Guava: fruct de tip bacă cu notă exotică
Guava aparține familiei mirtaceelor. Aceasta este originară din Mexic și crește pe arbuști sau arbori mici în regiunea Americii de Sud, în special în regiunile tropicale. În mod normal, scoarța arbustului este netedă, dar crengile sunt acoperite de peri. Frunzele au formă ovală și cresc până la o lungim de 15 cm. Guava este un fruct de tip bacă, care este cărnos la interior și conține multe semințe. După formă, seamănă mai degrabă cu un măr.
Guava are următoarele proprietăți speciale
Guava conține vitamine și minerale importante. Conținutul de vitamina C este chiar mai ridicat decât în cazul portocalelor. Guava este un fruct tropical cu multe caracteristici pozitive. Este bogată în fibre, vitamina C, antioxidanți și minerale, precum potasiu, magneziu și cupru. Proprietățile antioxidante pot avea un efect pozitiv, de exemplu, asupra pielii.
De asemenea, fructele de guava conțin carotenoide și flavonoide cu efecte antiinflamatorii și imunostimulatoare. Acestea au coajă de culoare verde spre galben, iar pulpa roz spre alb are o aromă dulce-acrișoară. Fructele de guava se consumă crude sau transformate în suc, marmeladă sau compot.
De unde provine guava?
Guava este un fruct îndrăgit în multe țări ale lumii, fiind cultivată în multe regiuni tropicale și subtropicale. Pe lângă Mexic, guava se cultivă și în țări precum Brazilia, Columbia, India, Thailanda, Indonezia și Filipine și în diferite țări africane. Guava este originară din America Centrală și de Sud. Aceasta iubește climatul tropical și subtropical și se poate recolta pe tot parcursul anului. În prezent, guava se cultivă peste tot în regiunea tropicală.
Când este sezonul fructului de guava?
Sezonul fructului de guava variază de la o regiune la alta și în funcție de clima regiunii de cultivare. Fructele de guava sunt disponibile în regiunile tropicale și subtropicale pe tot parcursul anului, deoarece acolo pot crește în condiții favorabile. În aceste regiuni nu există un sezon special pentru fructele de guava, datorită faptului că acestea pot fi recoltate pe tot parcursul anului.
În unele regiuni temperate, în care clima nu este potrivită pentru cultivarea pe tot parcursul anului, poate exista o anumită perioadă de recoltare a fructelor. Aceasta se încadrează adesea la sfârșitul verii sau toamna. Spre exemplu, în unele părți din America de Nord, sezonul fructului de guava poate dura din iulie până în octombrie.
La ce poate fi folosită guava și cum se depozitează aceasta?
Guava poate fi savurată în diferite moduri. Pentru a mânca fructul crud, acesta trebuie tăiat în două, semințele trebuie îndepărtate, iar pulpa delicioasă trebuie scoasă cu o lingură. Coaja nu se mănâncă. De asemenea, fructele de guava pot fi transformate în suc. Pentru aceasta, pulpa se amestecă cu apă și se stoarce printr-o sită sau un storcător de fructe. Pentru marmeladă sau jeleu, pulpa se fierbe, se amestecă cu zahăr și zeamă de lămâie și se îngroașă până se obține o consistență groasă. Fructele de guava adaugă o notă exotică smoothie-urilor și preparatelor sărate, cum ar fi salatele sau sosurile salsa.
Fructele sunt considerate coapte atunci când cedează la o ușoară strângere. Însă cele tari se pot coace și la temperatura camerei. Cel mai bine se păstrează în frigider, în special când sunt deja coapte sau când se dorește păstrarea pentru mai mult timp. Fructele de guava deja tăiate trebuie înfășurate în folie de plastic sau păstrate într-un recipient ermetic. În mod ideal, guava se consumă în două până la trei zile, perioadă în care au gustul cel mai proaspăt. De asemenea, fructele de guava trebuie depozitate separat de alte fructe, pentru a nu influența gustul acestora. Pentru o durată de valabilitate și mai mare, fructele de guava pot fi congelate sau uscate.
Ce conține guava
Guava nu este doar delicioasă, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Aici se încadrează conținutul mare de vitamina C pentru întărirea sistemului imunitar, conținutul ridicat de fibre, indicele glicemic scăzut, care ajută la reglarea zahărului din sânge, precum și numeroși antioxidanți, cum ar fi fitonutrienții. În plus, conținutul ridicat de betacaroten din fructele de guava poate contribui la menținerea sănătății ochilor.
kcal: 34 kcal
Glucide: 5,8 g
Proteine: 0,9 g
Grăsimi: 0,5 g
Vitamina A: 119 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,04 mg
Vitamina B6: 0,14 mg
Vitamina C: 273 mg
Vitamina E: 0,4 mg
Calciu: 17 mg
Fier: 0,7 mg
Potasiu: 290 mg
Magneziu: 13 mg
Sodiu: 4 mg