Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ciuperca porcini: ciupercă comestibilă valoroasă

Ciuperca porcini, cunoscută și sub numele de ciuperca domnului, este o ciupercă cu picior și face parte din familia ciupercilor tubulare. Numele său nu are legătură cu locul în care se găsește, ci cu textura pulpei sale. În comparație cu multe alte soiuri de ciuperci comestibile, aceasta este foarte tare.

Informații utile

Ciupercile porcini au următoarele proprietăți speciale 

Ciuperci porcini proaspete în detaliu

Ciupercile porcini sunt printre cele mai apreciate ciuperci. Trăiesc în simbioză cu diferiți arbori foioși și conifere și formează o structură complexă sub pământ, care se numește micoriză. Deasupra solului se află corpurile roditoare.

Pălăria poate fi deschisă sau închisă la culoare. Pe partea inferioară a pălăriei, aceasta are tuburi fine, foarte tari. Tuburile ciupercilor tinere au o culoare pală, spre alb. Ciupercile mature au tuburi gălbui. Tulpina este foarte masivă la baza solului și se îngustează brusc spre pălărie. Pulpa ușoară și tare a ciupercilor este foarte aromată. Gustul subtil de nucă face ca acest soi de ciuperci să fie popular.

Aveți grijă să nu le confundați!

Acestea pot fi confundate doar cu fierea pădurii, cunoscută și sub numele de hrib amar. Această ciupercă necomestibilă are un gust amar puternic. Chiar și o singură ciupercă poate strica întreaga mâncare. Ciupercile hrib amar mai vechi pot fi recunoscute cu ușurință după tuburile roz. În principiu, se face distincție între următoarele soiuri:

  • Hrib cenușiu
  • Hrib de brad
  • Hrib estival (de asemenea, hrib de vară)

Proveniență

De unde provin ciupercile porcini?

Această ciupercă comestibilă se găsește în pădurile de conifere și în pădurile mixte cu soluri acide, argiloase sau nisipoase. Preferă regiunile montane joase din Germania și din Europa de Est. Ciupercile porcini nu pot fi cultivate, acestea cresc doar în păduri.


Sezon

Când este sezonul ciupercilor porcini?

Sezonul principal durează din septembrie până în octombrie. Dacă vremea este favorabilă, ciupercile porcini cresc și în lunile iulie sau august. 


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite ciupercile porcini și cum se depozitează acestea?

Ciuperci porcini proaspete în detaliu

Ciupercile proaspete se pot curăța cu grijă cu un prosop, o perie pentru ciuperci și puțină apă. Se taie capătul tulpinii și se îndepărtează orice parte care are viermi sau pete. Tăiați ciuperca în două pentru a vă asigura că nu are viermi. Aroma intensă nu se pierde prin gătire, prăjire sau uscare. Câteva moduri populare de preparare sunt prăjirea, călirea și gătirea pe grătar. Ciupercile porcini sunt, de asemenea, potrivite pentru aromatizarea și îmbunătățirea uleiului de măsline. În stare congelată sau uscată, ciuperca comestibilă poate fi păstrată mai mult timp. În stare proaspătă, aceasta trebuie consumată în câteva zile.


Rețete

Ce puteți găti cu ciuperci porcini


Ingrediente

Ce conțin ciupercile porcini

Se spune că ciupercile porcini au un efect vitalizant și imunostimulator. Variantele proaspete sunt bogate în proteine, aminoacizi esențiali, vitamine și oligoelemente. Consumate moderat, ciupercile porcini sunt sănătoase și digerabile. Cu toate acestea, acest tip de ciuperci sălbatice absoarbe foarte ușor metalele grele. Condițiile de mediu ale locului de recoltare și factori precum calitatea solului au un mare impact asupra calității ciupercilor.

Valori nutritive
 

kcal: 39 kcal

Carbohidrați: 0,53 g

Proteine: 5,4 g

Grăsimi: 0,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,37 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 2,5 mg

Vitamina E: 0,04 mg

 

Minerale

 

Calciu: 4 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 327 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 6 mg