Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Năutul: excelent pentru vegetarieni și vegani

Năutul face parte din familia Papilionaceae. Acesta se cultivă și se folosește de mii de ani de către oameni pentru a produce alimente și furaje pentru animale. Deși năutul este o leguminoasă, acesta nu se înrudește cu mazărea obișnuită. 

Informații utile

Năutul are următoarele proprietăți speciale 

Năut proaspăt în detaliu

În funcție de soiul de năut, plantele au o culoare albă, roșie sau chiar albăstruie. Năutul în sine se dezvoltă în leguminoasă, având o lungime de aproximativ 3 cm și frunze sub formă de nervuri. Coaja leguminoaselor este relativ subțire și conține de obicei de la una până la maximum trei boabe de năut cu formă neregulată. Consistența năutului este crocantă și tare atunci când este crud, însă devine făinos și moale atunci când se fierbe. Acesta are un gust relativ neutru, dar bogat, cu o notă ușor amară, spre cea de nucă.


Proveniență

De unde provine năutul?

În prezent, năutul se cultivă în principal în Turcia, Pakistan și India. Năutul, care este un aliment de bază în special în Orient, este originar din Turcia, unde era deja cultivat în urmă cu 8000-10000 de ani.


Sezon

Când este sezonul năutului?

Năutul se cultivă aproape în întreaga lume și se poate găsi în magazine pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, deoarece este exclusiv importat, năutul este disponibil doar în formă uscată sau congelată. Pe lângă forma sa naturală, se comercializează și produse alimentare din năut, cum ar fi humusul.

Ofertele noastre de legume proaspete

Valabilitate: din 19.06.2024 până în 25.06.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit năutul și cum se depozitează acesta?

Năut proaspăt în detaliu

Înainte de utilizare, năutul trebuie să fie fiert, prăjit sau călit. Este o garnitură de legume ideală pentru mâncărurile sărate și servește drept ingredient de bază pentru prepararea humusului. De asemenea, năutul se folosește la prepararea tocănițelor sau a supelor.

Cum se depozitează năutul

Boabele de năut uscate se pot păstra pentru o perioadă lungă și se găsesc de obicei în ambalaje de plastic. Acestea sunt disponibile și în conservă sau la borcan. Năutul se poate păstra până la un an într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.


Rețete

Ce puteți găti cu năut


Ingrediente

Ce conține năutul

Năut proaspăt în detaliu

Leguminoasele sunt extrem de sănătoase. Năutul conține mai multe proteine decât multe tipuri de carne și pește și, prin urmare, poate juca un rol important în dieta persoanelor vegane sau vegetariene. Leguma este relativ bogată în calorii, însă, datorită fibrelor alimentare, oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă foarte lungă. 

Valori nutritive
 

kcal: 150 kcal

Carbohidrați: 21,24 g

Proteine: 7,5 g

Grăsimi: 2,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,3 mg

Vitamina B2: 0,13 mg

Vitamina B6: 0,16 mg

Vitamina C: 25 mg

Vitamina E: 2,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 58 mg

Fier: 2,95 mg

Potasiu: 53 mg

Magneziu: 56 mg

Sodiu: 19 mg