Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Asmățuiul: oferă mâncărurilor o notă de prospețime

Asmățuiul este o plantă anuală care, din punct de vedere botanic, face parte din familia Apiaceae; prin urmare, din aceeași familie ca mărarul, coriandrul, pătrunjelul și chimenul.

Informații utile

Asmățuiul are următoarele proprietăți speciale

Asmățui proaspăt în detaliu

Asmățuiul (Anthriscus cerefolium) este o plantă care crește în înălțime între 70 și 80 cm și este strâns înrudită din punct de vedere botanic cu pătrunjelul și morcovul. Gustul asmățuiului este divers și se aseamănă cu cel de pătrunjel, anason și tarhon. Plantele de asmățui se aseamănă cu feriga, frunzele sunt sub formă de nervuri și ușor crestate la margini. În sălbăticie, asmățuiul se găsește în principal în regiunile cu climă temperată din sudul și centrul Europei, însă acesta se poate planta și în grădină, în ghivece sau în sere, în condiții corespunzătoare.


Proveniență

De unde provine asmățuiul?

Asmățuiul este originar din Europa de Est și Asia de Vest. În prezent, planta este răspândită în Europa și în America de Nord și se găsește, de asemenea, în regiunile montane cu o altitudine de până la 2000 de metri.


Sezon

Când este sezonul asmățuiului?

Asmățuiul este disponibil din martie până în august.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit asmățuiul și cum se depozitează acesta?

Asmățui proaspăt în detaliu

Datorită gustului său ușor dulce, asmățuiul oferă mâncărurilor o notă de prospețime. Este foarte potrivit pentru sosurile și supele din plante, cum ar fi „sosul verde din Frankfurt”. Asmățuiul este, de asemenea, una dintre puținele plante, alături de busuioc, care se folosește ca ingredient în deserturi, în special în restaurantele de lux, și este adesea folosit în sorbeturi (desert de înghețată „pe jumătate înghețat”). 

În ciuda aromei sale foarte intense și puternice, asmățuiul nu este o plantă care predomină, ci se potrivește aproape cu toate aromele și mâncărurile, însă în special cu peștele și carnea de pasăre. Datorită aspectului atractiv și a mirosului foarte intens, frunzele, în special, se folosesc adesea la garnituri.

Aceste lucruri trebuie avute în vedere la utilizarea și depozitarea asmățuiului

Deoarece asmățuiul are o structură delicată, acesta nu trebuie încălzit prea mult timp și trebuie adăugat la final, altfel, uleiurile sale esențiale se evaporă. Asmățuiul se folosește întotdeauna proaspăt recoltat, deoarece frunzele tind să-și piardă culoarea la scurt timp după ce sunt tăiate, de la verde deschis ajungând la gălbui. Asmățuiul proaspăt trebuie folosit rapid. Acesta ține aproximativ o săptămână dacă este păstrat la rece.Ingrediente

Ce conține asmățuiul 

Din punct de vedere tradițional, ca plantă medicinală, se spune că asmățuiul are un efect de purificare a sângelui, de revitalizare și diuretic. Cu toate acestea, asmățuiul cu greu mai joacă un rol în medicina naturistă de astăzi. În combinație cu alte condimente, acesta intensifică efectul.

Valori nutritive
 

kcal: 69 kcal

Carbohidrați: 11,5 g

Proteine: 3,8 g

Grăsimi: 0,9 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,12 mg

Vitamina B2: 0,3 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 36 mg

Vitamina E: 2,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 400 mg

Fier: 1,6 mg

Potasiu: 600 mg

Magneziu: 35 mg

Sodiu: 10 mg