Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

De la pâine la pizza: 13 rețete pentru dieta fără gluten

Acest regim alimentar presupune excluderea proteinei numite gluten, prezentă în pâinea și produsele de panificație pe bază de făină de grâu. Rolul glutenului este de a îmbunătăți gustul alimentelor și de a acționa ca liant, făcând aluaturile elastice și pufoase. Cu toate acestea, efectul său poate fi reprodus și în alte moduri. Află de aici ce trebuie să ai în vedere și cum poți face preparate delicioase fără gluten.

Pe o masă de lemn este așezată o farfurie mică, gri, cu două felii de pâine asezonate cu brânză proaspătă, șuncă și roșii cherry, precum și o tavă din piatră cu un șervet, cuțit și pâine feliată într-o tavă de pâine.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Glutenul este prezent în cereale și făinuri și joacă un rol important în prepararea produselor de panificație. În prezent, există pâini sau amestecuri de făină și cereale fără gluten, pentru persoanele care trebuie să respecte acest regim alimentar. 
  • Există și tipuri de făină fără gluten naturale. Acestea se fac din porumb, orez, cartofi și pseudocereale precum quinoa.  
  • Dacă ții dieta fără gluten, nu mai este nevoie să renunți la pâine, prăjituri, paste sau pizza. Află de aici rețete și sfaturi pentru alimentația zilnică.
Definiție

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină prezentă în majoritatea cerealelor; aceasta este prezentă în grâu, secară, ovăz, orz, speltă etc. și în toate produsele derivate din acestea, precum făina, grișul, semolina, tărâțe, bulgur, cușcuș și seitan. Este prezent în toate produsele pe bază de cereale produse în mod tradițional, precum cele de panificație, pâinea, pastele, pizza și berea. Este foarte important să verifici lista ingredientelor la achiziționarea produselor: glutenul este prezent într-un număr foarte mare de produse, inclusiv în zahărul vanilat și amidon. De asemenea, inclusiv produsele congelate, de exemplu, peștele pane, conțin gluten. Acesta poate fi prezent chiar și în dressinguri, sosuri, tofu marinat, brânză proaspătă și cârnați. Acordă o atenție deosebită chiar și pastei de dinți și anumitor cosmetice. În industria alimentară, glutenul se folosește ca agent de îngroșare și gelifiant, dar și ca potențiator de aromă, stabilizator și colorant.


Conținut de gluten

Când se consideră un aliment fără gluten?

Produsele fără gluten sunt cele care conțin mai puțin de 20 de miligrame de gluten per 1 kg de produs. În prezent, există pâine fără gluten din amestec, albă, ciabatta, toast și multe alte sortimente care sunt, de asemenea, delicioase. Poți găsi chiar și bere sau paste fără gluten. Aceste produse sunt adresate în special celor care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiacă. Nimic nu trebuie să te împiedice din a avea o alimentație variată și sănătoasă, chiar dacă poți consuma doar alimente fără gluten.  Făinurile care nu conțin gluten în mod natural sunt cele de amarant, quinoa, mei, hrișcă, teff, porumb și orez. Nici nucile sau semințele nu conțin gluten. Leguminoasele și castanele comestibile sunt acceptate, de asemenea, în această dietă, alături de amidonul de cartofi, porumb, tapioca și de făina de cartofi și de porumb. Inclusiv lactatele fără coloranți și arome sunt acceptate, alături de carne și pește atât timp cât nu conțin aditivi, coloranți sau nu sunt preparate pane.


Informații utile

Produsele de panificație fără gluten: ce trebuie să ai în vedere

Pentru pâine, poți pregăti chiar tu un amestec de făinuri. Dacă nu vrei să folosești un amestec deja preparat, poți folosi făină din leguminoase și pseudocereale precum amarant sau hrișcă, iar ca liant poți folosi amidon din cartofi, făină de orez sau de cânepă. Ține cont că nu vei putea înlocui făina cu gluten cu cea fără gluten în proporție de 1 la 1. Deoarece glutenul acționează ca liant și asigură un preparat final pufos și care nu se fărâmițează, va trebui să folosești un înlocuitor pentru a obține aceleași rezultate.  De aceea, vei vedea că majoritatea rețetelor nu conțin un singur tip de făină, ci două, de obicei. Făina de in este indicată în acest sens, dar poți folosi și alți agenți de îngroșare precum xantan, agar agar sau semințe de psyllium măcinate. Îți poți face propriul amestec acasă din două părți făină fără gluten, de exemplu, făina de orez, o parte amidon, precum cel din cartofi și o parte liant, precum făina de tapioca sau semințe de psyllium măcinate. Pentru a avea succes, respectă întocmai instrucțiunile și proporțiile din rețetele de specialitate.


Rețete

Fără gluten, dar delicioase

Dacă îți imaginezi că va trebui să renunți complet la pâine sau prăjituri, nu este deloc așa. Meniurile sunt delicioase, variate și te vor face să încerci preparate noi și gustoase. Noi îți oferim o mulțime de rețete pentru a te inspira și a te ajuta să pregătești preparate delicioase. De la pâine la pizza și vafe: Scoate lista de cumpărături și încearcă rețetele noastre delicioase!

Pâinici pufoase, proaspete sau rulouri condimentate

Pentru a obține aceleași rezultate, trebuie să dai dovadă de puțină creativitate. De exemplu, poți încerca niște chifle proteice, ideale pentru micul dejun sau cafea. Dacă preferi pâinea neagră, încearcă această pâine crocantă cu in. Dacă ai nevoie de ceva mai extravagant, îți sugerăm chifle cu cânepă și cimbru și brânză dulce.

Acum gătim: încearcă aceste rețete de pâine!


Opțiuni de pizza și paste

Poți face și aluat de pizza fără gluten cu drojdie și un amestec de făină fără gluten, deoarece drojdia nu conține gluten. Poți frământa legume în locul făinii: multe rețete sărace în carbohidrați nu conțin gluten, cum ar fi această opțiune cu blat din conopidă. Află de aici rețete simple pentru ambele variante: îți prezentăm o versiune cu aluat fără drojdie, din făină de hrișcă și cartofi dulci. A doua versiune este o pizza cu blat din conopidă, săracă în carbohidrați. La fel ca la o pizza normală, poți folosi ce toppinguri dorești. Adori pastele? Noi îți prezentăm trei rețete de paste delicioase. De la spaghete cu somon delicioase la salată de paste sau penne cu salvie și lămâie, vei găsi ceva indiferent de preferințe. Dacă te grăbești, poți pregăti preparatele tale preferate cu sosuri și pesto utilizând rețete simple, fără gluten și carbohidrați. În acest caz, pastele sunt înlocuite cu zucchini, care se fierb în apă timp de două minute, la fel ca pastele obișnuite. 

Rețete delicioase de pizza și paste!


Vafe din cartofi, prăjituri fără făină și biscuiți din făină de migdale

Desigur, nu îți vei dori să renunți la dulciuri. Dar nici nu este nevoie, deoarece există tot felul de variante delicioase, inclusiv biscuiți fără gluten: Noi îți oferim trei rețete delicioase de vafe, prăjituri și torturi cu alternative de făină acceptabile regimului tău alimentar Important: zahărul, untul și ouăle nu conțin gluten. Cu toate acestea, praful de copt, praful de budincă și altele pot conține uneori gluten, deci citește informațiile nutriționale și ingredientele cu atenție.

Dulciuri: încearcă vafele, prăjiturile și biscuiții adecvați dietei tale!