Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Păstârnac: sățios și sănătos

Păstârnacul a revenit! Acesta este o rădăcină leguminoasă cu creștere lentă și cu un gust consistent, care a fost înlocuită de cartofi și morcovi, dar care a devenit din nou populară. A continuat să fie unul dintre cele mai importante alimente de bază până în secolul al XVIII-lea, când a dispărut treptat. 

Informații utile

Păstârnacul are următoarele proprietăți speciale 

Păstârnac proaspăt în detaliu

Rădăcina de păstârnac este alb-gălbuie, poate crește până la o lungime de 40 cm și are un gust mai picant și mai puternic decât ruda sa mai mică, morcovul. Cu toate acestea, păstârnacul nu conține betacaroten. Păstârnacul este o legumă clasică de toamnă și de iarnă. Rădăcinile au un gust ușor dulce, de nucă și picant. Spre deosebire de alte legume de toamnă și de iarnă, păstârnacul conține relativ multe calorii și, prin urmare, este considerat un aliment sățios și sănătos.


Proveniență

De unde provine păstârnacul?

Păstârnacul este cunoscut de secole în Europa, Asia și America de Nord. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, păstârnacul a fost un aliment de bază, până când cartofii și morcovii, care cresc mult mai repede, l-au înlocuit, deoarece perioada de așteptare de șapte luni de la semănat până la recoltare părea prea lungă pentru fermieri. În prezent, păstârnacul se cultivă din ce în ce mai mult în Scandinavia, Marea Britanie, Franța și SUA.


Sezon

Când este sezonul păstârnacului?

Deoarece păstârnacul este o legumă tipică de toamnă și de iarnă, acesta este disponibil în stare proaspătă din octombrie până în martie.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi păstârnacul și cum se depozitează acesta?

Păstârnac proaspăt în detaliu

Păstârnacul se pregătește rapid pentru prelucrarea ulterioară:

  • Se spală
  • Se curăță cu un decojitor
  • Se taie ambele capete

 

Cultivarea păstârnacului robust a devenit tot mai populară și datorită ușurinței cu care se prepară. Acesta se coace la cuptor ca garnitură delicată pentru friptură, împreună cu cartofi, ori se folosește sub formă de piure și în tocănițe. Frunzele fragede ale plantei se folosesc la condimentarea supelor sau salatelor. Semințele coapte se pot folosi ca înlocuitor pentru semințele de chimen. Păstârnacul blând se găsește și în mâncarea gata preparată pentru copii.

Cum se depozitează păstârnacul

Cel mai bine este să depozitați păstârnacul într-un loc umed, răcoros și întunecat. Cel mai bine este să înfășurați rădăcinile într-un prosop umed și să le păstrați la frigider. Astfel, acestea se pot păstra timp de câteva zile până la aproximativ două săptămâni. Păstârnacul congelat se poate păstra timp de câteva luni.


Rețete

Ce puteți găti cu păstârnac


Ingrediente

Ce conține păstârnacul

Păstârnac proaspăt în detaliu

Păstârnacul conține o cantitate relativ mare de carbohidrați, zahăr, amidon și pectină, care oferă o senzație de sațietate de lungă durată. Potasiul pe care îl conține susține curele de drenaj și scăderea în greutate. Uleiurile esențiale oferă un gust picant și un ușor efect antibacterian. Păstârnacul oferă vitaminele B, care întăresc sistemul nervos, precum și vitamina C, pentru un sistem imunitar sănătos, dar și minerale valoroase, cum ar fi magneziul, fosforul și calciul.

Valori nutritive
 

kcal: 64 kcal

Carbohidrați: 12,05 g

Proteine: 1,31 g

Grăsimi: 0,43 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,08 mg

Vitamina B2: 0,13 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 18 mg

Vitamina E: 0,88 mg

 

Minerale

 

Calciu: 47 mg

Fier: 0,71 mg

Potasiu: 523 mg

Magneziu: 26 mg

Sodiu: 8 mg