Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Lintea: convingătoare printr-o abundență de minerale

Lintea este o leguminoasă care se consumă în întreaga lume și este unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute. Acest soi de plante, important încă din cele mai vechi timpuri, aparține marii familii botanice Fabaceae, o subfamilie a Papilionaceae, care include și fasolea, boabele de soia și mazărea.

Informații utile

Lintea are următoarele proprietăți speciale

Linte proaspătă în detaliu

Lintea crește ca plantă anuală erbacee, cu tulpină păroasă. Aceasta crește până la o înălțime cuprinsă între 20 și maximum 50 cm. De obicei, în interiorul plantei, se coc între trei și șapte boabe de linte sau semințe. Acestea au culoarea bej spre maro deschis. Interiorul lintei este crem și tare și devine făinos și moale după gătire. Lintea are în mod obișnuit o aromă pământie, ușor de nucă și bogată, care este foarte populară în bucătăria orientală.


Proveniență

De unde provine lintea?

Originea lintei se poate restrânge la zona Orientului Mijlociu, unde forma sa originală a fost cultivată de câteva mii de ani. De acolo, lintea s-a răspândit și în Europa și Africa. În prezent, lintea se cultivă aproape peste tot în lume. Turcia, Franța, Canada și India sunt principalele țări care cultivă lintea și exportă cele mai multe produse din linte.


Sezon

Când este sezonul lintei?

Perioada principală de recoltare a lintei este din luna mai până în toamnă, motiv pentru care lintea este considerată atât o legumă de vară, cât și una de toamnă. În comerț, este disponibilă pe tot parcursul anului. Lintea se vinde în stare proaspătă, uscată, conservată sau congelată. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită lintea și cum se depozitează aceasta?

Linte proaspătă în detaliu

Lintea este ideală pentru prepararea supelor și tocănițelor, dar și ca garnitură pentru mâncărurile mai consistente. Boabele de linte uscate se pot păstra pentru o perioadă lungă și se găsesc de obicei în ambalaje de plastic. Acestea sunt disponibile și în conservă sau la borcan. Lintea se poate păstra până la un an într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.


Rețete

Ce puteți găti cu linte


Ingrediente

Ce conține lintea

Linte proaspătă în detaliu

Lintea conține cantități mari de acid folic, care este necesar pentru formarea sângelui și a sistemului osos. În plus, aceasta conține numeroase fibre alimentare și o mulțime de minerale care sunt benefice pentru digestie.

Valori nutritive
 

kcal: 329 kcal

Carbohidrați: 49,3 g

Proteine: 23,5 g

Grăsimi: 1,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,45 mg

Vitamina B2: 0,26 mg

Vitamina B6: 0,57 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 1,14 mg

 

Minerale

 

Calciu: 71 mg

Fier: 7,5 mg

Potasiu: 840 mg

Magneziu: 129 mg

Sodiu: 36 mg