Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Amarantul: sămânța minune a incașilor

Amarantul este una dintre cele mai vechi plante de cultură ale omenirii. Atât incașii, cât și aztecii și mayașii, foloseau ca aliment de bază sămânța asemănătoare cu cerealele, care amintește de mei. 

Informații utile

Amarantul are următoarele proprietăți speciale 

Amarant în detaliu

Numele de „amarant” provine din limba greacă și înseamnă „cea care înflorește veșnic/nu trece niciodată”. Amarantul este considerat un aliment foarte sănătos, deoarece are multe ingrediente valoroase prezente în cantități mari. Amarantul nu conține gluten și este o bună alternativă pentru persoanele care suferă de boala celiacă (intoleranță la gluten). De exemplu, conținutul puternic de fier al amarantului este foarte benefic în timpul sarcinii în cazul deficitului de fier. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor mici și sugarilor, deoarece conține substanțe care fac posibilă asimilarea de proteine, vitamine și oligoelemente doar într-un mod limitat.


Proveniență

De unde provine amarantul?

Amarantul este o plantă de cultură foarte veche, care își are originea în America Centrală și de Sud. În mormintele mexicane, a fost demonstrată existența semințelor de amarant vechi de aproape 9000 de ani. În cazul aztecilor, amarantul era un aliment de bază pe lângă porumb.


Sezon

Când este sezonul amarantului?

Recoltarea amarantului are loc din septembrie până în octombrie. Amarantul este disponibil în comerț pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit amarantul și cum se depozitează acesta?

Amarant în detaliu

Conținutul de taninuri este redus prin înmuiere în apă. Consumul zilnic al unei porții de amarant nu este periculos. Se poate consuma sub formă expandată în müsli și se poate transforma în făină. Din semințele înmuiate se poate prepara o tigaie de legume cu amarant. Depozitarea amarantului este similară cu cea a cerealelor, se recomandă depozitarea într-un loc întunecat și uscat, în mod ideal închis ermetic. În condiții ideale, amarantul rezistă timp de 12 săptămâni în stare proaspătă. Din cauza conținutului ridicat de grăsimi, amarantul râncezește ușor. 


Ingrediente

Ce conține amarantul

Deoarece amarantul este considerat a fi hematopoietic, hemostatic, depurativ și antiinflamator, acesta servește ca decoct de plante în cazul persoanelor anemice. Amarantul este bogat în taninuri și dispune de o densitate ridicată de substanțe nutritive și vitale, care compensează posibilele substanțe antinutritive (în acest caz: tanin). Pe lângă amarantul ca aliment, există și un colorant cu același nume, cunoscut sub denumirea E123. Acesta este un colorant azoic sintetic, folosit sub formă de colorant alimentar. Colorantul E123 poate provoca iritație la nivelul pielii, prin urmare, nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor. În plus, oamenii cu alergie la aspirină ar trebui să evite această substanță. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 370 kcal

Carbohidrați: 56,8 g

Proteine: 14,6 g

Grăsimi: 8,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 0,8 mg

Vitamina B2: 0,19 mg

Vitamina B6: 0,4 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 214 mg

Fier: 9 mg

Potasiu: 484 mg

Magneziu: 308 mg

Sodiu: 25 mg