Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Napul: o legumă fină

Napii fragezi și crocanți se mai numesc și napi de mai sau Navette (termen franțuzesc pentru „nap”) și au un gust asemănător combinației dintre gulie și ridiche. De altfel, sunt numiți așa pe bună dreptate, deoarece luna mai este sezonul principal al acestei legume delicioase.

Informații utile

Napul are următoarele proprietăți speciale

Nap proaspăt în detaliu

Napul de mai se consumă încă din antichitate. Chiar și în Roma antică, multe preparate sau produse de panificație conțineau napi. Înainte de popularitatea cartofului, napii jucau un rol important pe câmpurile și în farfuriile din toată Europa. De-a lungul timpului, napii au fost oarecum dați uitării. Un lucru greșit, deoarece napii fragezi și aromați se pot prepara în multe feluri și au un gust la fel de bun ca o salată de legume crude sau călite.

Legume rădăcinoase gustoase

Napii, de culoare albă sau alb-violet, sunt legume rădăcinoase și se înrudesc cu napii Teltower și napii de toamnă. De altfel, nu numai rădăcina, ci și partea verde, se poate consuma. Fierte sau călite, frunzele fragede au un gust care se aseamănă cu cel al spanacului. Napii de mai se seamănă primăvara, astfel încât să poată fi recoltați după aproximativ opt săptămâni. Napii semănați la sfârșitul verii se comercializează sub denumirea de napi de toamnă. Lucru valabil pentru ambele soiuri: Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai fragezi.


Proveniență

De unde provine napul?

Napul fraged este originar din India. În prezent, aceștia cresc la latitudini tropicale, precum și în toată Europa.


Sezon

Când este sezonul napului?

Nu degeaba poartă denumirea aceasta, însă perioada de recoltare nu este doar în luna mai. În plus față de sezonul principal, de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai, napii fini sunt adesea disponibili chiar și toamna.  

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosiți napii și cum se depozitează aceștia?

Nap proaspăt în detaliu

Coaja napilor mici conține uleiuri de muștar, care sunt responsabile de gustul lor ușor picant. Dacă doriți să mâncați napul în stare crudă, este de preferat să îl decojiți. Totuși, rădăcina fragedă are un gust excelent și atunci când este fiartă, călită sau glazurată în tigaie și se topește pur și simplu în gură după un timp scurt de gătire. Chiar și frunzele se pot savura în stare crudă, sub formă de salată sau gătite ca spanacul.

Cum se depozitează napii

La frigider, napii se vor păstra proaspeți timp de cel mult o săptămână. Cu toate acestea, dacă doriți să îi păstrați atât de mult, ar trebui mai întâi să îndepărtați frunzele, cu excepția inimii. Deoarece napii se înmoaie și își pierd gustul în timp, este de preferat să preparați aceste legume excelente cât mai proaspete și să le savurați imediat. 


Ingrediente

Ce conține napul

Napii sunt delicioși și bogați în vitamine, minerale și proteine, plus acid folic, zinc și fier.

Valori nutritive
 

kcal: 32 kcal

Carbohidrați: 4,66 g

Proteine: 0,99 g

Grăsimi: 0,22 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 14,40 mg

Vitamina E: 0,02 mg

 

Minerale

 

Calciu: 45 mg

Fier: 0,35 mg

Potasiu: 217 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 48 mg