Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Făina de secară: cu multe fibre alimentare

Făina de secară este o alegere bună pentru pâini intens condimentate, având mai multe fibre alimentare și un conținut mai mare de minerale decât grâul și spelta. Deoarece conține o enzimă de descompunere a amidonului care împiedică gelatinizarea în timpul coacerii, făina trebuie să fie acidificată. Acest lucru se poate realiza, de exemplu, cu lapte bătut sau cu suc de lămâie.

Informații utile

Făina de secară are următoarele proprietăți speciale

Făină de secară în detaliu

Făina de secară se găsește în diferite grade de măcinare. Cu cât gradul de măcinare este mai ridicat, cu atât este mai ridicată cantitatea de cereale integrale. În timp ce gradele scăzute de măcinare, cum ar fi 405, sunt foarte răspândite în cazul făinii de grâu, făina de secară se găsește în principal în clasele 815, 997, 1150 și 1370. O măcinare mai mare este sinonimă cu o aromă foarte puternică. În cazul făinii integrale 1370, cerealele integrale au fost măcinate, fiind astfel foarte bogată în substanțe nutritive.


Proveniență

De unde provine făina de secară?

Făina de secară este originară din Orientul Apropiat, iar în prezent este cultivată în principal în Rusia și Germania. Deoarece este o cereală foarte robustă, se dezvoltă excelent și în lunile reci de iarnă. Timp de câteva decenii, secara a avut o reputație mai degrabă negativă în Europa Centrală, deoarece era considerată mai puțin elegantă decât grâul, din cauza culorii sale mai închise. În vremurile mai vechi, secara era adesea atinsă de ciuperca otrăvitoare ergot, fapt care nu i-a îmbunătățit reputația. Prin urmare, pentru o lungă perioadă de timp, s-a folosit în principal ca materie primă pentru băuturi spirtoase.


Sezon

Când este sezonul făinii de secară?

Secara este o plantă anuală și există două tipuri: secara de vară și secara de iarnă. Secara de iarnă crește chiar și la mai mult de -25 de grade Celsius și se seamănă în septembrie. Datorită perioadei lungi de valabilitate, făina de secară este disponibilă pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită făina de secară și cum se depozitează aceasta?

Făină de secară în detaliu

Făina de secară este folosită în mod tradițional în Europa Centrală și de Est pentru a coace pâine. În alte părți ale lumii, secara pentru panificație este foarte puțin sau deloc răspândită. Pe lângă pâinea de secară și pâinea neagră, pâinea tipică Pumpernickel este și ea fabricată din făină de secară.

O cantitate considerabilă din producția mondială de secară nu este folosită pentru consumul uman, ci pentru hrana animalelor. Această secară este cunoscută sub numele de secară furajeră. Secara joacă un rol și în producția de bioetanol, biogaz și materiale de izolație. Prin fermentarea secarei, se produce etanol, care, la rândul său, este folosit ca bioenergie durabilă.

Cum se depozitează făina de secară

Ca și alte tipuri de făină, făina de secară trebuie depozitată întotdeauna într-un loc întunecat, uscat și mai degrabă răcoros. De asemenea, este indicat să pui pachetele de făină începute într-un recipient ermetic, pentru a împiedica apariția insectelor. Cu cât este mai ridicat gradul de măcinare, cu atât este mai scurtă durata de valabilitate a făinii de secară. 


Ingrediente

Ce conține făina de secară

În comparație cu alte cereale, secara este considerată relativ sănătoasă, deoarece conține multe fibre alimentare sățioase, minerale precum magneziu, fier și fosfor, precum și vitamine din grupa B. Deși secara conține mai puțin gluten decât grâul sau spelta, aceasta nu trebuie consumată de persoanele care au intoleranță la gluten.

Valoare nutritivă
 

kcal: 333 kcal

Carbohidrați: 69 g

Proteine: 11 g

Grăsimi: 1,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0,3 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 24 mg

Fier: 2,5 mg

Potasiu: 374 mg

Magneziu: 63 mg

Sodiu: 2 mg