Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Hai să socializăm: șapte modalități de relaxare

Relaxează-te alături de familie, prieteni și cunoștințe acasă și bucură-te de timpul petrecut împreună: Termenul „social cocooning” este în tendințe. Află mai multe despre noua metodă de relaxare și cum poți face asta acasă, împreună cu alte persoane.

Trei persoane care joacă un joc de cărți.
© Pressmaster – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Fenomenul „social cocooning” este asemănător cu petrecerea timpului în jurul unui foc de tabără.
  • Descrie activitatea de a petrece timp împreună cu alte persoane într-un mod relaxat, în confortul propriei case.
  • Astfel, puteți petrece momente împreună, de care vă puteți bucura în mod conștient.
  • Există mai multe posibilități de a petrece timp cu prietenii: la cină, jucând jocuri de societate de adulți sau într-o sesiune de yoga.
Definiție

Noua metodă de mindfulness – „social cocooning”

Hai să socializăm într-un mod care combină confortul cu promovarea sănătății mintale. În acest caz, vorbim despre retragerea din mediul rece, digital, într-un mediu cald, personal, cu o componentă socială. Cum descriu experții acest fenomen: este considerat un mediu similar unui foc de tabără modern, care ne permite să socializăm într-un mediu intim, relaxat. Și asta reprezintă activități de socializare alături de cei dragi. Elimină egocentrismul și concentrează-te pe a trăi în prezent, alături de cei dragi. Comunicarea verbală nu este necesară. Te poți bucura de compania celor dragi și în liniște, fără să vorbiți.


Dezvoltare

Noua metodă de mindfulness – „social cocooning”

Trei persoane la masă, care se servesc cu salată. Pe masă există un bol cu mere, un bol cu salată, farfurii și pahare.
© Seventyfour – stock.adobe.com Fie că gătiți împreună sau că vă relaxați pe canapea și vă bucurați de o conversație interesantă, „social cocooning” nu este greu de realizat.

După o perioadă în care contactul față în față a fost dificil din cauza coronavirusului, hai să socializăm din nou împreună! Aceste momente de liniște și de conectare necesită un loc în care ne simțim în siguranță: acasă. Aceasta este originea termenului „social cocooning”. De fapt, termenul nu este nou. „Social cocooning” a luat naștere ca o formă nouă a fenomenelor de mindfulness „hygge” și „JOMO” (Joy of missing out).

Această tendință originară din Danemarca, de „hyggelig” a ajuns treptat și în alte țări și descrie o atmosferă confortabilă, relaxată, de care te poți bucura acasă, la lumina lumânărilor, alături de o gustare delicioasă și învelit într-o pătură pufoasă. JOMO, pe de altă parte, reprezintă antonimul termenului FOMO (Fear of missing out) și se referă la bucuria de a nu participa, intenționat, la un eveniment, de a lăsa telefonul din mână și de a te bucura de compania propriei persoane. Ambele tendințe reprezintă aspecte importante ale fenomenului „social cocooning”, dar nu definesc complet această tendință. Aceasta este definită nu numai de confort, ci și de elementul social și de compania celorlalți acasă.


Implementare

„Social cocooning” – șapte sfaturi pentru această nouă metodă de mindfulness

1. Meditați împreună!

Concentrează-te asupra propriilor gânduri sau sentimente, trăiește în prezent și relaxează-te: toate acestea sunt posibile cu ajutorul meditației. Îți poți îmbunătăți sănătatea mintală practicând diverse tehnici de meditație. Există nenumărate aplicații sau clipuri video pe YouTube care te vor ajuta să începi în doar câteva minute. Invită o persoană apropiată și relaxați-vă. Meditând alături de cineva, vei spori sentimentul de „noi” și, de asemenea, te vei putea concentra asupra propriilor gânduri și sentimente.

2. Participați la activități împreună!

La fel ca meditația, și yoga este benefică pentru concentrare și ajută sănătatea mintală. Diferența: acorzi atenție respirației și îți miști corpul. Meditația se realizează în liniște, dar yoga te relaxează și te ajută să faci mișcare în același timp. Este o oportunitate perfectă pentru practicarea unui sport alături de altcineva. Tot mai cauți haine de sport comode?

3. Planifică o cină!

Poți găti mâncarea alături de familie sau de prieteni. Vă puteți organiza astfel încât toți invitații să participe la gătit sau la prepararea deserturilor. Cineva poate pregăti aperitivele, altcineva va pregăti felul principal, iar a treia persoană pregătește desertul. Și iată – cina este gata!

4. Organizează o seară de lectură!

Nu trebuie să faceți ceva împreună pentru a vă simți conectați. Uneori, este suficient doar să vă aflați în aceeași cameră. O după-amiază ploioasă este perfectă pentru a sta acasă, alături de un prieten, de familie sau de partenerul de viață. Fiecare participant își va alege un loc confortabil și va deschide o carte. Chiar dacă nu discutați, este plăcut să știi că te poți bucura în liniște de compania unei persoane dragi. A doua posibilitate: alegeți aceeași carte și citiți câte un capitol cu voce tare sau fiecare citește capitolul în liniște și apoi discutați între voi.

5. Surprinde-ți partenerul cu o seară romantică!

A trecut ceva timp de la ultima voastră întâlnire și acum este momentul să petreceți o seară romantică în doi. Invită-ți partenerul în vizită sau, dacă locuiți împreună, spune-i să își rezerve seara pentru tine. Dispozitivele electronice trebuie să fie oprite. Aveți nevoie doar de o canapea comodă, de un pahar de vin bun sau o altă băutură, o cină delicioasă, un masaj, lumânări și conversație interesantă. Ce altceva ți-ai mai dori?

6. Adu jocurile de masă!

Nu contează dacă jucați șah, table, dame sau alte jocuri distractive de adulți. Organizarea unei seri de jocuri alături de prieteni sau familie te va relaxa, îți va asigura doza necesară de distracție și îți va distrage atenția de la problemele de zi cu zi. Ar merge și o gustare.

7. Dar ce spui de un foc de tabără romantic?

Este o ocazie pe care nu o poți rata vara, mai ales dacă ai posibilitatea de a face asta acasă! Puteți petrece timp împreună, în două, trei sau patru persoane, doar vorbind în apropierea focului de tabără, alături de pâine coaptă și de o cană de ciocolată caldă sau de ceai. Acum sigur te gândești: nu pot face un foc de tabără acasă – dar te putem ajuta și în acest caz: ia două sau trei scaune și relaxați-vă într-un grup restrâns, pe balcon sau într-un parc din apropiere. Ia cu tine lumânări, gustări și băuturi. Petreceți conștient timp împreună!

Sugestiile noastre de rețete pentru o seară romantică lângă un foc de tabără


Tehnică

De altfel: „social cocooning” cu ajutorul tehnologiei

Oprește telefonul, deconectează-te de la internet și ia o pauză: ai putea crede că socializarea trebuie să aibă loc doar offline. Este doar parțial adevărat. Sigur: conectivitatea facilitează socializarea în lumea modernă și contribuie la o atitudine de libertate în viața de zi cu zi. De exemplu: afară este furtună cu grindină. Ți-ai dori să ai pe cineva aproape, dar pe vremea asta cine va ieși din casă (nici măcar tu nu vrei)? Invită-ți prietenii la o cină digitală. Vă așezați în fața ecranelor și vă bucurați de cină. 

Alt exemplu: îți place ideea de „social cocooning”, dar locul tău de muncă presupune călătorii dese? Dacă vrei să ai parte de o experiență comodă, caută alte alternative, nu un hotel. Grație internetului, ai posibilitatea de a rezerva o cameră, un apartament sau chiar o casă întreagă. Nici nu este nevoie să lucrezi pe cont propriu, când poți organiza zile de coworking. Nu contează unde ești, poți comunica întotdeauna cu alte persoane. Pentru mai multă socializare. În întreaga lume.