Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Papaya: dulce și zemos

Planta de papaya face parte din familia pepenilor, arborele de papaya fiind o plantă dreaptă, erbacee, care crește până la o înălțime de opt metri. Arborele de papaya se mai numește și arbore de pepene. 

Informații utile

Papaya are următoarele proprietăți speciale 

Papaya proaspăt, în detaliu

Fructele de papaya, cu o formă asemănătoare perelor, aparțin fructelor bace și se formează din florile albe ale arborelui de papaya. Fructele de papaya sunt alungite sau ovale și, în funcție de locul de proveniență, pot avea o lungime cuprinsă între 15 și 40 de centimetri și pot ajunge la o greutate de cinci kilograme. În funcție de gradul de coacere, culoarea cojii variază de la verde la galben. Pulpa fructului poate fi portocalie sau roșu deschis și este foarte dulce. Fructele necoapte sunt înecăcioase și amare. În interiorul fructului, putem găsi numeroase semințe negre, sferice. Se poate folosi tot fructul, cu excepția cojii.


Proveniență

De unde provine papaya?

Papaya este originară din sudul Mexicului și din America Centrală. În prezent, putem întâlni papaya sălbatic în sudul Mexicului și în Costa Rica. Fructele de papaya cultivate provin din zonele tropice și reprezintă recolte foarte importante. Zonele de cultivare preferate sunt în Brazilia, Costa Rica, Kenya, Mexic, Australia și India.  


Sezon

Când este sezonul fructelor de papaya?

Fructele de papaya sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi papaya și cum se depozitează?

Papaya proaspăt, în detaliu

Coaja fructului de papaya are dungi sau pete galbene, iar fructul se coace și după cules. Chiar și papaya necopt se poate folosi, asemenea legumelor, pentru sosuri și feluri de mâncare. În bucătăria asiatică, fructele necoapte se foloseau în salate. Fructele coapte de papaya sunt foarte dulci. Alături de sucul de lămâie sau de ghimbir, gustul este și mai intens. Chiar și sâmburii de papaya sunt comestibili. Au un gust picant.

Cum se păstrează fructele de papaya proaspete

Fructele de papaya sunt sensibile și se pot strica ușor. Este indicată depozitarea lor într-un loc uscat și ferit de lumina soarelui. De asemenea, sunt sensibile la frig. Fructele coapte se pot depozita în frigider, doar la temperaturi de peste șapte grade. Papaya poate fi cumpărat și tăiat în bucăți sau feliat, apoi congelat sau confiat. Astfel rezistă mai mult.


Rețete

La ce poți folosi papaya


Ingrediente

Ce conține papaya

Papaya proaspăt, în detaliu

Papaya conține multe vitamine și minerale importante. Este bogat în vitaminele C, A, E și betacaroten, toate fiind benefice sistemului nostru imunitar. În plus, este o sursă importantă de magneziu, potasiu și calciu. Vitaminele B ajută sistemul nervos.

Valoare nutritivă
 

kcal: 32 kcal

Carbohidrați: 7,1 g

Proteine: 0,5 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 9,2 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 23 mg

Vitamina E: 0,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 28 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 191 mg

Magneziu: 41 mg

Sodiu: 3 mg