Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ou de găină: indispensabil în orice bucătărie

Fie gospodărie privată, industrie alimentară, bucătărie mare sau patiserie: ouăle de găină sunt consumate și prelucrate peste tot. Deoarece ouăle dispun de protecție imunitară proprie la nivelul cojii și în interior, pot fi păstrate la rece primele 18 zile. 

Informații utile

Ouăle de găină au următoarele proprietăți speciale

Ouă de găină proaspete în detaliu

La compoziția oului de găină diferențiem gălbenușul și albușul. În gălbenuș conținutul de proteine este semnificativ mai mare decât în albuș. În albuș sunt doar urme de grăsime. Însă în gălbenuș se află grăsimi din abundență, combinate cu colesterol sau lecitină. Într-un ou de găină din categorie de greutate L conținutul de colesterol este de aproximativ 280 miligrame. Din punct de vedere nutrițional proteina din ou este foarte valoroasă - furnizează corpului nostru o parte decisivă de aminoacizi, pe care organismul nu îi poate produce.


Proveniență

De unde provine oul de găină?

Oul de găină este produsul găinii domestice, descendentă a găinii burma-bankiva răspândite în Asia de Sud-Est. Oasele găsite în China, vechi de 8000 ani, dovedesc primele domesticiri.


Sezon

Când este sezonul oului de găină?

Oul de găină este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit oul de găină și cum se depozitează acesta?

Ouă de găină proaspete în detaliu

Ouăle crude sunt pe gustul puținora, de aceea oul este de cele mai multe ori fiert sau amestecat cu alte ingrediente. Înainte de fierbere se recomandă perforarea unei găuri minuscule în capătul plat al oului, unde se află de obicei o bulă de aer. Atunci aerul care se expansionează în timpul fierberii poate ieși prin gaură, prevenind astfel crăparea oului. 

Prăjite în tigaie, ouăle bătute devin ouă jumărisau ouă prăjite, spuma bătută din ouă îmbogățită cu zahăr devine prin coacere bezea. Și prepararea aluaturilor pentru prăjituri necesită ouă: Adesea gălbenușul este separat de albuș și ambele sunt folosite separat. Nici din alte paste făinoase, cum ar fi de exemplu tăițeii, nu pot lipsi ouăle. Sub forma de cremă de ou conferă multor supe o notă fină. 

Cum se depozitează ouăle de găină

Ouăle ar trebui cumpărate pe cât posibil proaspete, curate și din principiu nesparte.

  • ouăle de găină crude rezistă în frigider până la finele termenului de valabilitate
  • ouăle fierte de găină pot fi ținute în frigider circa 14 zile
  • mâncărurile cu ouă crude pot fi păstrate în frigider maximum 24 ore;
  • ouăle întregi și gălbenușul crud se pot ține la -18 grade opt până la zece luni
  • albușul crud poate fi ținut la -18 grade zece până la 12 luni

Rețete

La ce poți folosi ouăle de găină


Ingrediente

Ce conțin ouăle de găină

Oul îndeplinește un rol important în formarea celulelor și căilor nervoase. Totodată constituie o treaptă intermediară pentru vitamina D și unii hormoni. Organismul uman are capacitatea de a crea singur colesterol. În gălbenuș sunt cantități mari de vitamine și minerale. Ouăle de găină furnizează multă vitamina A, D, E și K. Aceste vitamine sunt liposolubile. În oul dă găină se află însă și vitamine hidrosolubile din grupa B. Oul de găină este astfel un aliment polivalent. Compoziția nutrițională a ouălor de găină poate fi influențată prin furajul găinilor. În mod interesant, ouăle de găină albe și brune nu diferă din punct de vedere al ingredientelor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 137 kcal

Carbohidrați: 1,53 g

Proteine: 11,85 g

Grăsimi: 9,32 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,28 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,41 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,96 mg

 

Minerale

 

Calciu: 51 mg

Fier: 1,83 mg

Potasiu: 147 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 144 mg