Lintea roșie: leguminoasă mică cu conținut important
Lintea roșie este o leguminoasă care constă în semințe mici, rotunde, de culoare portocalie. Aceasta este folosită des în bucătăria indiană și orientală, având un gust delicat și dulce. În comparație cu alte soiuri de linte, cum ar fi lintea maro sau lintea verde, lintea roșie are o textură mai moale și, prin urmare, un timp de preparare mai scurt, ceea ce este ideal pentru supe, tocănițe și curry. Fiind bogată în fibre, fier, vitamina B și în special multe proteine, lintea roșie este o alegere bună pentru o alimentație bazată pe plante.
Lintea roșie are următoarele proprietăți speciale
Fiind o sursă bogată în nutrienți precum proteine, fibre, carbohidrați, fier, vitamina B și magneziu, lintea roșie are multe caracteristici benefice. Aceasta este săracă în calorii și grăsimi și nu conține colesterol. De asemenea, lintea roșie este ușor de digerat și are o consistență moale, fiind ideală pentru supe, tocănițe și preparate cu curry. Datorită gustului său delicat și dulceag, lintea roșie este versatilă și se potrivește bine cu diferite condimente și ingrediente. Datorită conținutului ridicat de nutrienți, acest aliment vegetal este o completare sănătoasă în alimentația obișnuită și o alegere bună pentru vegetarieni și vegani.
De unde provine lintea roșie?
Originea exactă a lintei roșii nu este cunoscută, deoarece lintea este una dintre cele mai vechi culturi agricole, iar răspândirea acesteia a fost documentată de mii de ani. Se crede că aceasta provine din Orientul Apropiat sau din regiunea mediteraneeană și a fost cultivată în Mesopotamia încă din mileniul VII î.Hr. Astăzi, însă, lintea roșie este cultivată în întreaga lume și este deosebit de populară în bucătăria asiatică, din Orientul Mijlociu și din India.
Când este sezonul lintei roșii?
Deoarece lintea roșie este uscată și conservată, aceasta poate fi cumpărată și consumată pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în unele țări pot apărea diferențe de preț sezoniere, care depind de cultivarea locală sau de nevoia de a importa lintea roșie. În regiunile de cultivare, precum Orientul Apropiat, India sau Africa de Nord, sunt disponibile atât lintea roșie, cât și produse sezoniere. De asemenea, în aceste regiuni este disponibilă și lintea roșie uscată, pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită lintea roșie și cum se depozitează aceasta?
Lintea roșie are numeroase întrebuințări. Aceasta este potrivită pentru supe și tocănițe, mâncăruri cu curry și salate și poate fi servită ca garnitură în loc de orez sau cartofi. În combinație cu diferite condimente și ingrediente, se pot crea diferite arome.
Dacă se păstrează într-un loc răcoros, uscat și întunecat, lintea roșie se poate păstra un timp îndelungat. De asemenea, un recipient etanș sau o pungă de plastic va proteja lintea de umezeală. În general, se păstrează până la 1 an, dar pentru o calitate și o aromă cât mai bune, se recomandă consumul în termen de 6-8 luni.
Ce conține lintea roșie
Lintea roșie este un aliment sănătos și bogat în nutrienți. Aceasta este bogată în proteine, fibre și minerale importante, precum fierul, magneziul, fosforul și potasiul. Din acest motiv, este deosebit de îndrăgită de vegetarieni și vegani. În plus, lintea roșie este săracă în calorii și poate crește senzația de sațietate, ceea ce poate fi foarte util pentru scăderea în greutate.
kcal: 346 kcal
Glucide: 50 g
Proteine: 25,5 g
Grăsimi: 1,5 g
Vitamina A: 0,1 µg
Vitamina B1: 0,48 mg
Vitamina B2: 0,26 mg
Vitamina B6: 0,55 mg
Vitamina C: 5 mg
Vitamina E: 0.013 mg
Calciu: 70 mg
Fier: 0,08 mg
Potasiu: 0,84 mg
Magneziu: 130 mg
Sodiu: 6 mg