Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Barba caprei: o legumă clasică de iarnă

Barba caprei este o plantă cu o înălțime cuprinsă între 70 și 120 cm, care aparține genului Scorzonera cu același nume. Astfel, aparține familiei de plante Asteraceae și este considerată o legumă populară. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale plantei barba caprei 

Barba caprei proaspătă în detaliu

Barba caprei este o plantă perenă rezistentă. Rădăcinile sale cresc până la o lungime de 30-50 cm, au o grosime de aproximativ 3 cm și o coajă maroniu închis spre negru și groasă. Barba caprei, numită și sparanghel de iarnă, a fost utilizată ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri, înainte de a fi consumată ca legumă. Coaja plantei, care oxidează rapid, produce o secreție lăptoasă și se decolorează destul de repede, doar interiorul rădăcinii fiind comestibil. Barba caprei are un gust de la intens picant până la ușor aromat de nucă și poate fi consumată prăjită, fiartă sau călită.


Proveniență

De unde provine barba caprei?

Se crede că barba caprei este originară din nordul Africii. Planta preferă un climat uscat, moderat până la cald. În prezent, însă, barba caprei se cultivă aproape peste tot în Europa și în lume. Principala țară în care se cultivă barba caprei este Franța, urmată îndeaproape de Germania și Italia.


Sezon

Când este sezonul plantei barba caprei?

Barba caprei se recoltează în special între lunile octombrie și aprilie și, prin urmare, este considerată o legumă clasică de iarnă. Din cauza cultivării sale dificile în grămezi mici, barba caprei trebuie recoltată manual. Sub formă de murături, produsele obținute din barba caprei sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită barba caprei și cum se depozitează aceasta?

Barba caprei proaspătă în detaliu

Barba caprei este o garnitură populară pentru mâncărurile consistente din carne sau pește. Barba caprei se prepară în mod similar cu sparanghelul, dar poate fi prăjită sau fiartă și este un ingredient potrivit pentru supe sau tocănițe. Barba caprei se poate depozita într-un loc răcoros și uscat timp de câteva săptămâni. La frigider, însă, se va păstra proaspătă doar aproximativ o săptămână.


Ingrediente

Ce conține barba caprei

Barba caprei proaspătă în detaliu

Barba caprei este un aliment foarte sărac în calorii, dar, în același timp, bogat în vitalitate și minerale. De asemenea, are un conținut ridicat de fibre, care este deosebit de benefic pentru sănătatea intestinală. Consumată seara, barba caprei are un efect relaxant și calmant, favorizând astfel somnul. Ce este special la această rădăcină este că detoxifică ficatul și stimulează formarea de celule roșii din sânge. Acest lucru o face să fie un aliment foarte potrivit pentru persoanele la dietă. Barba caprei este, de asemenea, excelentă pentru diabetici, deoarece poate fi digerată fără ajutorul hormonului insulină. Datorită conținutului ridicat de proteine vegetale, aceasta poate fi digerată și de persoanele care au probleme cu stomacul.

Valori nutritive
 

kcal: 54 kcal

Carbohidrați: 2,12 g

Proteine: 1,39 g

Grăsimi: 0,43 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,11 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 4 mg

Vitamina E: 6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 53 mg

Fier: 3,3 mg

Potasiu: 320 mg

Magneziu: 23 mg

Sodiu: 5 mg