Rodia: sănătoasă și delicioasă
Rodia aparține familiei Lythraceae, mai este cunoscută și sub denumirea de grenadină, iar traducerea din latină înseamnă granular sau plin de sâmburi. Rodia crește în arbori de până la cinci metri înălțime și circa trei metri lățime, care pot ajunge la vârste de până la 100 de ani. Ramurile sunt unghiulare și împânzite de frunze lucioase, de până la zece centimetri lungime.
Rodia are următoarele proprietăți speciale
Rodia este un adevărat superfruct și conține multe vitamine și minerale. Are multe proprietăți speciale, benefice sănătății. De exemplu, rodia are efect antioxidant și poate acționa împotriva radicalilor liberi.
Cum cresc rodiile
Arborele de rodie înflorește din primăvară până vara. În acest timp, este împodobit în nuanțe de portocaliu și galben. Forma rodiei este asemănătoare cu cea a mărului și, în stadiile incipiente, rodiile au culoarea verde. Mai târziu, capătă culoarea roșie caracteristică și cresc până la un diametru de aproximativ 10 centimetri. În interior, este formată din mai multe compartimente, în interiorul cărora există sute de sâmburi mici, de culoare roz.
De unde provine rodia?
Rodia se cultivă de sute de ani în zona Mediteranei și în Orientul Mijlociu. Provine din Asia Centrală. De altfel: Știai că, de mai bine de 2000 de ani, rodia este simbolul fertilității?
Când este sezonul rodiilor?
Sezonul rodiilor ține din septembrie până în decembrie, dar în comerț sunt disponibile pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită rodia și cum se depozitează?
Rodia are multe întrebuințări în gastronomie. Se poate adăuga în salate de fructe, müsli sau în iaurt. Sâmburii se pot consuma și simpli. Sucul de rodie este răcoritor și foarte sănătos. Rodiile se pot depozita la temperatura camerei până la trei săptămâni. În frigider, pot rezista și mai mult. De altfel: Rodiile nu se coc după cules. Trebuie să cumperi fructele deja coapte.
Cum se curăță semințele rodiei:
Doar sâmburii rodiei sunt comestibili. Pulpa albă este foarte amară și nu este comestibilă. Pentru a putea consuma sâmburii, fructul se taie în jumătate, se umple un castron mare cu apă aproximativ două treimi, iar jumătățile se rup în bucăți mici sub apă. Sâmburii se îndepărtează ușor. Dar atenție: Petele provocate de sucul acestui fruct sunt greu de îndepărtat.
Cum deschizi cu ușurință o rodie?
Probleme cu rodiile? Asta sa terminat acum! În videoclipul nostru vă arătăm trucul ingenios despre cum să deschideți rapid și curat rodiile - fără haos în bucătărie și fără măcinare la nesfârșit. Puteți ajunge cu ușurință la sâmburii suculenți în doar câțiva pași simpli. Perfect pentru gustări proaspete, smoothie-uri sau salate. Aruncă o privire și ușurează-ți - să te bucuri de o rodie niciodată nu a fost atât de ușor!
Ce conține rodia
Conform studiilor, consumul regulat de rodii scade tensiunea arterială. Datorită cantității ridicate de polifenoli, rodia are efect antioxidant. Fructul conține multe minerale, precum fier, calciu, potasiu și fosfor. De asemenea, conține și vitamina C, B și acid folic.
kcal: 74 kcal
Carbohidrați: 16,7 g
Proteine: 0,7 g
Grăsimi: 0,6 g
Vitamina A: 7 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,02 mg
Vitamina B6: 0,11 mg
Vitamina C: 7 mg
Vitamina E: 0,2 mg
Calciu: 8 mg
Fier: 0,5 mg
Potasiu: 238 mg
Magneziu: 3 mg
Sodiu: 2 mg