Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Făina integrală: cu un gust puternic

Făina integrală, la fel ca toate tipurile de făină, este un produs din cereale obținut prin măcinare. Pentru a produce făină integrală, se prelucrează cerealele întregi fără a fi decojite în prealabil. Codul de identificare descrie așa-numitul „grad de măcinare”. 

Informații utile

Făina integrală are următoarele proprietăți speciale

Făină integrală în detaliu

Făina integrală, mai ales cea de tip 1800, este mult mai închisă la culoare decât alte tipuri de făină. De asemenea, este mai bogată în vitamine și minerale, datorită conținutului ridicat de substanțe conținute în coajă. Coaja cerealelor este cunoscută și sub numele de tărâțe. În general, codul de identificare indică cantitatea de minerale în miligrame conținută în 100 de grame de făină. Cu cât este mai mare valoarea codului, cu atât este mai mare cantitatea de minerale, cum ar fi magneziu, calciu, fier și fluor. În cazul făinii 550, cantitatea de minerale la 100 de grame este de 550 miligrame. Cu cât sunt procesate mai multe cereale, cu atât este mai mare cantitatea.


Proveniență

De unde provine făina integrală?

Grâul și făina din grâu reprezintă unele dintre cele mai vechi alimente pe care le cunoaștem. Cele mai vechi descoperiri, în principal din zona Mesopotamiei, datează cu aproximativ 7800 de ani î.Hr. Cuvântul „făină” indică măcinarea cerealelor. În morile moderne, în timpul măcinării, are loc separarea diferitelor dimensiuni ale particulelor. În trecut, se foloseau pietre de moară pentru a realiza acest lucru. Sortimentele de făină din ziua de azi provin din încrucișări de plante sălbatice din Orientul Apropiat (orz sălbatic, alac sălbatic, emmer sălbatic), care sunt precursorii cerealelor actuale, cum ar fi meiul, orzul, secara, ovăzul și grâul.


Sezon

Când este sezonul făinii integrale?

Nu toate cerealele sunt la fel, acestea au perioade diferite de semănare și recoltare. Ovăzul se seamănă din februarie până în martie, iar grâul de vară din ianuarie până în martie. Perioada de recoltare începe, de obicei, la mijlocul lunii iunie și se încheie în august. Excepție face grâul de iarnă, care are o recoltă mai bună, datorită perioadei mai lungi de coacere. Grâul se recoltează atunci când conținutul de apă și gradul de coacere a boabelor sunt ideale.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită făina integrală și cum se depozitează aceasta?

Făină integrală în detaliu

Făinurile integrale conving prin gustul lor puternic și pot fi folosite la copt. De regulă, produsele de panificație făcute din făină integrală sunt puțin mai tari. De asemenea, făina integrală se poate amesteca și cu alte făinuri, pentru a crea propriul amestec de copt. Făina este predispusă la umiditate. Din acest motiv, trebuie depozitată într-un loc întunecat, uscat și răcoros (în mod ideal la mai puțin de 20 de grade Celsius). Dacă este depozitată și într-un recipient ermetic, poate rezista aproape pe termen nelimitat. Spre deosebire de făina de grâu, făina integrală poate râncezi din cauza grăsimilor pe care le conține. 


Ingrediente

Ce conține făina integrală

Făina integrală de grâu conține multe fibre alimentare, vitamine și minerale. Cerealele au, în general, o valoare nutritivă ridicată. Acestea conțin proteine de origine vegetală, fibre alimentare și carbohidrați importanți. În concentrații diferite, în funcție de tipul de cereale, făina integrală conține acizi grași de înaltă calitate, vitamina B și minerale.

Valoare nutritivă
 

kcal: 293 kcal

Carbohidrați: 59 g

Proteine: 10,8 g

Grăsimi: 1,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 1 µg

Vitamina B1: 0,3 mg

Vitamina B2: 0,14 mg

Vitamina B6: 0,3 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 32 mg

Fier: 3,7 mg

Potasiu: 490 mg

Magneziu: 93 mg

Sodiu: 2 mg