Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Smântâna acră: Aliment universal în bucătărie

Smântâna acră este un aliment clasic, nu te poți lipsi de aceasta nici dacă vrei. În regiuni extinse ale Austriei, este numită și „smântână de consum”. Față de smântâna dulce, aceasta este produsă prin acidifierea sa într-un pas suplimentar în cadrul procesului de producere.

Informații utile

Smântâna acră are următoarele proprietăți speciale

Smântână acră proaspătă în detaliu

Pentru a obține smântâna acră, în cadrul procesului de producere, sunt amestecate bacterii lactice în aceasta. Acestea fac smântâna mai groasă și mai cremoasă. Asta explică și de ce frișca și smântâna acră au o consistență diferită, deși conținutul de grăsime de 10% este identic. Smântâna acră este extrem de bună pentru rafinarea mâncărurilor și sosurilor mai consistente. 

Smântâna dulce

Înainte să se inventeze centrifuga, frișca se obținea cu eforturi mari. În gospodării, laptele trebuia bătut, până ce globulele grase se separau de partea lichidă a laptelui și pluteau la suprafață. Doar atunci se putea lua smântâna creată. În producția industrială, această muncă este preluată de centrifuge.


Proveniență

De unde provine smântâna acră?

Smântâna acră se naște prin îmbogățirea smântânii cu bacterii lactice. Aceasta are un gust acrișor și o consistență solidă.


Sezon

Când este sezonul smântânii acre?

Smântâna acră este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită smântâna acră și cum se depozitează aceasta?

Smântână acră proaspătă în detaliu

În special în Europa de Est, supele, cu carne sau cu legume, sunt servite cu drag cu o pată de smântână acră proaspătă. Cu această puțină grăsime, corpul asimilează mai bine vitaminele. Un borș sau o Soljanka, o supă de gulaș consistentă sau blini au un gust mult mai bun cu smântână. Nu e de mirare că această pată se tot extinde. Răcită, smântâna acră poate fi păstrată conform termenului de valabilitate. După deschidere, se recomandă utilizarea sa în câteva zile.


Rețete

La ce poți folosi smântâna acră


Ingrediente

Ce conține smântâna acră

Smântâna, fie sub formă de frișcă sau smântână acră, nu este un produs tocmai bun pentru siluete zvelte. Cu toate acestea, vitaminele A, D, E și E, de exemplu, sunt liposolubile și pot fi asimilate de organism numai dacă este prezentă, în același timp, și puțină grăsime. Smântâna acră este bogată în vitaminele A, B, C, E, potasiu, calciu, fosfor, zinc și fier.

Valoare nutritivă
 

kcal: 117 kcal

Carbohidrați: 3,7 g

Proteine: 3,1 g

Grăsimi: 10 g

Vitamine

 

Vitamina A: 120 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,16 mg

Vitamina B6: 0,02 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 110 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 158 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 58 mg