Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Spelta: o cereală antică cu proprietăți speciale de coacere

Din speltă se poate produce o făină cu aromă lemnoasă, mai ușor de tolerat de mulți dintre noi decât făina de grâu. Acest lucru este posibil în ciuda conținutului mare de gluten. Atunci când prelucrezi aluatul, ar trebui să ai grijă să nu îl frămânți prea mult, deoarece își pierde structura. 

Informații utile

Spelta are următoarele proprietăți speciale 

Speltă în detaliu

În cazul cultivării speltei, recolta nu poate fi mărită prin utilizarea îngrășămintelor artificiale. Pe de altă parte, această cereală este mai puțin sensibilă la intemperii și este mai bine protejată, datorită cojii, împotriva dăunătorilor și a substanțelor poluante din mediul înconjurător. Spelta are o recoltă mai bună și mai stabilă pe solurile austere. În agricultură, există un mare interes pentru noile culturi, care se caracterizează printr-o toleranță mai mare și proprietăți de coacere mai bune, dar și prin stabilitate și rezistență mai mare la dăunători.

Boabele de speltă sunt înconjurate de o coajă, care trebuie îndepărtată înainte de utilizare. În plus, spelta nu se coace la fel de ușor ca grâul, din cauza conținutului ridicat de proteine. Aceste etape suplimentare de lucru i-au determinat pe fermieri să acorde prioritate cultivării grâului începând cu secolul al XIX-lea.


Proveniență

De unde provine spelta?

Acest tip de grâu se cultiva încă de acum 7000 de ani, în Munții Ararat. Cerealele au ajuns în Europa Centrală și de Nord în jurul anului 2000 î.Hr. odată cu o migrație de popoare și au fost răspândite în special în sud-vestul Germaniei până la sfârșitul Evului Mediu. Începând cu anii 1980, cultivarea a crescut în Baden-Württemberg, Elveția, nordul Spaniei și Belgia. 


Sezon

Când este sezonul speltei?

Semănatul are loc de la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie. Cerealele se recoltează între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii august. Vorbim despre speltă verde atunci când cerealele sunt recoltate timpuriu, de la începutul până la mijlocul lunii iulie. Această variantă poate fi depozitată numai prin uscare și, spre deosebire de boabele de speltă obișnuite, nu poate fi folosită la copt.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită spelta și cum se depozitează aceasta?

Speltă în detaliu

Spelta are proprietăți de coacere similare cu cele ale grâului, dar trebuie luate în considerare proprietățile mai slabe de coacere ale glutenului. Pe lângă pâinea din speltă, cerealele servesc și ca bază pentru producerea tăițeilor, a fulgilor de cereale, a grișului, a orezului din speltă, a berii și a înlocuitorului de cafea.

Cum se depozitează spelta

Spelta poate fi depozitată ermetic sau în recipiente închise timp de zeci de ani, păstrându-și în continuare capacitatea de germinare. Pivnițele uscate și întunecate, cu temperaturi între 10 și 15 grade, sunt excelente pentru înmagazinarea alimentelor în gospodărie. Nu se recomandă depozitarea în frigidere, din cauza temperaturilor prea scăzute și a umidității prea ridicate.


Ingrediente

Ce conține spelta

Făina de speltă are un conținut mai mare de minerale, oligoelemente și vitamine decât făina de grâu. Terciul de speltă este din ce în ce mai mult folosit în alimentația pentru copii și bebeluși. Cu toate acestea, cerealele, la fel ca și grâul, conțin gluten și nu sunt potrivite pentru alimentația persoanelor cu intoleranță la gluten. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca unele persoane cu alergie la făina de grâu să tolereze fără probleme spelta.

Valoare nutritivă
 

kcal: 338 kcal

Carbohidrați: 70 g

Proteine: 15 g

Grăsimi: 1,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,3 mg

Vitamina B2: 0,16 mg

Vitamina B6: 0,3 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,22 mg

 

Minerale

 

Calciu: 25 mg

Fier: 4,35 mg

Potasiu: 415 mg

Magneziu: 136 mg

Sodiu: 8 mg