Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Kaki: prunele asiatice

Această plantă de cultură provine din Asia și, în China, se consumă de aproximativ 2000 de ani, fiind numită „pruna chinezească”. Dar acesta este doar unul dintre numele date acestei plante asemănătoare unei roșii. Kaki mai este cunoscut și sub denumirea de piersică japoneză, fruct Sharon sau persimmon; fructul Sharon este originar din Israel, nu are un gust puternic și nu are semințe.

Informații utile

Kaki are următoarele proprietăți speciale 

Kaki proaspăt, în detaliu

Arborele de kaki aparține familiei Ebenaceae, poate crește până la zece metri înălțime fără suport și este similar mărului. Acest fruct este deosebit, deoarece se coace atunci când arborele a pierdut deja majoritatea frunzelor. Kaki face parte din categoria fructelor bace și forma sa poate fi rotundă sau ovală. Coaja este subțire, lucioasă și ușor gumoasă. Pulpa fructului este deschisă la culoare și devine mai moale pe măsură ce se coace. Odată ce s-a copt, kaki se poate consuma crud, cu tot cu coajă,sau decojit, precum kiwi. Frunzele și codița se înlătură.

Coacerea fructelor kaki

Fructele kaki necoapte lasă un gust neplăcut în gură, din cauza conținutului de tanin. Taninul este neutralizat în timpul coacerii. În comerț găsim doar fructe necoapte, deoarece transportul fructelor coapte este mai dificil, acestea fiind mai moi. Pentru a se coace perfect, fructele trebuie depozitate în frigider; în caz contrar, se vor usca. Se spune că depozitarea alături de mere accelerează procesul de coacere. 


Proveniență

De unde provine kaki?

Kaki este originar din Asia, dar fructul Sharon provine din regiunea Sharon, din Israel. Kaki se importă și din alte țări cu climă caldă, cum ar fi Spania, Italia și Brazilia. Cele mai multe culturi sunt în Coreea, China și Japonia. Acolo, sezonul de cules ține din octombrie până în noiembrie. Doar zece procente din cantitatea cultivată provin din alte șapte țări. În Europa, Italia are cele mai mari culturi de kaki. California, Noua Zeelandă și Israel sunt alți importatori importanți de kaki.


Sezon

Când este sezonul kaki?

Kaki este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi kaki și cum se depozitează?

Kaki proaspăt, în detaliu

Ideal, kaki se consumă fără coajă. Fructul se poate tăia pe jumătate și se poate mânca pur și simplu cu lingura. Poate fi folosit și pasat, în deserturi fine. De asemenea, se potrivește și în salate și dulcețuri. Kaki trebuie să se depoziteze la rece. Deoarece fructele se coc după culegere, trebuie să ai grijă să nu treacă de momentul optim de coacere.


Rețete

La ce poți folosi kaki


Ingrediente

Ce conține kaki

Se spune că acest fruct are multe calități. Când fructul a ajuns la maturitate și este foarte dulce, poate scădea febra. Ajută, de asemenea, la reglarea tranzitului intestinal. Codița fructului calmează tusea, iar sucul fructului necopt scade tensiunea.

Valoare nutritivă
 

kcal: 70 kcal

Carbohidrați: 16 g

Proteine: 0,6 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 266 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 16 mg

Vitamina E: 0,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 8 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 170 mg

Magneziu: 8 mg

Sodiu: 4 mg