Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Caperele: un condiment aromatic

Vitello tonnato, Spaghetti alla puttanesca și Königsberger Klopse: caperele oferă acestor feluri de mâncare o aromă specială. Atunci când sunt proaspete, caperele au un gust amar. Murate în sare, oțet sau ulei, acestea se conservă, își pierd o mare parte din amărăciune și își dezvoltă întreaga aromă. 

Informații utile

Caperele au următoarele proprietăți speciale

Capere proaspete în detaliu

Arbuștii de capere sunt foarte rezistenți și cresc chiar și în zone golașe, cu sol infertil. Acesta este probabil motivul pentru care italienii spun că planta „se hrănește numai cu vânt și soare”. Bobocii de flori ai arbuștilor de capere sunt considerați condimente.  Dacă nu se recoltează, arbustul de capere înflorește și din acesta se dezvoltă fructele mai mari ale arbustului, „merele de capere” sau „fructele de capere”. Regula generală privind caperele este următoarea: cu cât fructul este mai mic, cu atât aroma este mai fină sau mai blândă.

Tradiție îndelungată și recoltă complexă

Descoperirile arheologice dovedesc că, în urmă cu 6000 de ani, caperele se foloseau pentru a condimenta mâncarea și chiar ca remediu. În continuare, mugurii proaspeți se recoltează manual primăvara și, după spălare și uscare, se murează pentru a fi conservați. Murarea în ulei sau oțet este cea mai comună; foarte multe capere murate în sare sunt considerate o delicatesă. În ambele cazuri, întreaga muncă manuală și procesul de producție complex justifică prețul acestei specialități.


Proveniență

De unde provin caperele?

Arbustul de capere este răspândit în toată zona mediteraneană. Fructele de capere sălbatice se recoltează numai în câteva țări, de exemplu, Maroc. Cea mai mare parte a recoltei provine de la plantațiile de capere din Turcia, Grecia și Spania, dar și din sudul Franței și Italia.


Sezon

Când este sezonul caperelor?

Caperele se pot recolta în stare proaspătă primăvara. Cu toate acestea, capele își dezvoltă aroma deplină și blândă numai atunci când se conservă. Caperele la borcan sunt disponibile pe tot parcursul anului și au un termen de valabilitate foarte lung, cu condiția să fie depozitate corespunzător.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite caperele și cum se depozitează acestea?

Capere proaspete în detaliu

Există diferite soiuri și dimensiuni de capere. Caperele mici sunt ideale pentru un pesto, un dip sau un dressing fin pentru salată. Caperele mai mari sau merele de capere oferă o aromă specială când sunt adăugate pe pizza, în risotto sau în sosuri pentru paste. Caperele oferă, de asemenea, acel ceva special supelor și tocănițelor. Caperele murate în sare sau oțet trebuie clătite cu sau înmuiate în apă timp de aproximativ 20 de minute înainte de a fi consumate. Apoi, mugurii se storc cu grijă și se taie mărunt. Important: În cazul mâncărurilor fierbinți, adăugați caperele abia la final, deoarece aromele și ingredientele valoroase se pierd rapid la temperaturi ridicate.

Atunci când cumpărați muguri de capere, aceștia trebuie să fie închiși complet și să aibă o culoare măslinie spre albastru-verzui. Borcanele deschise se pot păstra la frigider pentru o perioadă aproape nelimitată. Cu toate acestea, caperele în ulei sau în saramură trebuie să fie întotdeauna acoperite cu lichid.


Rețete

Ce puteți găti cu capere


Ingrediente

Ce conțin caperele

Caperele conțin vitaminele B2 și E, precum și multe minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu și calciu, precum și flavonoidul quercetin, al cărui efect antioxidant este considerat un dușman al radicalilor liberi.

Valori nutritive
 

kcal: 28 kcal

Carbohidrați: 2,66 g

Proteine: 2,12 g

Grăsimi: 0,42 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0,14 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,36 mg

 

Minerale

 

Calciu: 46 mg

Fier: 0,86 mg

Potasiu: 26 mg

Magneziu: 17 mg

Sodiu: 2780 mg