Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ananas: fructul exotic dulce-acrișor

Ananasul este o plantă fructiferă, originară din America, care se cultivă în prezent în întreaga lume, în regiuni cu climă tropicală. De regulă, fructul se consumă proaspăt sau procesat prin mijloace tehnice, în sucuri de fructe sau sub formă de ananas la conservă.

Definiție

Ce este ananasul?

Ananas proaspăt tăiat în felii și în bucăți pe un tocător negru și într-un castron mic maro alături

Ananasul este o plantă tropicală, cunoscută în primul rând datorită fructului cu același nume. Pulpa galben deschis, suculentă și dulce acrișoară a fructului a fost considerată mult timp un aliment de lux. Numele de ananas provine din limba guarani, vorbită în Paraguay, dar și în părți ale Argentinei, Boliviei și Braziliei: „Naná” înseamnă „fruct”. Și pentru a clarifica un subiect de discuție de la bun început: Spunem „un ananas” și „doi ananași”, nu „două ananasuri”. Putem vedea forma de plural corectă în DEX. 


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența ananasului

Cine a adus fructul exotic în Europa și, din punct de vedere botanic, este fruct? Află mai multe despre asta acum.

Caracteristicile botanice ale fructului de ananas

Ananasul (Ananas comosus sau Ananas sativus) face parte dintr-un gen care aparține familiei Bromeliade. Planta tropicală în sine nu este foarte mare: Tulpina plantei de ananas crește până la aproximativ 35 cm, iar diametrul în cel mai gros punct este de până la 7 cm. Fructul este format din mai multe fructe bace individuale, asemănătoare, crescute împreună – termenul botanic corect este „aglutinare de fructe”. 

De unde provine ananasul?

Ananasul a fost adus în Europa de Cristofor Columb. Anterior, se cultiva în America. Acolo nu era considerat doar un simplu aliment, ci se utiliza și în scopuri medicinale, și chiar și pentru vin. Ulterior, fructul a fost cultivat și în sere în Europa, dar de obicei se importă din Hawaii. În prezent, Costa Rica este cel mai mare importator de ananas din lume. De asemenea, ananasul se mai importă și din Ecuador, Africa de Sud, Coasta de Fildeș, Ghana și Honduras.


Cultivare și sezon

Cultivarea și sezonul ananasului

De cele mai multe ori, ananasul parcurge distanțe lungi pentru a ajunge în bucătăriile noastre.

Unde crește ananasul?

Azi, țările principale de cultivare a ananasului sunt Costa Rica, Brazilia, Thailanda, Indonezia, India și Filipine. Planta este cultivată și în Europa (de exemplu, în Spania), dar se cultivă în sere.

Sfat: Ai încercat să cultivi ananas pe cont propriu? Probabil că în grădină este prea frig, dar pe pervaz ar trebui să funcționeze, cu suficientă îngrijire. Pentru a face acest lucru, îndepărtează tulpina fructului, taie capătul și îndepărtează frunzele vechi. Dezinfectează apoi tulpina cu puțin cărbune și las-o la uscat două zile. Acum planteaz-o într-un ghiveci, într-un loc luminos. Planta nu are nevoie de multă apă, este suficient să fie udată o dată la două, trei săptămâni. Apoi este nevoie de multă răbdare: poate dura până la patru ani să obții un ananas copt. Dar până atunci ai o plantă frumoasă și un proiect care îți face plăcere.   

Când este sezonul ananasului?

Ananasul este disponibil pe tot parcursul anului. 


 Valori nutritive

Ce conține ananasul

Ananasul este bogat în substanțe nutritive și are efect antioxidant. Conține catehină, epicatehină și acid galic. De menționat este și enzima bromelaină, care îmbunătățește circulația sângelui, are efect antiinflamator și stimulează digestia. Ananasul este bogat în enzime. De asemenea, conține multiple vitamine și minerale importante. Menționăm vitamina A, vitamina C, vitamina E, precum și vitaminele B1, B2 și B6. Printre minerale se numără potasiul, sodiul și fierul.

Ananasul conține multă apă, fiind astfel un fruct cu relativ puține calorii. 

Valori nutritive la 100 de grame de ananas

Calorii

57 kcal

Carbohidrați

12,4 g

Grăsimi

0,2 g

Proteine

0,5 g

Fibre

1,4 g

Vitamina C

19 mg

Vitamina E

0,1 mg

Potasiu

150 mg

Calciu

16 mg

Magneziu

17 mg

Clorură

39 mg


Sănătate

Este ananasul sănătos?

Acest fruct sudic nu are doar un gust bogat, dar conține și mulți nutrienți sănătoși. Poftă bună!

Enzima de ananas: cum funcționează?

Bromelaina, numită și enzima de ananas, este o substanță cu efect antiinflamator și care susține circulația sângelui. Enzima este administrată, de exemplu, în urma intervențiilor chirurgicale, pentru a reduce edemul și a promova vindecarea. Cu toate acestea, consumul zilnic de ananas nu este suficient, deoarece cantitatea de bromelaină este redusă. Cu toate acestea, există preparate speciale (capsule și pulbere) care conțin enzima concentrată.

Ananasul promovează buna dispoziție?

Pulpa ananasului conține aminoacidul triptofan. Acesta este o componentă importantă a serotoninei, hormonul fericirii. O perioadă îndelungată s-a considerat că triptofanul nu poate ajunge la creierul nostru, dar noile studii sugerează că triptrofanul din ananas poate spori nivelul serotoninei în mod vizibil.

Se poate consuma ananas în timpul sarcinii?

În principiu, consumul de ananas nu este interzis în sarcină. Chiar din contră: ananasul este sursă de vitamina C pentru mamă și făt și poate preveni retenția de apă în picioare. Enzima bromelaină nu poate provoca nașterea prematură (deși există această concepție greșită), dar pentru că încă nu este suficient de clar dacă bromelaina poate provoca afecțiuni legate de coagularea sângelui, se recomandă ca gravidele să consume ananas în cantități normale.

În timpul alăptării, consumul de ananas poate duce la iritarea șezutului bebelușului, deoarece o cantitate mică de acizi trece în laptele mamar și anumiți copii au o sensibilitate la aceștia.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea ananasului: Sfaturi

Ai poftă de ananas? Noi îți spunem cum să găsești cel mai dulce și delicios ananas.

Cumpărarea ananasului: ce trebuie să ai în vedere

Fructul trebuie să fie puțin moale când îl apeși cu degetul, dar nu trebuie să prezinte denivelări. Frunzele trebuie să fie verzi și să nu fie ofilite – dacă frunzele sunt relativ ușor de îndepărtat, atunci ananasul este perfect copt. Puțini oameni știu acest lucru: ananasul nu se mai coace după cules. Astfel, este interzisă comercializarea acestuia necopt, deoarece poate cauza probleme gastrointestinale. Poți cumpăra ananas proaspăt pe tot parcursul anului de la supermarket și de la magazinul de legume. Pe cât posibil, ține cont de calitatea bio și ca ananasul să nu fi fost transportat par avion. Dacă fructul exotic este importat pe cale aeriană, amprenta de CO2 a unui kilogram de ananas este de peste 15 kg. Dacă este transportat pe cale maritimă, aceasta este de 0,6 kg de CO2. Tot este un număr destul de mare, dar este ceva mai bine.

Depozitarea corectă a ananasului: iată cum se procedează

Ananasul proaspăt poate fi depozitat câteva zile la temperatura camerei. Odată ce l-ai tăiat, depozitează-l cu partea tăiată în jos, pe o farfurie (sau acoperă partea tăiată cu folie alimentară și pune-l la frigider). Când ananasul începe să se strice, fermentează – îți poți da seama după gust și miros. 


Utilizare și pregătire 

Cum se poate utiliza și prepara ananasul

Un ananas proaspăt și alături felii de ananas

Ananasul este perfect pentru a fi consumat ca fruct crud tăiat în bucăți sau felii, în salate de fructe sau cu iaurt ori procesat în suc de ananas. Ananasul se folosește frecvent în mâncărurile asiatice, oferindu-le o aromă dulce-acrișoară. Ananasul se depozitează la zece grade. Odată tăiat, ananasul trebuie să fie depozitat la frigider și consumat în scurt timp. De asemenea, bucățile tăiate de ananas se pot și congela.

Cum se taie ananasul?

Coajă groasă, formă neregulată: este o provocare să tai ananasul fără a pierde prea multă pulpă. Dar nu îți face probleme, cu aceste instrucțiuni este chiar ușor.

  • Pune fructul de ananas pe lateral, pe un tocător, și taie tulpina și partea de jos a fructului cu un cuțit mare și ascuțit.
  • Acum pune ananasul vertical și îndepărtează coaja de sus în jos folosind cuțitul.
  • Dacă rămân bucăți mici de coajă pe pulpă (ochii), îndepărtează-le cu un cuțit mic și ascuțit.
  • Taie ananasul în felii.
  • Cotorul tare din mijloc se poate mânca sau îl poți arunca.

Ananasul crud

Ananasul este delicios consumat crud, atât ca o gustare individuală, dar și în salata de fructe. Fructul sudic este excelent chiar și în smoothie-uri și shake-uri. Ai grijă: Combinația de ananas și produse lactate nu rezistă mult timp, deoarece enzima bromelaină distruge proteinele și dă preparatului un gust amar. Dacă vrei să servești ananas alături de iaurt, de exemplu, trebuie consumat rapid. Enzima este distrusă prin prepararea termică, deci nu vei întâlni aceeași problemă cu ananasul gătit sau cel la conservă.

Prepararea mâncărurilor cu ananas

Ananasul oferă preparatelor sărate o notă de prospețime, dulce acrișoară, și de aceea este deseori folosit în preparate precum curry sau alături de pește, în supe sau preparate cu orez în Thailanda, Caraibe și Filipine. Poate fi preparat pe grătar, prăjit, fiert, orice îți poți imagina.

Prepararea ananasului pe grătar: ce gust are

Ananasul pe grătar este considerat unul dintre cele mai delicioase deserturi. Poate fi combinat excelent cu puțin ulei de măsline și miere, dar și cu rom. Aroma proaspătă și dulce este perfectă pentru un meniu la grătar.

  • Taie ananasul în felii și aplică puțin ulei de măsline folosind o pensulă.
  • Pune-l pe grătar până când feliile se rumenesc (poate dura în jur de cinci minute).
  • Stropește-le cu miere (și rom).
  • Servește-le cu înghețată de vanilie și frunze de mentă.

Cum tăiați ușor un ananas?

Poftă de ananas proaspăt, dar tăierea lui te reține? Nu trebuie să fie așa! În videoclipul nostru vă arătăm cum să folosiți trucuri simple pentru a curăța rapid și fără efort un ananas, a îndepărta miezul și a crea bucăți perfecte - fără niciun stres! Fie pentru deserturi cu fructe, băuturi răcoritoare sau ca o gustare sănătoasă: tăierea ananasului nu a fost niciodată atât de ușoară. Urmăriți videoclipul și deveniți un profesionist al ananasului!

Valori nutriționale pentru ananas la 100 g

Informații utile

Întrebări interesante despre ananas

De la uimitor la interesant: următoarele puncte te vor transforma într-un profesionist la servirea ananasului. 

Ce sunt căpșunele ananas?

Sunt destul de rare, dar probabil le-ai văzut măcar o dată: căpșunele albe. Nu sunt o curiozitate a naturii, ci rezultatul cultivării. Nu doar aspectul căpșunelor ananas diferă de cele clasice, dar și gustul: aroma seamănă puțin cu cea a ananasului. De altfel: Căpșunele obișnuite de grădină erau numite în trecut „căpșune ananas” pentru a le deosebi de căpșunele sălbatice, mult mai mici. În Austria și părți ale Germaniei de Sud, căpșunele încă mai sunt numite uneori ananas, provocând confuzie. Dar cum se numește în Austria ananasul adevărat? Ananas de Hawaii, desigur!

Câinii pot consuma ananas?

Majoritatea câinilor mănâncă cu plăcere ananas, datorită gustului dulce. Și nu este nicio problemă ca prietenul tău patruped să savureze o bucată din fructul proaspăt ocazional: nu conține doar potasiu, vitamina C, oligoelemente, dar este și un remediu natural împotriva paraziților intestinali deși, desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să omiți administrarea antiparazitarelor clasice. Din cauza acidității, consumul excesiv poate provoca gaze și diaree.

De ce ananasul arde limba?

O senzație de mâncărime pe limbă, usturime în colțurile gurii: nu te îngrijora; dacă experimentezi astfel de simptome în timpul consumului de ananas, nu înseamnă că ești alergic. Pur si simplu enzima bromelaină, menționată deja de câteva ori, își face datoria. Acest lucru poate fi recunoscut prin senzația de înțepături, dar nu este periculos. 




Te-ar putea interesa și: