Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Piersicile: nicio vară fără ele!

Parfumate, catifelate, dulci și zemoase – piersicile sunt fructele vedetă ale sezonului de vară. Aceste rude apropiate ale caiselor, nectarinelor și migdalelor sunt delicioase și conțin cantități semnificative de provitamina A, potasiu și calciu. 

Informații utile

Piersicile au următoarele proprietăți speciale

Piersici proaspete, în detaliu

Piersica mai este cunoscută și ca mărul persan și este un fruct din familia trandafirilor. Coaja este fină și catifelată, iar în mijlocul fructului se găsește un sâmbure dur, acest fruct făcând parte din familia fructelor sâmburoase. Piersicile cresc în arbori de dimensiuni mici, cu înălțimi cuprinse între doi și șase metri, cu ramuri drepte și golașe. De obicei, fructele delicioase sunt rotunde, cu un diametru de până la zece centimetri, iar in interior conțin o pulpă suculentă și sâmburele.

Varietate incredibilă

Diferitele soiuri se pot deosebi prin culoarea pulpei. Printre cele mai cunoscute soiuri, se numără cele cu pulpa galbenă, Red Haven și cele cu pulpa albă, South Haven. Piersica de vie este un soi rar. Este mică, roșie și are o aromă deosebită. Există peste 3000 de soiuri diferite de piersici.


Proveniență

De unde provin piersicile?

Piersica provine din sudul Chinei, unde era și cultivată. Mai târziu, a fost importată în Persia, iar de acolo în Grecia și ulterior în Europa. În prezent, piersicile se cultivă în Spania, Italia, Grecia, Turcia, America de Sud, SUA și Africa de Sud. Cu toate acestea, cel mai mare producător de piersici este, în continuare, China. Pe locul doi se situează Italia, urmată de Grecia și Spania. În Europa, principalii producători de piersici sunt Spania, Italia și Grecia.


Sezon

Când este sezonul piersicilor?

În principiu, sezonul piersicilor începe în mai și se termină în septembrie. Atunci sunt cultivate în țările mediteraneene.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite piersicile și cum se depozitează?

Piersici proaspete, în detaliu

Datorită aromei și gustului lor, piersicile se consumă, de obicei, ca fructe proaspete. Se potrivesc însă și în deserturi sau în alte preparate dulci. O altă variantă practică mai este prăjirea pulpei, care poate fi transformată în piure. Alte variante delicioase ar fi compotul, marmelada și gemul din piersici proaspete.

Piersicile se pot cumpăra și la conservă. Sunt la fel de gustoase precum fructele proaspete și rezistă mai mult decât acestea. Utilizarea persicilor nu are limite, putând fi întrebuințate în prăjituri cu fructe, salate de fructe sau în preparate calde. 

Cum se depozitează piersicile

Piersicile rezistă mai bine la frigider. Odată pasate, pot fi și congelate. Înainte de congelare, pulpa trebuie să fie pasată. De asemenea, marmelada sau gemul reprezintă alte metode de conservare a piersicilor.


Rețete

La ce poți folosi piersicile


Ingrediente

Ce conțin piersicile

Piersicile conțin multe substanțe nutritive benefice corpului nostru, care ajută la menținerea sănătății. Aceste substanțe nutritive sunt, printre altele, vitamina C, magneziu, calciu și potasiu. Piersicile conțin și multă fructoză.

Valoare nutritivă
 

kcal: 42 kcal

Carbohidrați: 8,9 g

Proteine: 0,8 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 15 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 10 mg

Vitamina E: 1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 8 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 194 mg

Magneziu: 9 mg

Sodiu: 1 mg