Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cresonul: o sursă excelentă de nutrienți

Cresonul este o plantă din familia cruciferelor. Se mai numește și creson de apă, nu este foarte pretențios și, în prezent, crește aproape în întreaga lume. Preferă locurile însorite sau pe jumătate umbrite și are nevoie de apă bogată în nutrienți pentru a se dezvolta. Se găsește adesea în apropierea izvoarelor, a pâraielor și a iazurilor, deoarece preferă solul umed și bogat în humus.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale cresonului

Creson proaspăt în detaliu

Există mai multe soiuri de creson. Se folosește în special ca plantă aromatică în bucătărie și crește în grădina casei, precum și în boluri și ghivece pe pervazul ferestrei. În ceea ce privește gustul, cresonul de apă se aseamănă cu bine-cunoscutul creson de grădină, dar este considerat puțin mai aromat. Cresonul de apă are un gust ușor înțepător și răcoritor.

Acesta se datorează glucozinolatului gluconasturtiin din uleiul de muștar. Glucozinolații din uleiul de muștar sunt compuși chimici care, în calitate de substanțe vegetale secundare, oferă legumelor, cum ar fi muștarul sau ridichea, un gust amar, acru sau înțepător. Această caracteristică limitează utilizarea din punct de vedere culinar a cresonului la asezonarea sau decorarea mâncărurilor.


Proveniență

De unde provine cresonul?

Cresonul este originar din Orientul Mijlociu. Acesta era cunoscut deja în Grecia antică drept plantă aromatică și medicinală.


Sezon

Când este sezonul cresonului?

Cresonul crește în doar zece zile și este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit cresonul și cum se depozitează acesta?

Creson proaspăt în detaliu

Motivul pentru care se folosește cresonul în salate și supe este pentru a le da o aromă specială sau pentru a le adăuga un plus de iuțeală. Spre deosebire de alte legume și plante aromatice, cresonul nu se poate folosi sub formă de condiment uscat, deoarece își pierde aproape toată aroma tipică.

Simplu sau amestecat cu alte ierburi, cresonul de apă se folosește, de asemenea, pentru a condimenta mâncărurile din pește și ouă, precum și produsele lactate, cum ar fi untul cu ierburi, crema de brânză, brânza quark cu ierburi și sosul remoulade. Cresonul de apă se folosește adesea ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare, cum ar fi fripturi, sandvișuri sau spanac crud.

Cum se depozitează cresonul de apă

Cresonul de apă nu poate fi depozitat pentru mult timp, deoarece este obișnuit în condiții foarte umede și se usucă repede. La temperatura camerei, acesta se păstrează doar o zi. Cresonul poate fi păstrat la frigider la o temperatură între 3 °C și 5 °C, împachetat sau învelit în folie, timp de până la o săptămână. Prin urmare, prelucrarea și consumarea cresonului ar trebui să aibă loc rapid, pentru a evita pierderea gustului și a calității.


Rețete

Ce puteți găti cu creson


Ingrediente

Ce conține cresonul

Cresonul este un aliment de calitate superioară, bogat în vitamine și minerale, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și zinc. Cresonul de apă se folosește adesea în dietele de primăvară, deoarece stimulează metabolismul. Planta are un efect cu rol digestiv, diuretic și ușor antibiotic. În trecut, cresonul de apă era considerat o sursă importantă de vitamina C, deoarece se putea recolta pe tot parcursul anului.

Valori nutritive
 

kcal: 22 kcal

Carbohidrați: 0,4 g

Proteine: 1,2 g

Grăsimi: 1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,16 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,23 mg

Vitamina C: 62 mg

Vitamina E: 1,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 170 mg

Fier: 2,2 mg

Potasiu: 230 mg

Magneziu: 15 mg

Sodiu: 49 mg