Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gălbenuș de ou: partea galbenă a oului

Gălbenușul de ou înseamnă literalmente „partea galbenă a oului”. Carotinoidele din furaj sunt motivul pentru culoarea sa caracteristică, din cauza căreia în limbaj obișnuit este cunoscut ca și gălbenuș. Dacă găinile primesc porumb, iarbă sau ardei - nuanța gălbenușului ne spune imediat. 

Informații utile

Gălbenușul de ou are următoarele proprietăți speciale

Gălbenuș de ou proaspăt în detaliu

Știai că gălbenușul de ou este format dintr-o singură celulă? Având un diametru de trei până la patru centimetri, gălbenușul oului de găină este una dintre cele mai mari celule cunoscute în biologie. Gălbenușul de ou este un liant puternic în aluat sau alte mase. În stare crudă gălbenușul de ou este lichid; deja la un efect termic minim se aglomerează și devine sfărâmicios-solid. Așa se explică și efectul său liant în aluat și creme.

Gălbenușul de ou poate fi consumat atât fiert cât și crud. În stare crudă este o componentă importantă de exemplu a maionezei. O altă particularitate a gălbenușului de ou este efectul său colorant, poate conferi mâncărurilor o colorare ușor galbenă.


Proveniență

De unde provine gălbenușul de ou?

Gălbenușul de ou provine de la găini, care au fost domesticite din soiurile sud-est-asiatice.


Sezon

Când este sezonul gălbenușului de ou?

În principiu găinile crescute în condiții moderne depun ouă tot anul, astfel consumul gălbenușului de ou nu este legat de sezon. În condiții naturale deși găinile depun ouă iarna, în lunile mai întunecoase cantitatea ouălor scade. De aceea, unele persoane decid, în cadrul unei alimentații sezoniere, să consume mai puține ouă iarna. Vara este valabilă răcirea permanentă, fără întrerupere a mâncărurilor cu gălbenuș de ou crud, deoarece în caz contrar se strică repede.

Ofertele noastre de produse lactate și ouă

Oferte valabile în perioada 06.12.2024 - 08.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit gălbenușul de ou și cum se depozitează acesta?

Gălbenuș de ou proaspăt în detaliu

Cei mai mulți oameni sunt obișnuiți să utilizeze oul complet, inclusiv albușul de ou. Cu toate acestea există numeroase posibilități de utilizare a gălbenușului de ou separat. Mai ales la coacere se poate întâmpla să rămână gălbenușuri nefolosite. În principiu în multe aluaturi de fursecuri se folosește numai gălbenușul de ou. Și în cazul pastelor făcute acasă, se folosește de cele mai multe ori numai gălbenușul. Cu gălbenuș proaspăt se pot prepara dulciuri cremoase, maioneze și diferite sosuri. Cine dorește să folosească gălbenușul crud, trebuie să fie atent neapărat la prospețimea ouălor.

Cum se depozitează gălbenușul de ou

Gălbenușul de ou se păstrează cel mai bine în oul întreg. Ouăle crude rezistă în frigider de cele mai multe ori câteva săptămâni. Odată separate, resturile neutilizate ale gălbenușului pot fi păstrate acoperite într-un castron în frigider două-trei zile. Puțini oameni știu acest lucru: Dacă nu a fost fiert, gălbenușul de ou poate fi congelat și decongelat fără probleme. În acest scop se va adăuga o priză de sare. Așa rezistă chiar și jumătate de an.


Rețete

La ce poți folosi gălbenușul de ou


Ingrediente

Ce conține gălbenușul de ou

Ouăle au avut mulți ani o reputație proastă din cauza conținutului de colesterol. Între timp nutriționiștii și medicii au revocat această evaluare. Gălbenușul de ou este considerat o sursă excelentă de nutrienți, care conține vitamine, oligoelemente și minerale importante. Cine apelează la ouăle din creștere liberă, obține prin gălbenuș și o porție bună de acizi grași Omega 3 atât de râvniți. Însă se va ține cont de faptul că gălbenușul este bogat și în grăsimi.

Valoare nutritivă
 

kcal: 137 kcal

Carbohidrați: 1,53 g

Proteine: 11,85 g

Grăsimi: 9,32 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,28 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,41 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,96 mg

 

Minerale

 

Calciu: 51 mg

Fier: 1,83 mg

Potasiu: 147 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 144 mg