Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Țelina de rădăcină: condiment aromat

Țelina de rădăcină este rădăcina de țelină și este o plantă comestibilă care este cultivată de oameni de câteva sute de ani. Organul de depozitare care crește sub pământ aparține genului napilor, în timp ce țelina propriu-zisă aparține familiei Apiaceae. 

Definiție

Ce este țelina de rădăcină?

Țelină de rădăcină proaspătă în detaliu

O trăsătură caracteristică a țelinei de rădăcină este tuberculul de mărimea unui pumn, care are o coajă maro grosieră. Cu toate acestea, interiorul tuberculului este alb, tare și fibros, iar tulpina și pedunculul sunt verzi. Țelina de rădăcină coaptă are o înălțime de până la 60 cm și o greutate maximă de 600 de grame. Țelina de rădăcină are un gust foarte acrișor, dar savuros, fapt care se datorează multitudinii de uleiuri esențiale pe care aceasta le conține. În plus față de tubercul, țelina perenă se folosește, de asemenea, ca aliment.


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența țelinei de rădăcină

Țelina este cunoscută în bucătărie ca țelina de rădăcină sau de tulpină. Cele două variante nu se diferențiază doar prin aspect, dar și prin origine și scopul utilizării. Să analizăm mai îndeaproape țelina de rădăcină.

Caracteristicile botanice ale țelinei de rădăcină: rădăcina țelinei adevărate

Țelina de rădăcină (Apium graveolens var. rapaceum) este o legumă rădăcinoasă și mai este denumită și celină. În plus, țelina de rădăcină este unica variantă a țelinei care formează un tubercul cu coajă groasă subteran. Deși, desigur, țelina de rădăcină este utilizată în primul rând pentru rădăcină, se pot folosi și părțile verzi, de exemplu, ca mirodenie în supe.

De unde provine țelina de rădăcină?

Țelina de rădăcină este originară din sudul Mediteranei, în special din Egipt. Pentru o perioadă îndelungată, aceasta a fost considerată un cadou de înmormântare popular în acea zonă. De-a lungul secolelor, țelina de rădăcină s-a răspândit treptat în întreaga lume. În prezent, aceasta se cultivă aproape peste tot. Principalele zone de cultivare se află în Europa Centrală și de Est, de exemplu, în Germania, Polonia și Ungaria.


Cultivare și sezon

Cultivarea și sezonul țelinei de rădăcină

Unde se cultivă țelina de rădăcină?

Deși planta de țelină este originară din zona mediteraneeană, diferitele variante de țelină se cultivă acum în Germania, Franța și statele Benelux.

Când este sezonul țelinei de rădăcină?

Perioada de recoltare a țelinei de rădăcină este din octombrie până în martie, motiv pentru care este o legumă clasică de iarnă. Deoarece leguma se cultivă aproape în întreaga lume, aceasta este disponibilă în formă proaspătă aproape pe tot parcursul anului. După recoltare, aceasta se vinde direct, se murează sau se transformă în pulbere și sosuri.

Cultivarea pe cont propriu a țelinei de rădăcină în grădină

Țelina de rădăcină are nevoie de un loc însorit până la parțial umbrit. Solul trebuie să fie bogat în humus și în nutrienți și să fie umed uniform.

De regulă, țelina se încolțește întâi și este plantată ulterior, iar cultivarea are loc în mod normal în sere. Cultivarea poate începe chiar din martie și durează între șase și opt săptămâni. Semințele trebuie să fie doar puțin acoperite cu sol sau nisip. Udarea se face cu moderație. Imediat ce nu mai există înghețuri târzii și răsadurile au crescut în plante tinere cu rădăcini, pot fi mutate în răzoare. Plantele trebuie să fie amplasate în răzoare la distanțe de 40 cm una de cealaltă. De asemenea, plantele tinere trebuie amplasate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă sunt plantate prea adânc, rădăcinile plantei se pot deforma.


Delimitare

Care este diferența dintre țelină și țelina de rădăcină?

Cele două variante de țelină reprezintă subspecii ale țelinei reale. Așa cum ne sugerează și denumirea, din țelina de rădăcină se consumă în primul rând tuberculul deschis la culoare și cărnos. Țelina de tulpină, pe de altă parte, produce tuberculi semnificativ mai mici, dar are tulpini puternice cu frunze delicate. Tulpinile au un gust mai slab și sunt o gustare excelentă chiar și în stare crudă. Țelina de tulpină este cunoscută și ca țelină de frunze.


Valori nutritive

Ce conține țelina de rădăcină: calorii, vitamine și minerale

Țelina de rădăcină are un conținut foarte scăzut de calorii. În plus, este bogată în minerale și substanțe vitale care întăresc sistemul imunitar și susțin metabolismul. Printre altele, conține diverse vitamine din categoria B-urilor, dar mai ales B6 și vitamina E. De asemenea, conține minerale importante, precum potasiu, fier și calciu. Țelina de rădăcină este ideală pentru o alimentație responsabilă, bogată în nutrienți.

Valoare nutritivă
 

kcal: 27 kcal

Carbohidrați: 2,25 g

Proteine: 1,55 g

Grăsimi: 0,33 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,07 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 8,25 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 50 mg

Fier: 0,44 mg

Potasiu: 414 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 77 mg


Sănătate

Este sănătoasă țelina de rădăcină?

Țelina de rădăcină conține o multitudine de substanțe vitale și minerale. Aici sunt incluse numeroase vitamine și fibre. Țelina de rădăcină conține și uleiuri esențiale care pot avea un efect asupra vaselor de sânge și circulației. Astfel, arterele sunt menținute libere și tensiunea scade. Uleiurile esențiale pot calma stomacul iritat prin neutralizarea excesului de aciditate din stomac și prin stimularea digestiei. Astfel, țelina de rădăcină este foarte sănătoasă și trebuie să fie inclusă în mod regulat în alimentație dacă nu există intoleranțe.

Antioxidanți în țelina de rădăcină

Țelina de rădăcină este bogată în antioxidanți. Aceștia protejează celulele corpului de radicalii liberi dăunători, cum ar fi cei din fumul de țigară, radiații UV și toxinele din mediul înconjurător. De asemenea, țelina conține și apigenină, un oligoelement de culoare galben deschis care aparține flavonoidelor. Apigenina are efect antioxidant și antiinflamator și astfel poate proteja neuronii de stres și îmbătrânire.

Țelina de rădăcină și balonarea

Dacă suferi de balonare, țelina te poate ajuta să îți rezolvi aceste probleme. Consumul stimulează intestinul gros, reducând astfel crampele și excesul de aer. Pentru efecte optime, se prepară ceai din țelina de rădăcină cu puțin ghimbir și lămâie.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea corectă a țelinei de rădăcină

Țelina de rădăcină este ideală pentru supe, salate și alte rețete și astfel ar trebui să fie prezentă în fiecare bucătărie. De aceea, trebuie să știi cum să o depozitezi și de ce să ții cont la cumpărare. Ideal, depozitează țelina de rădăcină într-un loc întunecat și răcoros. Astfel, depozitează doar tuberculul, fără tulpină și frunze. Această legumă rădăcinoasă clasică este disponibilă începând din octombrie și pe tot parcursul iernii.

Cumpărarea țelinei de rădăcină: ce trebuie să ai în vedere

Când cumperi țelină de rădăcină, ai în vedere că trebuie să fie tare și uscată și să nu fie moale la apăsare. De asemenea, nu trebuie să prezinte puncte maro închis. Evită țelina moale. Poți bate în ea pentru a o testa. Dacă sună a gol, este deja veche și spongioasă, deci evit-o!

Cât rezistă țelina de rădăcină la frigider?

La frigider, această legumă rădăcinoasă poate fi depozitată în compartimentul pentru legume până la două săptămâni. Acoperă zonele tăiate cu folie alimentară, pentru a nu se usca. Țelina netăiată se păstrează proaspătă mai mult timp. În plus, țelina nu se depozitează în aproprierea fructelor, deoarece se poate strica mai repede.

Se poate congela țelina de rădăcină?

Poți congela fără probleme țelina de rădăcină crudă și astfel va rezista până la șase luni. În acest sens, pur și simplu cojește țelina, tai-o în cuburi sau batoane și pune-o într-un borcan sau alt recipient la congelator. Apropo, țelina gătită nu rezistă decât în jur de trei luni la congelator.


Pregătire

Pregătirea țelinei de rădăcină: cum se procedează

Țelina de rădăcină este o componentă clasică a verdețurilor pentru prepararea supelor și tocănițelor. În plus, țelina de rădăcină aromată este populară drept condiment pentru mâncărurile sărate și salate. Aceasta poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau călită.

Ce gust are țelina de rădăcină?

Țelina de rădăcină este iute, cu un gust pământos. Țelina de frunze are un gust mai slab, chiar ușor mai dulce.

Poți consuma țelină de rădăcină crudă?

Chiar dacă țelina de rădăcină este un ingredient în supe în mod normal, se poate consuma fără probleme și crudă. Tuberculii mai mici sunt adesea mai fragezi și mai puțin fibroși. Este excelentă rasă într-o salată iute.

Trebuie îndepărtată coaja țelinei de rădăcină?

Țelina de rădăcină trebuie să fie decojită înainte de a fi gata pentru utilizarea în rețeta ta. Întâi, spal-o bine sub jet de apă și folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia frunzele. Apoi îndepărtează coaja maro cu un decojitor pentru legume.

Pregătirea țelinei de rădăcină

După ce țelina de rădăcină a fost curățată corespunzător și coaja a fost îndepărtată, poate fi tăiată în bucăți de dimensiunea dorită. În funcție de rețetă, se poate rade, tăia în bucăți sau felii. În cazul anumitor tipuri de țelină, pulpa se colorează în maro rapid după tăiere, ca urmare a reacției cu oxigenul. Acest lucru poate fi prevenit cu ușurință adăugând puțin suc de lămâie în pulpa de țelină sau puțin oțet la gătit.

Cum se fierbe rădăcina de țelină

Pentru a fierbe această legumă rădăcinoasă, pune-o în apă rece după ce a fost îndepărtată coaja și a fost tăiată și fierbe apa. Țelina trebuie să fie gătită, dar să nu se descompună. Un tubercul întreg are nevoie de aproximativ 50 de minute pentru a se găti. Dacă este tăiată în felii, țelina are nevoie de doar 15 minute în vas.

Se poate folosi țelina de rădăcină drept condiment?

Nu doar tuberculul este ideal pentru diferite rețete iuți, dar poți folosi și părțile verzi drept condimente. Gustul puternic nu se potrivește doar în supe, dar și în sosuri și marinade. Pur și simplu spală părțile verzi, usucă-le și taie-le în bucăți mici și folosește-le ca ierburi după cum dorești. Frunzele tinere au un gust ceva mai delicat decât părțile verzi mai vechi, deci testează înainte gustul ierburilor.

De asemenea, îți poți face propria sare cu ierburi din părțile verzi combinate cu sare și piper.




Alte articole interesante