Avocadoul: conținut ridicat de grăsimi, dar care nu îngrașă
Bogat în vitamine, fibre și acizi grași nesaturați – avocadoul este fructul potrivit pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Deși o jumătate de avocado conține în jur de 200 de calorii și 23 de grame de grăsime, acesta nu se depune pe șolduri. Deoarece conține numai grăsimi sănătoase, ajută chiar și la prevenirea poftei de mâncare.
Avocadoul are următoarele proprietăți speciale
Avocadoul aparține familiei Lauraceae. Arborele poate crește până la o înălțime de 15 metri și este originar din sudul Mexicului. Uleiul de avocado era folosit încă de pe vremea aztecilor și, datorită conținutului ridicat de grăsimi, fructul se folosește și în industria farmaceutică și cosmetică. Un avocado oferă multe substanțe nutritive importante. Pe lângă acizii grași nesaturați sănătoși, conține și multe vitamine și minerale importante. Merită menționate vitaminele B și K, precum și vitaminele E și C. În plus, în avocado se găsesc și potasiu și cupru.
De unde provine avocadoul?
Avocadoul își are originea în sudul Mexicului, unde se folosește de zece mii de ani. În prezent, avocado este răspândit în întreaga lume și se găsește, de exemplu, în unele părți ale Americii de Sud, în Chile și Peru, în sudul SUA, în Australia și, de asemenea, în sudul Spaniei, în zona din jurul orașelor Malaga și Granada.
Când este sezonul avocadoului?
Sezonul pentru avocado este din august până în mai, dar este disponibil în magazine pe tot parcursul anului. În funcție de anotimp, fructele provin din diferite zone de cultivare.
La ce se poate folosi avocadoul și cum se depozitează acesta?
Pulpa sa se poate consuma crudă și se folosește adesea ca aperitiv sau ca garnitură ușor sărată pe pâine. Dacă pulpa se procesează mai mult, aceasta se folosește adesea ca sos de avocado. Rezultatul se numește guacamole și se folosește adesea ca umplutură pentru tortilla. Avocadoul se folosește în bucătăriile din întreaga lume. Avocadoul se poate păstra la temperatura camerei. După ce fructul este tăiat, jumătățile trebuie păstrate în frigider și, dacă este posibil, învelite, deoarece pulpa se colorează ușor în maro când este expusă la aer.
Utilizarea avocadoului în alte țări
În Brazilia, de exemplu, avocadoul se folosește și pentru milkshake-uri. În Japonia, pe de altă parte, se folosește pentru a prepara sushi vegetarian. În Taiwan și Filipine, se servește cu zahăr și lapte ca desert delicat.
Ce conține avocadoul
Avocadoul conține o serie de vitamine și minerale importante, cum ar fi vitaminele E, D și B6. Un avocado poate ajuta în cazul unor mici lacune mentale sau al stresului. Vitaminele B, E și acizii grași omega-3 sunt responsabili pentru acest lucru. Se spune că acizii grași nesaturați favorizează concentrarea și sporesc memoria. Așadar, dacă vrei să combați criza de după-amiază cu mici gustări, poți apela și la pâine integrală cu avocado.
kcal: 221 kcal
Carbohidrați: 0,4 g
Proteine: 1,9 g
Grăsimi: 23,5 g
Vitamina A: 12 µg
Vitamina B1: 0,08 mg
Vitamina B2: 0,15 mg
Vitamina B6: 0,5 mg
Vitamina C: 13 mg
Vitamina E: 1,3 mg
Calciu: 12 mg
Fier: 0,6 mg
Potasiu: 487 mg
Magneziu: 29 mg
Sodiu: 3 mg