Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ciupercile: nici plante, nici animale

Ciupercile au format un gen propriu: datorită proprietăților lor genetice, acestea nu aparțin nici lumii vegetale, nici celei animale. Acestea apar în numeroase forme, de la organisme unicelulare, cum ar fi culturile de drojdie, la organisme pluricelulare, cum ar fi ciupercile comestibile, ciupercile otrăvitoare sau chiar mucegaiurile.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale ciupercilor

La fel ca plantele, ciupercile se hrănesc cu nutrienți organici din mediul lor. Se reproduc și se răspândesc sexuat și asexuat prin spori și vegetativ prin dispersie. Ciupercile comestibile pot fi cultivate sau sălbatice. Probabil că cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt următoarele: porcini, Champignon, gălbiori, pitarcă aspră, ciuperci shiitake, ciuperci stridii, Morchella, barba țapului, piciorul căprioarei. Află mai multe despre următorii reprezentanți de pe paginile următoare:

Ciuperci proaspete în detaliu

Ce conțin ciupercile comestibile

Ciupercile comestibile nu numai că sunt extrem de sărace în calorii, dar au și un profil nutritiv destul de avantajos, care vine în completarea alimentației individuale. 100 de grame de ciuperci comestibile conțin în medie în jur de 2 până la 4 grame de proteine vegetale. 100 de grame de ciuperci comestibile conțin, de asemenea, o medie cuprinsă între 20 și 50 de calorii.

Mineralele și substanțele vitale din ciupercile comestibile

De asemenea, trebuie menționate mineralele și substanțele vitale pe care le conțin ciupercile comestibile. De regulă, acestea conțin cantități mari de potasiu, care este responsabil pentru transducția semnalului în celulele umane. În plus, ciupercile conțin cantități mari de magneziu, benefic împotriva crampelor musculare. Totodată, trebuie menționat conținutul de vitamina B6 și C, precum și cantitățile mici de vitamina D. În timp ce vitamina B6 este, în primul rând, sănătoasă pentru metabolism, vitamina C întărește sistemul imunitar, iar vitamina D este benefică pentru piele și pentru formarea hormonilor.


Proveniență

De unde provin ciupercile?

Ciupercile comestibile au servit drept hrană pentru oameni încă de la începutul timpului. Se crede că ciupercile deja se recoltau și se preparau în Epoca de piatră. De asemenea, ciupercile puteau fi conservate cu ușurință prin uscare, fiind astfel un aliment ideal pentru depozitare pe timp de iarnă. Cu toate acestea, în perioada Evului Mediu, ciupercile, pe care le putea culege oricine din pădure, nu se bucurau de o reputație culinară superioară, ci erau considerate „mâncare de săraci”. Acest lucru s-a schimbat în mod fundamental abia în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea, când acesta a declarat că ciupercile comestibile sunt o delicatesă. Prin urmare, cultivarea profesională a ciupercilor Champignon a început în jurul anului 1650, urmată apoi de cea a ciupercilor porcini și a gălbiorilor. În Asia, pe de altă parte, ciupercile shiitake erau foarte populare. Cu toate acestea, cultivarea profesională a ciupercilor în Asia a început abia în secolul XX. 


Sezon

Care este sezonul ciupercilor?

În prezent, ciupercile comestibile se cultivă în întreaga lume. Cu aproximativ 1,4 milioane de tone de ciuperci comestibile pe an, China este, de departe, cel mai mare producător, urmată de SUA, unde se cultivă aproximativ 0,4 milioane de tone de ciuperci comestibile pe an. Prin urmare, ciupercile comestibile sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acestea se pot cumpăra fie direct în stare proaspătă, fie sub formă congelată sau conservată.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite ciupercile și cum se depozitează acestea?

Ciuperci proaspete în detaliu

Ciupercile comestibile au, de obicei, un gust ușor de nucă, dulceag și, în funcție de tipul de ciupercă, ușor pământiu. Înainte de a fi folosite, acestea trebuie mai întâi încălzite; totuși, există unele excepții, cum ar fi Champignon, la care hemolizinele au fost eliminate și care se pot consuma și în stare crudă. După încălzire, ciupercile comestibile se folosesc în diferite moduri: De exemplu, este populară utilizarea lor ca garnitură pentru mâncărurile consistente, cum ar fi cele cu carne. Cu toate acestea, ciupercile comestibile sunt un ingredient popular și pentru supe sau tocănițe, precum și pentru mâncăruri de legume sau cu ouă. Ciupercile murate sunt, de asemenea, populare.

Cum se depozitează ciupercile

Cel mai corespunzător mod de a păstra ciupercile este prin a le depozita într-un loc permeabil la aer – în mod ideal, un loc răcoros. Astfel, acestea se pot păstra între 24 de ore și câteva zile. Cu toate acestea, ciupercile trebuie prelucrate cât mai proaspete posibil sau congelate corespunzător.


Rețete

Ce puteți găti cu ciuperci


Ingrediente

Ce conțin ciupercile

Ciupercile nu reprezintă numai o delicatesă culinară, ci și un aliment foarte sănătos. Ciupercile oferă cantități mari de proteine, care sunt necesare pentru dezvoltarea musculaturii, precum și diverse fibre și doar puțină grăsime. Preparatele cu ciuperci oferă, de asemenea, cantități mari de minerale și substanțe vitale valoroase și, prin urmare, au un efect de susținere a metabolismului și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, ciupercile comestibile trebuie consumate în cantități moderate, deoarece sunt relativ greu de digerat și, prin urmare, pot reprezenta o povară pentru tractul digestiv.