Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Trufa: o specie de ciupercă exclusivistă

Este regele ciupercilor și îi face pe gurmanzi să fie în extaz: trufele adevărate sunt extrem de rare și foarte căutate. Deși există aproximativ 300 de soiuri de trufe, foarte puține dintre acestea sunt comestibile. De fapt, doar două soiuri sunt importante din punct de vedere culinar: trufele negre și albe.

Informații utile

Trufele au următoarele proprietăți speciale 

Trufe proaspete în detaliu

O caracteristică tipică a trufelor este pulpa marmorată, care se găsește în secțiunea transversală a ciupercii. Forma, culoarea și structura cojii, cu ramificațiile sale asemănătoare unei scoarțe, sunt, de asemenea, relevante când vine vorba de calitatea trufelor. Trufele au o calitate bună atunci când au consistența tare și un miros puternic. Mirosul trufei albe este mai puternic decât cel al trufei negre, dar gustul este mai subtil.

Există unele soiuri de trufe care se cunosc încă din anul 3000 î.Hr. În trecut, se credea că trufele au un efect afrodiziac și, din acest motiv, erau foarte căutate. De altfel, acest zvon persistă și în prezent. Timp de mulți ani, trufele au reprezentat și un simbol al bogăției. Doar regii și împărații își puteau permite acest tubercul special.


Proveniență

De unde provin trufele?

Trufele provin, de cele mai multe ori, din Provence, Franța. Dar acestea se găsesc și în Istria, Spania, Italia și Ungaria, precum și în Turcia. De asemenea, se cultivă și în Australia și Noua Zeelandă, precum și în SUA. Imediat ce trufele sunt scoase din pământ, trebuie prelucrate rapid, deoarece ingredientele se evaporă repede dacă trufele sunt depozitate sau transportate prea mult timp. Trufele trebuie consumate în cel mult 14 zile de la recoltare, iar unele soiuri de trufe albe chiar și după 8 zile.


Sezon

Când este sezonul trufelor?

Sezonul trufelor albe este din octombrie până în ajunul Anului Nou. Cele mai bune ciuperci se găsesc de la jumătatea lunii noiembrie până la sfârșitul anului. Sezonul trufelor negre începe la începutul lunii decembrie și se încheie la mijlocul lunii martie. Cu toate acestea, trufele negre se găsesc și pe continentul australian, astfel încât există două sezoane pentru acestea, ca urmare a decalajului de sezon.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite trufele și cum se depozitează acestea?

Trufe proaspete în detaliu

Trufele trebuie folosite în stare proaspătă. Aroma trufelor albe se evaporă dacă acestea sunt încălzite. De aceea, trufele albe nu se gătesc niciodată. Trufele albe se dau pe răzătoare în stare proaspătă peste mâncarea gata preparată. Se potrivesc bine cu ouă prăjite sau omletă, risotto, mămăligă și paste. Deoarece trufele negre au o aromă intensă, care nu se pierde atunci când sunt încălzite, acestea pot fi și gătite foarte bine. Se potrivesc bine cu pește, carne și mâncăruri înăbușite.

Cum se depozitează cel mai bine trufele

Pentru depozitarea trufelor negre, este indicată utilizarea orezului, deoarece acesta păstrează trufele uscate și, în același timp, substanțele volatile din trufele negre pot fi eliberate în acesta. Acest lucru oferă orezului aroma potrivită pentru un risotto cu trufe. Trufele albe se înfășoară în hârtie creponată și apoi se depozitează într-o cutie de plastic. Este important să schimbați hârtia creponată o dată sau de două ori pe zi pentru a îndepărta umezeala. Umiditatea face ca aroma trufelor să dispară. Cu toate acestea, trufele albe nu trebuie depozitate nici complet uscate, deoarece uscăciunea dăunează la fel de mult ca și umiditatea.


Ingrediente

Ce conțin trufele

Trufele sunt bogate în nutrienți, proteine și fibre. Acestea conțin vitamina C, magneziu, calciu și fier. Sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți. Acestea ajută la combaterea inflamațiilor și la distrugerea celulelor canceroase.

Valori nutritive
 

kcal: 90 kcal

Carbohidrați: 7,4 g

Proteine: 8,29 g

Grăsimi: 0,51 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,4 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 5 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 24 mg

Fier: 3,5 mg

Potasiu: 526 mg

Magneziu: 24 mg

Sodiu: 77 mg