Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Menta: versatilă și răcoroasă

Menta este o plantă incredibil de versatilă. Are un gust bun în ceai, în băuturi răcoritoare sau în cocktailuri, oferă preparatelor din carne și pește acel ceva special și îmbunătățește deserturile. 

Informații utile

Menta are următoarele proprietăți speciale

Mentă proaspătă în detaliu

Numele plantei provine din cuvântul latin „menta” care, la rândul său, își are originea din numele unei nimfe din mitologia greacă, respectiv „Menthe”. Potrivit legendei, Persefona, soția lui Hades, a transformat-o într-un arbust din gelozie. Cam atât despre legendă, dar adevărul este că menta este o sursă de inspirație de mii de ani.

Menta conține uleiuri esențiale în frunze, în special mentol. Acesta este responsabil pentru gustul proaspăt sau pentru senzația de prospețime de pe piele. Se cunosc aproximativ 30 de soiuri diferite de plante, cele mai multe dintre acestea fiind rezultatul unor încrucișări naturale. Cel mai cunoscut dintre acești hibrizi este izma bună, cunoscută și sub numele de mentă englezească. Alte soiuri populare sunt:

  • Menta comună (Spearmint)
  • Menta verde
  • Menta marocană 
  • Menta de ciocolată

Proveniență

De unde provine menta?

Originea mentei nu se poate determina clar. Planta este probabil originară din Orientul Îndepărtat. De fapt, egiptenii și romanii cunoșteau deja puterile vindecătoare ale acestei plante. Menta se dezvoltă cel mai bine într-un sol umed, bogat în nutrienți. De aceea, este mai răspândită în emisfera nordică, în special în zonele temperate din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Nord. Cu toate acestea, planta se găsește acum pe toate continentele.


Sezon

Când este sezonul mentei?

Menta se recoltează de primăvara până toamna, de obicei între lunile mai și octombrie. Cel mai puternic efect al frunzelor este chiar înainte ca planta să înflorească. Atât frunzele, cât și mugurii întregi, se pot folosi proaspeți și uscați.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 04.12.2024 - 10.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită menta și cum se depozitează aceasta?

Mentă proaspătă în detaliu

Întrebuințările mentei sunt aproape infinite. Toată lumea cunoaște ceaiul de mentă. Dar menta oferă, de asemenea, o aromă deosebită dressing-urilor pentru salate și se combină excelent cu carnea de miel sau de porc. Menta reprezintă o parte integrantă din multe feluri de mâncare, dar și din sosul chutney și sosurile din bucătăriile engleză, arabă și indiană. Împreună cu zahărul, menta își dezvoltă întreaga aromă în deserturi, de la înghețată până la ciocolată. Gustul său proaspăt și puternic aromatizează atât apa, cât și ceaiul rece sau cocktailurile. Iar frunzele de mentă reprezintă, de asemenea, un decor excelent și aromat.

Cum se depozitează menta proaspătă

Menta proaspătă se păstrează câteva zile la frigider, într-un pahar cu apă sau înfășurată într-un prosop de bucătărie umed. Dacă nu vreți să le consumați imediat, puteți congela frunzele proaspete întregi, le puteți tăia și pune în tăvițe pentru cuburi de gheață cu puțină apă sau le puteți usca pur și simplu. 


Rețete

Ce puteți găti cu mentă


Ingrediente

Ce conține menta

Menta este o plantă medicinală folosită de mii de ani și este folosită, printre altele, pentru inflamații la nivelul cavității orale sau pentru dureri de cap. Menta conține multe substanțe vitale, cum ar fi vitamina K, care este necesară pentru coagularea sângelui și formarea sistemului osos. Conținutul ridicat de vitamina E, diverse vitamine B și substanțe vitale fac din mentă o adevărată plantă medicinală.