Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Budinca de lapte: un desert clasic

De generații, budinca de lapte este desertul favorit al multor copii și adulți. Există cu diferite arome, însă cele mai populare sortimente sunt vanilia și ciocolata.

Informații utile

Budinca de lapte are următoarele proprietăți speciale

Budincă de lapte proaspătă în detaliu

Se presupune că termenul „budincă” își are originea în engleza veche, provenind din cuvântul „puduc” pentru „umflare”. Acesta descrie procesul pe parcursul căruia amidonul alimentar adăugat se umflă în lapte, în urma căruia se obține masa de budincă. Budinca de lapte are o consistență moale, gelatinoasă și vâscoasă, răcită însă și solidă. Budinca în starea sa de bază, mai degrabă lăptoasă, se potrivește cromatic cu combinațiile anumitor alimente, de exemplu, fructe. Budinca de lapte este foarte sățioasă.


Proveniență

De unde provine budinca de lapte?

Primele legende despre prepararea mâncărurilor cu budincă datează din anul 1300, când budinca a fost preparată prima dată fiartă în burtă de animale. Budinca este cunoscută ca mâncare dulce doar din 1550, când a fost preparată prima dată cu lapte și ouă. În spațiul cultural local, budinca a apărut abia în secolul al XVII-lea. Astăzi, budinca de lapte este populară aproape peste tot în lume ca fel principal și secundar, dar și precum gustare.


Sezon

Când este sezonul budincii de lapte?

Ingredientele de bază pentru prepararea budincii de lapte și produsul în sine sunt disponibile pe tot parcursul anului, de aceea, budinca nu este un aliment sezonier. Budinca de lapte poate fi preparată acasă din ingrediente brute, însă în comerț există și prafuri și produse gata de consum.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită budinca de lapte și cum se depozitează aceasta?

Budincă de lapte proaspătă în detaliu

Budinca de lapte se servește adesea ca desert după mâncăruri consistente, însă și ca o gustare între două mese. Budinca de lapte poate fi consumată proaspăt fiartă sau și răcită. Dacă este răcită sau chiar congelată, devine mai solidă și gelatinoasă. Budinca de lapte este populară aproape în toate culturile și este combinată cu fructe, sosuri de fructe, precum și cu diverse condimente, de exemplu, scorțișoara. Nedeschisă, budinca de lapte rezistă de obicei o săptămână. După deschidere, se recomandă depozitarea la rece și consumarea acesteia în câteva zile.


Ingrediente

Ce conține budinca de lapte

Dacă budinca de lapte se consumă cu măsură, este o mâncare dulce relativ sănătoasă. Însă, la preparare, se va avea grijă neapărat la cantitatea de zahăr folosit. Budinca de lapte în sine conține o cantitate mare de proteine, precum și calciu. În primul rând, este importantă pentru creșterea masei musculare și sprijină sistemul imunitar, iar calciul este important pentru oase sănătoase. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 94 kcal

Carbohidrați: 18 g

Proteine: 2,8 g

Grăsimi: 1,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 30 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,14 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 100 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 120 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 40 mg