Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ciuperca shiitake: fină și aromată

Ciuperca shiitake sau shii-take este apreciată ca aliment și medicament în Asia de mii de ani. Nu e de mirare, deoarece ciupercile sunt sănătoase și se caracterizează prin aroma lor foarte fină. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale ciupercilor shiitake

Ciuperci shiitake proaspete în detaliu

Numele japonez „shiitake” înseamnă ciupercă (take), care crește pe copacul pasania (shii), un castan fals; de aceea, ciuperca este uneori numită și ciuperca pasania. Tipică pentru ciupercile shiitake este pălăria de culoare brun-roșiatică, cu o lățime de până la 15 cm, care are adesea marginea rulată la ciupercile tinere. Pulpa albă spre maronie este tare și suculentă. Spre deosebire de multe alte ciuperci de cultură, gustul și aroma ciupercilor shiitake se aseamănă foarte mult cu cele ale ciupercilor sălbatice.

După Champignon, ciuperca shii-take este cea mai cultivată ciupercă comestibilă. Există două tipuri de ciuperci shiitake pe piață: donko, cea mai bine vândută, o ciupercă cu pulpă groasă și tare și, urmată îndeaproape de koshin, o ciupercă cu pulpă subțire și cu o pălărie larg deschisă. Ciupercile shiitake au un gust umami, cel de-al cincilea gust care poate fi perceput prin intermediul limbii, pe lângă dulce, sărat, amar și acru.


Proveniență

De unde provin ciupercile shiitake?

Ciupercile shiitake sunt cunoscute în Japonia și China de secole. În timp ce ciupercile cresc în mod sălbatic acolo, cele vândute la noi pe piață provin din culturile germane și europene. 


Sezon

Care este sezonul ciupercilor shiitake?

Ciupercile shiitake se cultivă în sere speciale, la o temperatură de aproximativ 19 °C și o umiditate de aproximativ 80%. Acest lucru înseamnă că ciupercile pot fi cumpărate pe tot parcursul anului, fiind întotdeauna de o calitate bună.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite ciupercile shiitake și cum se depozitează?

Ciuperci shiitake proaspete în detaliu

Ciupercile shiitake sunt versatile și se potrivesc bine cu multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, cu carne, respectiv carne de pasăre, vânat, miel, pește sau cu alte legume. Pe lângă felurile de mâncare clasice la wok, acestea sunt delicioase și în mâncărurile clasice cu ciuperci, cum ar fi ragu sau tigăile cu ciuperci, precum și în supe și sosuri. La prepararea ciupercilor shiitake, aveți grijă să nu le spălați cu apă, deoarece își vor pierde aroma. În schimb, curățați-le pur și simplu cu o perie sau cu un prosop de bucătărie și tăiați capetele uscate ale tulpinii.

Cum se depozitează ciupercile shiitake

Ciupercile shiitake sunt cele mai gustoase în stare proaspătă. Înfășurate lejer într-un prosop de bucătărie, acestea se pot păstra în compartimentul de legume al frigiderului timp de o săptămână. Dacă doriți să aveți întotdeauna shiitake în bucătărie, ar trebui să optați pentru variantele uscate. Acestea trebuie doar puse la înmuiat timp de aproximativ 20 de minute înainte de a fi folosite și apoi pot fi prelucrate la fel ca ciupercile proaspete.


Rețete

Ce puteți găti cu ciuperci shiitake


Ingrediente

Ce conțin ciupercile shiitake

Ciupercile shiitake au un conținut ridicat de proteine și vitaminele C și D, care sunt benefice pentru sistemul nervos și osos. În medicina asiatică, acestea se folosesc de secole pentru tratarea reumatismului și a colesterolului mărit. Medicii din Occident consideră, de asemenea, că ciupercile shiitake au diverse beneficii pentru sănătate: se spune că acestea pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol și la prevenirea bolilor sistemului circulator, precum și că au un efect preventiv împotriva virusurilor.

Valori nutritive
 

kcal: 46 kcal

Carbohidrați: 12,32 g

Proteine: 1,56 g

Grăsimi: 0,22 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,17 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 3 mg

Fier: 0,44 mg

Potasiu: 120 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 4 mg