Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Salvia: frunze fine, cu efect puternic

Foarte puține persoane cunosc mirosul caracteristic de salvie. Salvia are o tradiție îndelungată, în special ca plantă medicinală. De asemenea, aceasta este adesea folosită în bucătărie. Salvia preferă regiunile calde, din Europa Centrală.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale salviei

Salvie proaspătă în detaliu

Salvia face parte din familia Lamiaceae și crește sub formă de semischelet veșnic verde, cu o înălțime cuprinsă între 50 și 90 cm. Frunzele sunt ovale și acoperite de puf. Există între 850 și 900 de specii diferite de salvie care cresc în întreaga lume. Acest lucru face ca salvia să fie genul de plantă cu flori cu cele mai multe specii. Salvia autentică s-a folosit ca plantă medicinală încă din antichitate. Uleiurile esențiale și taninurile pe care le conține sunt eficiente. Celelalte soiuri de salvie se folosesc doar ca plante ornamentale.


Proveniență

De unde provine salvia?

Salvia a fost menționată încă din antichitate și era cunoscută ca plantă aromatică și medicinală. Este originară din regiunea mediteraneană și a fost adusă în Europa în secolul al VIII-lea de către călugări, inițial în grădinile mănăstirilor. Salvia s-a răspândit în special în Dalmația, Albania și Macedonia. Există sute de soiuri reprezentate în întreaga lume.


Sezon

Când este sezonul salviei?

Salvia autentică nu este rezistentă și, prin urmare, nu crește aproape niciodată în afara grădinilor. Totuși, diferite subspecii, cum ar fi salvia de câmp, sunt destul de robuste și cresc în aproape orice tip de sol. Salvia înflorește din mai până în iulie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită salvia și cum se depozitează aceasta?

Salvie proaspătă în detaliu

Salvia este un ingredient important, în special în mâncărurile mediteraneene. Un exemplu foarte cunoscut este Saltimbocca: felii de carne de vițel prăjite cu șuncă crudă și salvie proaspătă, stinse cu vin alb. Aroma salviei este foarte puternică; prin urmare, trebuie folosită cu grijă. De asemenea, nu toată lumea apreciază efectul său astringent și gustul amar. Cu toate acestea, are un efect benefic asupra digestiei, potrivind-se de minune cu alimentele grase. Se potrivește foarte bine cu vânat, carne de pasăre și brânză.

Cum se depozitează salvia

Frunzele de salvie se pot usca și folosi sub formă de ceai. Frunzele proaspete se pot păstra într-o pungă alimentară în compartimentul de legume al frigiderului, la 4 °C, timp de până la două săptămâni. O altă modalitate este de a depozita frunzele proaspete sau mugurii înfășurați într-un prosop de bucătărie umed la frigider. De asemenea, puteți pune, pur și simplu, mugurii proaspeți într-un pahar cu apă.


Rețete

Ce puteți găti cu salvie


Ingrediente

Ce conține salvia

Numele latin al salviei este „salvia”, care provine din latinescul salvare - a vindeca sau salvus - sănătos. Planta medicinală are un efect antiinflamator și antiperspirant. Frunzele sunt folosite în ceai pentru afecțiuni ale gâtului și faringelui. Se spune că gargara cu ceai de salvie, de exemplu, elimină o mare parte din bacteriile din gât. De asemenea, se spune că salvia are proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Substanțele active pe care le conțin frunzele de salvie sunt uleiurile esențiale, taninurile, substanțele amare și flavonoidele. 

Valori nutritive
 

kcal: 119 kcal

Carbohidrați: 15,6 g

Proteine: 3,9 g

Grăsimi: 4,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,11 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 600 mg

Fier: 4,7 mg

Potasiu: 390 mg

Magneziu: 160 mg

Sodiu: 4 mg