Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Roșia: energie pentru prevenirea infecțiilor

Roșia este o legumă care aparține familiei Solanacee. Dintre cele peste 2500 de soiuri diferite de roșii, cele de culoare roșie sunt cele mai cunoscute în toate dimensiunile și formele. Cu toate acestea, ele sunt disponibile și în culorile verde și galben spre portocaliu.

Informații utile

Roșiile au următoarele proprietăți speciale

Roșii proaspete în detaliu

Denumirea științifică a roșiei este Solanum lycopersicum, care înseamnă „piersica lupului”.  Există multe soiuri diferite, care diferă nu numai prin gust, ci și prin consistență și formă. Există fructe albe, galbene, verzi, roșii, roz și violet. Numărul de semințe determină mărimea roșiilor. În total, se pot distinge patru categorii principale:

  • Roșii cărnoase
  • Roșii prunișoare
  • Roșii rotunde
  • Roșii cherry

Știați că?

Roșiile au un gust minunat consumate în stare proaspătă, dar se pot folosi și în mâncărurile de legume. În cazul în care coaja este prea tare, aceasta poate fi îndepărtată cu ușurință prin opărire înainte de preparare. Baza tulpinilor conține solanină, care este dăunătoare. Prin urmare, acestea trebuie întotdeauna îndepărtate cu grijă înainte de consum. Roșiile nu sunt disponibile doar în stare proaspătă, ci și decojite, pasate, sub formă de pulpă, suc, sos sau ketchup. 


Proveniență

De unde provin roșiile?

Cristofor Columb a adus primele plante de roșii în Europa din a doua sa călătorie în India de Vest. Cu toate acestea, roșiile sunt originare din Anzi: indienii mexicani și peruvieni au cultivat treptat acest fruct de la mărimea unei cireșe până la dimensiunea pe care o cunoaștem astăzi. Cultivarea în Europa a început abia la mijlocul secolului al XVIII-lea, deoarece oamenii erau sceptici la început cu privire la culoarea noii legume. Soiul portocaliu părea mai degrabă otrăvitor, motiv pentru care roșia, ca și cartoful, a fost cultivată pentru prima dată ca plantă ornamentală. Italienii au fost cei care au descoperit roșiile pentru consumul propriu și au început cultivarea selectivă. 


Sezon

Când este sezonul roșiilor?

Perioada de recoltare începe la sfârșitul lunii iulie. În plus, cele din import sunt disponibile pe piață pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite roșiile și cum se depozitează acestea?

Roșii proaspete în detaliu

În prezent, roșia reprezintă una dintre cele mai populare legume, deoarece aproape nicio altă legumă nu conține atât de multe substanțe vitale și valoroase: numeroase vitamine, minerale și oligoelemente. Roșiile se pot folosi în multe feluri, de exemplu, crude sau sub formă de salată, ca legume acrișoare murate, umplute sau ca garnitură. Roșiile se pot folosi la prepararea supelor picante. Acestea pot fi fierte sau puse pe grătar. De asemenea, acestea oferă aroma lor tipică diferitelor tocănițe.

Cum se depozitează cel mai bine roșiile proaspete

Temperatura ideală de depozitare a roșiilor este între 12 °C și 16 °C, păstrându-și astfel aroma. Așadar, roșiile nu se păstrează la frigider. În condiții optime, roșiile se pot păstra timp de 14 zile. Dacă trebuie păstrate mai mult timp, acestea trebuie conservate sau uscate.


Rețete

Ce puteți găti cu roșii


Ingrediente

Ce conțin roșiile

Roșii proaspete în detaliu

Roșiile aromate sunt proaspete, delicioase, sărace în calorii și reprezintă un adevărat booster imunitar. Ingredientele lor naturale, macronutrienții și micronutrienții acționează ca antioxidanți puternici. Acestea susțin inima și circulația și sprijină sănătatea membranelor mucoase, a oaselor, a ochilor, a mușchilor și a pielii.

Valori nutritive
 

kcal: 20 kcal

Carbohidrați: 2,6 g

Proteine: 0,95 g

Grăsimi: 0,21 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 19,25 mg

Vitamina E: 0,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 9 mg

Fier: 0,32 mg

Potasiu: 235 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 3 mg