Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Smochinele: un superfruct sănătos

Știai că smochinele se numără printre plantele pe care oamenii le folosesc din cele mai vechi timpuri? Au fost introduse în Grecia în 700 î:Hr. și de acolo în restul zonei mediteraneene, fiind consumate și în ziua de azi. Poți afla mai multe informații utile despre acest superfruct cu o lungă istorie de aici.

Informații utile

Smochinele au următoarele proprietăți speciale 

Smochine proaspete, în detaliu

Proaspete sau uscate: smochinele oferă energie și sunt foarte sănătoase. Smochinele proaspete susțin sistemul imunitar și conțin vitamine și minerale importante. Smochinele proaspete au doar 63 de calorii, dar cele uscate au în jur de 247 de calorii per 100 de grame.

Soiuri de smochine și cultivarea acestora

În funcție de zona în care cresc, se comercializează diferite soiuri. Smochinele din Turcia au coaja mai subțire, pe când cele din Grecia au coaja mai groasă. Aceste fructe cu semințe mici pot fi sferice sau sub formă de pară și, în funcție de soi, de culori diferite - de la verde la mov închis. Smochinele destinate consumului în stare proaspătă sunt culese cu puțin timp înainte de a se coace, pentru a fi suficient de ferme pentru transport și pentru a avea gradul optim de coacere când sunt comercializate. Fructele complet coapte se consumă în stare crudă în țările de cultivare, deoarece încep să fermenteze destul de repede.

Cum se usucă smochinele

Pentru uscare, smochinele se culeg atunci când sunt coapte complet. Conținutul de apă al fructelor scade deja cu 30% până la 50% atunci când încă sunt în copac. Smochinele se culeg manual, utilizând un aparat, sau după ce au căzut din copac. Aproape toate smochinele se usucă la soare sau într-un cuptor cu convecție. Astfel, procentul de apă scade la 18% până la 33%, iar conținutul de zahăr crește cu circa 60%. Atunci când fructele uscate se presează la abur, obțin forma în care se comercializează.


Proveniență

De unde provin smochinele?

Smochinul, un arbust de dimensiune medie, aparține genului smochinilor și atinge cel mult opt metri. Pentru ușurarea recoltării și îngrijirii, smochinii cultivați sunt de obicei mai mici. Denumirea botanică a genului este „ficus“. Smochinul se cultivă în principal în zona mediteraneană, dar probabil este originar din Asia Mică. Azi, majoritatea smochinelor provin din următoarele regiuni:

  • Spania
  • Portugalia
  • Italia
  • Turcia
  • Algeria
  • Grecia

Sezon

Când este sezonul smochinelor?

Smochinele proaspete din zonele mediteraneene se pot culege din iulie până în noiembrie. Smochinele uscate sunt disponibile tot timpul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite smochinele și cum se depozitează?

Smochine proaspete, în detaliu

Smochinele sunt delicioase proaspete sau ca fruct uscat consumat ocazional, în salatele de fructe, müsli, deserturi sau cu iaurt. Smochinele proaspete se depozitează în mod ideal în frigider, dar trebuie consumate cât mai repede posibil. Smochinele uscate se pot consuma pe tot parcursul anului și rezistă ambalate mai multe luni. Dacă prezintă pete albe, smochinele uscate nu sunt stricate; acesta este doar zahărul cristalizat pe fruct.

Smochinele se găsesc în următoarele produse

În țările producătoare, smochinele reprezintă un aliment important. Se folosesc în checul cu smochine, fructe confiate, compoturi, sirop, paste și conserve. Sucul de smochine se consumă ca vin pentru deserturi. În Spania, brânza de smochine se produce din migdale, fistic, muguri de pin, alune de pădure și condimente. Fructele prăjite și tocate se folosesc și la cafeaua cu smochine.


Rețete

La ce poți folosi smochinele


Ingrediente

Ce conțin smochinele

Smochinele sunt un superfruct sănătos, cu multe vitamine și minerale, dar și cu un conținut ridicat de fibre. Astfel, sunt foarte bune pentru digestie. De asemenea, au și un efect de detoxifiere a sângelui.

Valoare nutritivă
 

kcal: 61 kcal

Carbohidrați: 12,9 g

Proteine: 1,3 g

Grăsimi: 0,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 5 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 3 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 54 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 248 mg

Magneziu: 20 mg

Sodiu: 2 mg