Țelina de rădăcină: un condiment aromat
Țelina de rădăcină este rădăcina de țelină și este o plantă comestibilă care este cultivată de oameni de câteva sute de ani. Organul de depozitare care crește sub pământ aparține genului napilor, în timp ce țelina propriu-zisă aparține familiei Apiaceae.
Țelina de rădăcină are următoarele proprietăți speciale
O trăsătură caracteristică a țelinei de rădăcină este tuberculul de mărimea unui pumn, care are o coajă maro grosieră. Cu toate acestea, interiorul tuberculului este alb, tare și fibros, iar tulpina și pedunculul sunt verzi. Țelina de rădăcină coaptă are o înălțime de până la 60 cm și o greutate maximă de 600 de grame. Țelina de rădăcină are un gust foarte acrișor, dar savuros, fapt care se datorează multitudinii de uleiuri esențiale pe care aceasta le conține. În plus față de tubercul, țelina perenă se folosește, de asemenea, ca aliment.
De unde provine țelina de rădăcină?
Țelina de rădăcină este originară din sudul Mediteranei, în special din Egipt. Pentru o perioadă îndelungată, aceasta a fost considerată un cadou de înmormântare popular în acea zonă. De-a lungul secolelor, țelina de rădăcină s-a răspândit treptat în întreaga lume. În prezent, aceasta se cultivă aproape peste tot. Principalele zone de cultivare se află în Europa Centrală și de Est, de exemplu, în Germania, Polonia și Ungaria.
Când este sezonul țelinei de rădăcină?
Perioada de recoltare a țelinei de rădăcină este din octombrie până în martie, motiv pentru care este o legumă clasică de iarnă. Deoarece leguma se cultivă aproape în întreaga lume, aceasta este disponibilă în formă proaspătă aproape pe tot parcursul anului. După recoltare, aceasta se vinde direct, se murează sau se transformă în pulbere și sosuri.
La ce poate fi folosită țelina de rădăcină și cum se depozitează aceasta?
Țelina de rădăcină este o componentă clasică a verdețurilor pentru prepararea supelor și tocănițelor. În plus, țelina de rădăcină aromată este populară drept condiment pentru mâncărurile sărate și salate. Aceasta poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau călită. Țelina de rădăcină se poate depozita la frigider, înfășurată într-un prosop umed. Astfel, aceasta se va păstra timp de aproximativ două săptămâni. Pentru a rezista mai mult timp, aceasta trebuie congelată.
Ce conține țelina de rădăcină
Țelina de rădăcină are un conținut foarte scăzut de calorii. De asemenea, este bogată în minerale și substanțe vitale și întărește sistemul imunitar.
kcal: 27 kcal
Carbohidrați: 2,25 g
Proteine: 1,55 g
Grăsimi: 0,33 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,07 mg
Vitamina B6: 0,2 mg
Vitamina C: 8,25 mg
Vitamina E: 0,5 mg
Calciu: 50 mg
Fier: 0,44 mg
Potasiu: 414 mg
Magneziu: 14 mg
Sodiu: 77 mg