Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Secara: un gust puternic și aromat

Secara este o cereală cultivată în special în climatele temperate, pe soluri ușoare, acide și nisipoase. Se face distincția între secara de iarnă și cea de vară.

Informații utile

Secara are următoarele proprietăți speciale 

Secară în detaliu

Bobul de secară cu o lungime de cinci până la nouă milimetri și cu o culoare galben-brună sau gri-verzuie, are o crestătură laterală puțin adâncă și este acoperit de un perișor scurt la vârf. Există secară de iarnă și secară de vară, cea de iarnă fiind cultivată cu precădere în Europa Centrală, deoarece se adaptează bine la climatele răcoroase și uscate.

Produsele din secară sunt considerate de înaltă calitate, datorită gustului lor puternic și aromat. În plus, secara este foarte sănătoasă, datorită conținutului ridicat de vitamine B și nutrienți, în special fibrele alimentare pe care le conține stimulează digestia și reduc nivelul ridicat de colesterol. Cu toate acestea, aluaturile de pâine din făină de secară sunt mai dificil de prelucrat, deoarece proteina de secară nu formează gluten, așa cum se întâmplă în cazul grâului. Astfel, secara are nevoie de plămădeală pentru a se coace.


Proveniență

De unde provine secara?

Secara a ajuns și a fost cultivată în Europa acum 2500 de ani.


Sezon

Când este sezonul secarei?

Pentru pâine, se folosește secara de iarnă. Este o cereală extrem de rezistentă, fiind considerată cea mai rezistentă pentru perioada iernii. Secara de iarnă poate rezista bine atât la umiditate, cât și la secetă. Semințele de secară sunt semănate de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie. Pentru a crește, această cereală are nevoie de frig la început și mai târziu de căldură pentru a se coace. Boabele de secară se recoltează de la jumătatea lunii iulie până la sfârșitul lunii august.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită secara și cum se depozitează aceasta?

Secară în detaliu

După grâu, secara este a doua cea mai importantă cereală utilizată sub formă de făină pentru prepararea produselor din cereale, cum ar fi pâinea, chiflele și produsele de panificație. Pentru a obține făină, boabele de secară sunt măcinate în moară. Cu cât gradul de măcinare este mai ridicat, cu atât este mai mare conținutul de straturi exterioare ale făinii, în care sunt concentrate fibrele alimentare, mineralele și vitaminele. În plus, secara este folosită ca hrană pentru animale și în producția de alcool, de exemplu, rachiul din cereale și unele tipuri de vodcă sunt fabricate din secară.

Cum se depozitează secara

Secara trebuie depozitată uscată și la o temperatură de 15 grade Celsius. Umiditatea reziduală optimă a cerealei este mai mică de 14%. Pentru depozitare, secara trebuie să fie bine sigilată. Este suficient un ambalaj din hârtie și folie. Ca alternativă, cerealele pot fi transferate într-un recipient.


Ingrediente

Ce conține secara

Secara conține o proporție mai mică de gluten decât grâul și spelta. Prin urmare, este mai bine tolerat de persoanele cu sensibilitate la gluten. Secara conține mult acid folic și potasiu. În plus, secara conține o proporție ridicată de lizină și așa-numitele mucine (pentosane), care contribuie la o alimentație echilibrată. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 293 kcal

Carbohidrați: 60,7 g

Proteine: 8,8 g

Grăsimi: 1,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 2 µg

Vitamina B1: 0,35 mg

Vitamina B2: 0,17 mg

Vitamina B6: 0,23 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 37 mg

Fier: 2,8 mg

Potasiu: 510 mg

Magneziu: 91 mg

Sodiu: 4 mg