Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Litchi: un gust delicat

Litchi sunt fructe mici și rotunde, roz închis, cu coaja subțire, care își schimbă culoarea în maro pe măsură ce fructele se învechesc. Coaja se întărește numai după cules. Pulpa alb lăptoasă a fructului este dulce acrișoară și foarte zemoasă.

Informații utile

Fructele de litchi au următoarele proprietăți speciale

Fructe de litchi proaspete, în detaliu

Fructele de litchi cresc în arborele de litchi, care poate ajunge la o înălțime de zece metri și poate trăi mai mult de 100 de ani. Anual, produce între 100 și 200 de kilograme de fructe. Arborele are nevoie de climă caldă și umedă și de sol afânat și uscat. Arborii de rambutan și logan sunt înrudiți cu cel de litchi, aceștia fiind cunoscuți și sub denumirea de arborele dragonului

Pulpa fructului litchi are o notă deosebită, florală. Sâmburele este de dimensiune medie, maro închis și seamănă cu o castană. Fructele au un diametru de trei până la cinci centimetri. Litchi este clasificat drept fruct cu coajă lemnoasă, deoarece toate cele trei straturi ale pericarpului sunt lemnoase sau dure.


Proveniență

De unde provin fructele de litchi?

Arborele de litchi este originar din China, unde este cunoscut de aproximativ 4000 de ani. De acolo, litchi a ajuns în sud-estul Asiei. Fructul este considerat un simbol al iubirii. În prezent, litchi crește și în alte țări cu climat subtropical, precum Israel, India, Mexic, Africa de Sud, California, Australia etc.


Sezon

Când este sezonul fructelor de litchi?

Fructele de litchi sunt disponibile pe tot parcursul anului. Sezonul fructelor de litchi ține din noiembrie până în martie.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi fructele de litchi și cum se depozitează?

Fructe de litchi proaspete, în detaliu

Fructele de litchi se consumă proaspete, mai ales iarna, în plin sezon. Desigur, fructele pot fi achiziționate la conservă pe tot parcursul anului, dar conțin mai mult zahăr și mai puține vitamine. Litchi poate fi consumat în stare pură sau în salate de fructe, cocktailuri sau preparate asiatice. Doar pulpa fructului este comestibilă: coaja și sâmburele trebuie să fie îndepărtate cu grijă. 

Litchi se poate depozita la temperatura camerei aproximativ o săptămână. Apoi, fructul pierde umiditate și se usucă. Pentru a congela fructele de litchi, este recomandat să se îndepărteze coaja și sâmburele.


Rețete

Rețete delicioase cu litchi pentru acasă


Ingrediente

Ce conțin fructele de litchi

Litchi este bogat în vitamina C, vitamine B și minerale, precum cupru, fier, calciu și magneziu. Întărește sistemul imunitar și elimină oboseala, problemele pielii și ajută metabolismul. Litchi conține aproximativ 75 de calorii per 100 de grame.

Valoare nutritivă
 

kcal: 75 kcal

Carbohidrați: 17 g

Proteine: 0,9 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,02 mg

Vitamina C: 39 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 8 mg

Fier: 0,4 mg

Potasiu: 182 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 3 mg