Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Physalis: agrișele incașilor

Physalis (cunoscut și sub denumirile de agrișele incașilor, fructul Anzilor sau coacăzul Capului) este un fruct exotic foarte aromat. Este o plantă anuală care crește pe tulpini rezistente, cu o înălțime de unu până la doi metri. Frunzele de physalis au forma unei inimi, iar codițele sunt catifelate, cu peri mici.

Informații utile

Physalis are următoarele proprietăți speciale 

Fructe de physalis proaspete, în detaliu

Acest fruct cu destul de puține calorii este bogat în minerale și substanțe importante, fiind apreciat datorită efectului benefic asupra sănătății. Fructul are doar câțiva centimetri și se comercializează, de obicei, în coșuri mici, cu zece până la douăzeci de fructe. Pentru consum, physalis trebuie să fie îndepărtat de pe sepalele înconjurătoare. Și codița trebuie să fie îndepărtată. Doar pulpa fructului și semințele acestuia sunt comestibile.


Proveniență

De unde provine physalis?

Physalis, denumit și fructul Anzilor sau agrișele incașilor, se cultivă în America de Sud de sute de ani și era considerat foarte important pentru sănătate de către populațiile indigene. La începutului secolului al XIX-lea, în timpul colonizării, a ajuns și în Africa de Sud, unde a fost denumit coacăzul Capului. În prezent, zonele principale de cultivare a fructelor physalis sunt Brazilia, Peru, Chile, Columbia, Venezuela și Africa de Sud. De asemenea, există mici recolte și în Spania și Italia.


Sezon

Când este sezonul fructelor de physalis?

Sezonul fructelor de physalis, native emisferei sudice, este din decembrie până în iunie. Fructele de physalis, care adoră zonele calde și cu umiditate ridicată, se cultivă în Europa, de regulă, în septembrie. Datorită rutelor optimizate de transport cu avionul sau pe navă, fructele de physalis coapte sunt disponibile aproape tot timpul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi fructele de physalis și cum se depozitează?

Fructe de physalis proaspete, în detaliu

Pe lângă utilizarea ca gustare între mese, physalis se folosește în țările de origine pentru gemuri sau chutney. Fructele de physalis se pot folosi și ca ingredient în produse din ciocolată, precum praline sau budinca de ciocolată. Fructele de physalis se depozitează ferite de lumina soarelui, deoarece se strică mai repede din cauza umidității. Dacă sunt depozitate în condiții ideale, fructele de physalis pot rezista până la șapte zile. Fructele de physalis nu se coc după cules.


Rețete

La ce poți folosi physalis


Ingrediente

Ce conțin fructele de physalis

Fructe de physalis proaspete, în detaliu

Cantitatea ridicată de substanțe nutritive face ca acest fruct să fie ideal pentru lunile de iarnă, când sistemul nostru imunitar are nevoie de ajutor. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 77 kcal

Carbohidrați: 13,3 g

Proteine: 2,3 g

Grăsimi: 1,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,15 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 28 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 0 mg

Fier: 1,3 mg

Potasiu: 0 mg

Magneziu: 0 mg

Sodiu: 0 mg