Pizza de mămăligă cu gălbiori
Valori nutritive
(Per porție)-
325/1360kcal / kJ
-
25 gcarbo-hidrați
-
21 gproteine
-
16 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
325/1360 kcal/kJ,
25 g carbo-hidrați,
21 g proteine,
16 g grăsimi
Ingrediente (4 bucăți)
Pentru aluat:
1 praf | sare |
1 linguriță | unt |
125 g | mălai |
Pentru umplutură:
400 g | roșii tocate, din cutie |
100 g | gălbiori |
250 g | brânză mozzarella |
100 g | șuncă fiartă |
1 linguriță | oregano uscat sau verdețuri pentru pizza |
1 lingură | ulei de măsline |
sare | |
piper negru, proaspăt măcinat |
Util
-
Această variantă de pizza va fi și pe placul celor cu diabet, deoarece carbohidrații din mălai se absorb lent în sânge. Ajutoare de nădejde sunt licopenul din roșii – un protector celular și vitamina D din ciuperci – ce fortifică oasele. AVANTAJE: Așa-numiții inhibitori de proteaze din componența porumbului sprijină sistemul imunitar. Mălaiul conține de asemenea vitamine din grupa B, potasiu, fier și zinc. Fibrele din belșug stimulează digestia. Persoanele care nu suportă glutenul pot consuma fără grijă porumb, griș de porumb și mălai.
Preparare
- 1
Pentru mămăligă, se dau în clocot într-o oală 375 ml apă cu sare și cu 1 linguriță de unt. Se adaugă mălaiul în ploaie, se fierbe la foc mediu 5 minute, amestecând, apoi se mai fierbe la foc mic circa 20 de minute sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se amestecă din când în când.
- 2
Se încinge cuptorul la 180°C. Se unge tava pentru cuptor cu puțin ulei. Se întinde mămăliga în tavă, în strat de circa 2 cm grosime; se coace la cuptor circa 10 minute. Nu se stinge cuptorul.
- 3
Se scurg roșiile. Se curăță ciupercile, se șterg și se toacă mărunt. Se scoate mămăliga din cuptor; se repartizează deasupra roșiile și ciupercile.
- 4
Se mărunțește brânza mozzarella și se taie șunca fâșii. Se repartizează uniform peste mămăligă. Se condimentează cu sare, piper și oregano; se stropește cu ulei de măsline. Se coace pizza de mămăligă în cuptorul încins circa 30 de minute. Se taie în bucăți și se servește caldă sau rece.