Cherimoya: fructul exotic
Cherimoya aparține familiei Annonaceae și este cunoscut drept un fruct agregat. În traducere. „Chirimuya“ înseamnă semințe reci. Arborele acestui fruct poate crește până la o înălțime de zece metri, dar prima recoltă se poate culege abia după șapte ani. Cherimoya este originară din Columbia de Sud, Ecuador și nordul statului Peru și era un aliment foarte important și pentru incași.
Cherimoya are următoarele proprietăți speciale
Cherimoya are forma unei inimi, iar coaja este verde deschis, groasă și netedă. Gustul amintește de pere, banane sau zmeură. Pulpa fructului se poate consuma direct din coajă, dar sâmburii negri trebuie îndepărtați.
Cherimoya este un fruct sălbatic care crește la înălțimi cuprinse între 1.500 și 1.900 de metri. Are nevoie de cinci până la opt luni pentru a se coace. Aspectul exterior al fructului de cherimoya ne amintește de niște solzi, iar în interior, în pulpa fructului, are sâmburi negri, asemănători boabelor de cafea. Numărul de sâmburi este un indicator al calității.
De unde provine cherimoya?
Cherimoya este originar din America de Sud. Acolo se poate întâlni în zonele înalte din Peru, Columbia, Bolivia și Ecuador. În cele din urmă, fructul a ajuns și în Mexic. În prezent, se poate întâlni în orice zonă cu climat subtropical și se cultivă în țări precum Spania sau Israel. Spania este lider în export. Fructul de cherimoya este foarte sensibil, iar transportul este dificil. Se usucă în timpul transportului către țări îndepărtate. Astfel, Europa preferă să importe fructul din Spania, deoarece aici fructele se coc printr-o metodă de cultivare specială.
Când este sezonul fructelor de cherimoya?
Sezonul de cherimoya durează din septembrie până în februarie.
La ce se poate folosi cherimoya și cum se depozitează?
Cherimoya se poate folosi în salate de fructe, deserturi și smoothie-uri. Datorită aromei fine care amintește de banane și vanilie, oferă preparatelor un gust deosebit. Dacă fructul de cherimoya este încă necopt, se poate depozita la temperatura camerei pentru a se coace. Fructul este copt atunci când îl apăsăm ușor și rămâne o indentație în pulpă. Ne putem da seama și după decolorarea cojii. Cherimoya sunt fructe sensibile la frig și nu se pot depozita în frigider decât pe perioade scurte.
Ce conține cherimoya
Cherimoya conține cantități ridicate de vitamina C, magneziu, calciu și potasiu. Acest fruct subtropical conține și cupru și potasiu. În concluzie, cherimoya este un fruct exotic sănătos și plin de vitamine.
kcal: 63 kcal
Carbohidrați: 13,6 g
Proteine: 1,5 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 1 µg
Vitamina B1: 0,09 mg
Vitamina B2: 0,11 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Vitamina C: 15 mg
Vitamina E: 0,5 mg
Calciu: 15 mg
Fier: 0,6 mg
Potasiu: 250 mg
Magneziu: 25 mg
Sodiu: 8 mg