. Cu cât este ținut mai mult, cu atât laptele UHT va avea tendința de a-și schimba gustul.



Ingrediente

Ce conține laptele UHT

Prin încălzirea bruscă la temperaturi înalte a laptelui UHT se pierd parțial vitaminele B12, B1, B2 și acidul folic, care sunt sensibile la căldură. Mineralul important, calciul, grăsimea laptelui și lactoza nu sunt însă afectate și sunt prezente în aceeași măsură ca în laptele proaspăt. Laptele UHT conține în general cu aprox. 20 procente mai puține vitamine ca și varianta proaspătă.

Valoare nutritivă
 

kcal: 64 kcal

Carbohidrați: 4,8 g

Proteine: 3,3 g

Grăsimi: 3,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 31 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,18 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 120 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 157 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 48 mg