Legume dulci-acrișoare cu carne de vită
Ingrediente (2 porții)
1 | morcov |
1/2 | praz |
100 g | ciuperci pleurotus |
100 g | mazăre dulce |
1 | ceapă roşie |
1 | ardei roșu |
100 g | tulpină de țelină |
50 g | muguri de bambus |
4 | tulpini de coriandru |
200 g | pulpă superioară de vită |
6 linguri | miere |
80 ml | oțet din orez |
2 linguri | pastă de tomate |
1 linguriță | amestec de 5 condimente în pudră |
4 linguri | sos de stridii |
1 linguriță | sos Sambal Oelek |
4 linguri | sos de soia de culoare deschisă |
100 g | orez basmati |
3 linguri | ulei de susan |
Util
-
Sosul de miere poate fi congelat în cantități mai mari. Alternativ, poate fi conservat și în borcane cu închidere ermetică, însă acestea trebuie apoi depozitate în frigider.
Preparare
- 1
Morcovul și ceapa se decojesc, se taie pe jumătate și în bețigașe. Prazul și tulpinile de țelină se spală, se usucă și se taie în bețigașe fine. Ciupercile pleurotus se rup în bucăți. Mazărea dulce se spală, se usucă și se curăță, după caz. Ardeiul se spală, se usucă, se curăță de sâmburi și se taie tot în bețigașe. Mugurii de bambus se spală și se usucă. Coriandrul se spală, se usucă prin agitare în strecurătoare și i se smulg frunzele. Carnea se spală, se usucă și se taie în fâșii fine. Ingredientele pregătite se pun deoparte.
- 2
Mierea se încălzește într-o oală și se lasă să caramelizeze ușor. Se stinge cu oțet. Se adaugă pasta de tomate, amestecul de 5 condimente în pudră, sosul de stridii, sosul Sambal Oelek și sosul de soia. Toate acestea se lasă să fiarbă circa 10 minute pe treapta medie de căldură, până când ajunge la consistența unui lichid gros.
- 3
Orezul se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp se încălzește puternic o lingură de ulei de susan într-o tigaie tip wok, până când fumegă ușor. Carnea se prăjește în acesta timp de circa 1 minut la foc puternic. La final, aceasta se scoate și se pune deoparte.
- 4
Restul de ulei se încălzește puternic în tigaia wok și se prăjește morcovul timp de circa 1 minut, agitând continuu. Se adaugă prazul, țelina, ceapa și ardeiul și se prăjesc pentru alte circa 2 minute. Cu puțin timp înainte de final se adaugă mazărea dulce, ciupercile pleurotus, mugurii de bambus, carnea și sosul de miere, se omogenizează împreună și se servesc cu orezul. Se decorează cu coriandru.