Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Rozmarinul: planta clasică de pe raftul de condimente

Rozmarinul se găsește în majoritatea grădinilor de ierburi aromatice și bucătăriilor. A fost adus din Marea Mediterană în Europa Centrală încă din secolul I d.Hr. Rozmarinul poate fi recunoscut după acele sale înguste, veșnic verzi. Veți afla mai multe despre această plantă clasică.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale rozmarinului

Rozmarin proaspăt în detaliu

Rozmarinul este o plantă aromatică din familia Lamiaceae, care aparține genului Salvia și crește în arbuști veșnic verzi. Acele de rozmarin cresc direct pe ramurile sale. Câteva dintre caracteristicile sale sunt duritatea și parfumul puternic. Perioada de înflorire este cuprinsă între lunile martie și mai, în cazuri rare, și în septembrie. 

Arbuștii de rozmarin cresc până la o înălțime cuprinsă între 40 și 70 cm. Rozmarinul se poate cumpăra sub formă de frunze sau sub formă de frunze măcinate fin. Din punct de vedere al gustului, are o notă ușor amară, care se aseamănă puțin cu gustul camforului sau al eucaliptului. Mirosul de rozmarin este intens și amintește de molid sau de tămâie.


Proveniență

De unde provine rozmarinul?

Deoarece rozmarinul este în mod tradițional un condiment mediteranean, se crede că este originar tot din această regiune. Prima mențiune cu privire la rozmarin a fost făcută în Maroc și în Imperiul Roman. În prezent, însă, rozmarinul s-a răspândit în întreaga regiune mediteraneană și se cultivă în special în Spania, Italia, Maroc, Mexic, SUA și Anglia. Numele original de rozmarin provine din limba latină. Este compus din două cuvinte: „ros” (pentru rouă) și „marinus” (pentru mare). Rozmarinul crește în mod natural lângă coastă, pe falezele însorite ale Mediteranei.


Sezon

Când este sezonul rozmarinului?

Sezonul principal al rozmarinului este din aprilie până în septembrie; prin urmare, este un condiment clasic de vară și se combină perfect cu mâncărurile ușoare. Cu toate acestea, datorită faptului că cea mai mare parte a recoltei de rozmarin se usucă direct și se păstrează astfel pentru o perioadă lungă de timp, rozmarinul este disponibil pe tot parcursul anului. Acesta se poate cumpăra sub formă de frunze uscate sau măcinate fin.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit rozmarinul și cum se depozitează acesta?

Rozmarin proaspăt în detaliu

Rozmarinul este un condiment mediteranean, tipic italian și spaniol, ale cărui ace/frunze măcinate se folosesc pentru a condimenta mâncărurile consistente, cum ar fi carnea, peștele sau preparatele din legume. Rozmarinul se folosește de obicei pentru mâncăruri calde și gătite, deoarece aroma sa mediteraneană deosebită se simte doar atunci când rozmarinul este bine încălzit. Rozmarinul se poate consuma atât crud, cât și fiert, prăjit sau copt. Pentru a-l folosi, nu trebuie decât să adăugați crenguțe de rozmarin uscat în mâncarea respectivă sau să presărați frunze măcinate. Rozmarinul proaspăt se poate păstra timp de aproximativ o săptămână.


Rețete

Ce puteți găti cu rozmarin


Ingrediente

Ce conține rozmarinul

Rozmarinul stimulează circulația și are un efect antibacterian, motiv pentru care este recomandat și în cazul tensiunilor musculare și al problemelor cu circulația. În plus, rozmarinul conține numeroase substanțe care au un efect de întărire și de stimulare a psihicului uman, motiv pentru care se recomandă consumul regulat, mai ales în lunile de iarnă.

Valori nutritive
 

kcal: 99 kcal

Carbohidrați: 13,5 g

Proteine: 1,4 g

Grăsimi: 4,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 29 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 370 mg

Fier: 8,5 mg

Potasiu: 280 mg

Magneziu: 64 mg

Sodiu: 15 mg