Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fructele de cactus: țepoase, dulci

Fructele de cactus sunt fructele cactusului Opuntia (Opuntia ficus-indica) și se consideră că sunt originare din Mexic. De asemenea, se pot întâlni și în America de Sud, Australia și zona mediteraneeană, unde cresc și în sălbăticie. În general, planta preferă clima tropicală sau subtropicală.

Definiție

Fructele de cactus au următoarele proprietăți speciale

Fructe de cactus proaspete în detaliu

Cactușii Opuntia aparțin familiei cactușilor. Plantele pot ajunge la o înălțime de mai mulți metri. Cactușii acoperiți de țepi stochează apă pentru perioadele de secetă. Florile mari, de culoare roșie-galbenă, sunt poziționate pe laturile plantei. Sunt polenizate de insecte și formează fructele de cactus. Fructele de cactus coapte au coaja subțire și miezul este foarte zemos. Sunt dulci acrișoare și amintesc de smochine.

Cum crește cactusul

Cactusul Opuntia este un cactus asemănător unui arbust, care poate atinge o înălțime de până la șase metri. De obicei, ramurile cresc dintr-un trunchi neted și au formă eliptică. Florile acestei plante sunt galbene sau roșii și fructele sunt portocalii sau roșii și uneori au țepi.


Proveniență

De unde provin fructele de cactus?

Fructele de cactus sunt originare din Mexic. Este și prima țară de export din lume. De acolo, acestea se importă în Europa. Fructele au nevoie de climă tropicală sau subtropicală. Alte țări de cultivare sunt:

  • Australia
  • Africa de Sud
  • Zona mediteraneeană

Sezon

Când este sezonul fructelor de cactus?

Fructele de cactus se importă din Italia din iulie până în septembrie și din Spania din august până în noiembrie.

 


Valori nutritive

Ce conțin fructele de cactus: calorii și nutrienți

În plus față de glucoză și fructoză, fructele de cactus conțin o cantitate ridicată de minerale, precum potasiu, calciu și magneziu, și sunt bogate în vitamina C. Astfel, sunt benefice organismului uman. Pigmenții naturali din fructele de cactus luptă împotriva radicalilor liber și au efect antioxidant.

Valoare nutritivă
 

kcal: 38 kcal

Carbohidrați: 7,1 g

Proteine: 0,8 g

Grăsimi: 0,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 9 µg

Vitamina B1: 0,01 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 25 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 28 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 90 mg

Magneziu: 85 mg

Sodiu: 4 mg


Sănătate

Sunt sănătoase fructele de cactus?

Fructele de cactus sunt foarte sănătoase. Nu au doar puține calorii, dar sunt și bogate în vitamine și minerale.

Fructele de cactus sunt otrăvitoare?

Nu, nu sunt otrăvitoare. Cu toate acestea, aceste fructe au țepi și spini, așa că trebuie manipulate cu mănuși.

Fructe de cactus: conținut ridicat de fibre

Conținutul ridicat de fibre din fructele de cactus acționează ca agent de încărcare, susține tractul intestinal și asigură senzația de sațietate pe termen lung. Consumul regulat are un efect pozitiv asupra creșterii colesterolului și insulinei.

Fructele de cactus au puține calorii

Fructele de cactus sunt răcoritoare și slabe în calorii, așa că le poți integra fără probleme într-o alimentație cu aport redus de calorii.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea fructelor de cactus: sfaturi

Pulpa fructelor de cactus este delicioasă și amintește de smochine și pere. La ce trebuie să acorzi atenție la cumpărarea și depozitarea acestor fructe exotice? Îți vom spune aici.

Când este copt fructul de cactus?

Fructele de cactus sunt coapte când sunt ușor moi la apăsare și emană un miros aromat.

De unde poți cumpăra fructe de cactus?

În timpul sezonului, fructele de cactus se pot cumpăra din magazinul tău Kaufland.

Depozitarea corectă a fructelor de cactus

În ciuda cojii groase, fructele de cactus sunt sensibile la presiune și se strică repede. Sfatul nostru: cel mai bine este să le păstrezi la frigider. Astfel vor rezista 3-4 zile. Dar atenție să nu le strivești.


Pregătire

Cum se mănâncă fructul de cactus?

Ideal, fructele de cactus se consumă crude. Coaja are țepi și nu este comestibilă. Fructele de cactus se pot folosi și pentru marmeladă sau ca ingredient în lichior și în amestec cu bere. Fructele de cactus se pot depozita câteva zile la frigider înainte de a fi consumate. Fructele nu se coc după cules.

Atingerea fructelor de cactus: ce trebuie să ai în vedere

Coaja fructelor de cactus este acoperită cu țepi abia vizibili. De aceea, se recomandă să porți mănuși de cauciuc.

Cum se îndepărtează țepii fructelor de cactus?

Pentru îndepărtarea țepilor, ai de ales între trei posibilități:

  1. Bandă adezivă: apasă banda adezivă pe coajă fără să apeși țepii în fruct și apoi trage banda adezivă. Repetă de câte ori este necesar.
  2. Pensetă: folosește o pensetă pentru a îndepărta țepii mai mari trăgând în sus.
  3. Hârtie: poți folosi hârtie de ziar sau hârtie din coșul pentru reciclarea acesteia și poți freca fructul cu hârtia. Așa procedează și fermierii pe plantații.

Îndepărtarea cojii și consumarea fructelor de cactus: așa procedezi

Îndepărtarea cojii fructelor de cactus poate fi dificilă, deoarece este acoperită de țepi mici. Aici îți oferim instrucțiuni pentru decojirea simplă și în siguranță a fructelor de cactus:

Instrucțiuni pas cu pas:

  1. Poartă mănuși de cauciuc sau folosește clești pentru a ține fructul de cactus. Chiar dacă ai îndepărtat țepii cu atenție, este posibil să fi omis câțiva, deoarece sunt dificil de văzut.
  2. Taie ambele capete ale fructului de cactus folosind un cuțit ascuțit. Astfel, procesul de îndepărtare a cojii este mai simplu și ai un punct de pornire.
  3. Taie fructul de cactus pe lungime, folosind un cuțit, și îndepărtează coaja cu degetele. Continuă cu atenție pentru a nu te răni.
  4. Apoi taie fructul de cactus în bucăți cât o înghițitură și servește-l. Fructele de cactus sunt un ingredient minunat în salate, smoothie-uri sau ca gustare.

Sfat: Dacă vrei să tai fructul de cactus în felii, taie-l întâi în jumătate pe lungime și apoi taie-l în felii transversale.

Se pot mânca sâmburii fructelor de cactus?

Da, se pot mânca sâmburii fructelor de cactus. Sunt comestibili și conțin mulți nutrienți importanți, precum acizi grași Omega 3, fibre și proteine. Cu toate acestea, este important de menționat că sâmburii sunt duri și că este posibil ca anumite persoane să nu îi digere ușor. Dacă vrei să mănânci sâmburii fructului de cactus, mestecă-i bine înainte, pentru a fi mai ușor de digerat. De asemenea, poți măcina sâmburii și îi poți adăuga în smoothie-uri sau ca topping în salate.

Ce gust au fructele de cactus?

Fructele de cactus sunt dulci-acrișoare și amintesc de gustul perelor sau smochinelor.

Combinarea fructelor de cactus cu diverse preparate

Având în vedere gustul dulce-acrișor, fructele de cactus au multe întrebuințări în bucătărie, în preparate dulci sau picante. Se potrivesc extrem de bine cu preparate din vânat sau carne de pasăre. De asemenea, poți face chutney sau gem excelent din fructele de cactus.



Alte articole interesante