Arpacașul: nutritiv și versatil
În multe țări ale lumii, crupele reprezintă un aliment de bază și constă în boabe de orz. Termenul de „crupe” își are originea în spațiul slavic și poate fi descris ca păsat sau bulgur. Folosirea crupelor are o tradiție lungă, care datează din secolul al XVII-lea. Deși sunt obținute în principal din orz, acestea pot fi obținute și din alte cereale, cum ar fi grâul. Prin urmare, crupele sunt versatile și au un loc bine stabilit în istoria nutriției.
Acestea sunt proprietățile speciale ale arpacașului
Arpacașul obținut din boabe de orz decorticate este folosit în multe tradiții culinare din întreaga lume. Acesta este bogat în fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. Datorită conținutului ridicat de fibre, în special, acesta oferă o senzație de sațietate de lungă durată, reducând astfel senzația de foame. Arpacașul este folosit în supe, tocănițe, salate, garnituri și produse cerealiere, cum ar fi pâinea și müsli. Arpacașul integral nu conține gluten în mod natural.
De unde provine arpacașul?
Arpacașul este obținut din orz (Hordeum vulgare), care este unul dintre cele mai vechi soiuri de cereale cultivate din lume. Orzul domesticit este originar din Orientul Mijlociu, fiind cultivat acolo de mii de ani. Cele mai vechi descoperiri arheologice privind orzul provin din zona actualului Irak și au aproximativ 10.000 de ani.
Când este sezonul arpacașului?
Fiind cultivat în diferite părți ale lumii, disponibilitatea arpacașului depinde de factori precum momentul cultivării și clima regională. În principiu, arpacașul este disponibil pe tot parcursul anului, datorită faptului că acesta poate fi uscat și depozitat după recoltare. De regulă, perioada principală de recoltare a orzului, din care este obținut arpacașul, are loc la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. După recoltare, boabele de orz sunt uscate și decorticate, pentru a obține crupele. Arpacașul uscat poate fi depozitat și folosit pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit arpacașul și cum se depozitează acesta?
Arpacașul este obținut din boabe de orz decorticate și șlefuite, cu multe întrebuințări în bucătărie. Acesta este îndrăgit în special în supe și tocănițe. Arpacașul poate fi servit ca garnitură la diferite mâncăruri, asemănător orezului sau cușcușului, dar se potrivește foarte bine și în salate. În cazul risottoului, arpacașul este adesea folosit ca alternativă mai sănătoasă la orezul arborio. Arpacașul are un gust deosebit și în chifle sau chiftelele pentru burgeri. În unele regiuni, acesta este folosit pentru mâncăruri dulci.
Depozitarea corectă a arpacașului este importantă pentru menținerea calității și termenului de valabilitate a acestuia. Arpacașul uscat și ambalat etanș poate fi depozitat fără probleme timp de un an. În mod ideal, acesta trebuie păstrat într-un loc uscat și răcoros, la sub 15 grade Celsius. Este important ca arpacașul să fie ferit de lumina directă a soarelui, deoarece aceasta îi poate afecta calitatea. Pentru a minimiza pătrunderea aerului, se recomandă folosirea unui recipient etanș.
Ce conține arpacașul
Arpacașul este obținut din boabe bogate în nutrienți și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este deosebit de bogat în fibre, are un indice glicemic scăzut, ceea ce este important pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, și conține fibre solubile, cum ar fi beta-glucanul. Acesta ajută, de exemplu, la scăderea nivelului de colesterol LDL.
În plus, furnizează vitamine și minerale importante, cum ar fi vitaminele B, magneziu, fier și zinc. Mai mult decât atât, arpacașul conține antioxidanți, care protejează corpul împotriva radicalilor liberi. Per total, acesta este o completare valoroasă în alimentație.
kcal: 338 kcal
Glucide: 71 g
Proteine: 10,4 g
Grăsimi: 1,4 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,09 mg
Vitamina B2: 0,08 mg
Vitamina B6: 0,22 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,2 mg
Calciu: 18 mg
Fier: 2,8 mg
Potasiu: 250 mg
Magneziu: 65 mg
Sodiu: 5 mg