Tartarul de vită: plăcere crudă
Tartarul de vită, cunoscut și sub numele de carne tocată, este carne de vită tocată, din carne de mușchi, cu conținut scăzut de grăsime și fără tendoane. Pentru aceasta se folosește în special carne file de vită. Tartarul de vită este mai fin decât carnea tocată. În limbile franceză și engleză, acesta este denumit Steak Tartare, iar în Luxemburg sau Belgia se numește Filet Americain.
Tartarul de vită are următoarele proprietăți speciale
Tartarul de vită este preparat din carne de vită crudă, tăiată fin sau tocată mărunt. De regulă, acesta este rafinat cu condimente și ingrediente precum muștar, sos Worcestershire, capere, ceapă, usturoi, sare, piper și gălbenuș de ou. Tartarul de vită are un gust de carne intens, care poate fi descris ca picant, ușor lemnos și dulceag. Tartarul de vită este servit adesea cu diferite garnituri, care îi evidențiază gustul.
De unde provine tartarul de vită?
Originea tartarului de vită nu este documentată cu exactitate, dar de regulă se crede că acesta provine din Franța. Numele de „tartar” ar putea proveni de la mongolii tătari, care erau renumiți pentru cultura cărnii crude. Se crede că aceștia mâncau carne crudă, inclusiv carne de vită, pe care o preparau în diferite moduri.
O altă teorie spune că tartarul de vită provine din Rusia, unde este cunoscută și ca „steak tartare”. Această mâncare constă în carne de vită crudă, care este condimentată și servită cu gălbenuș de ou. Mai târziu, a fost preluată și dezvoltată de bucătăria franceză.
Când este sezonul tartarului de vită?
Tartarul de vită se prepară din carne de vită crudă. Pentru că disponibilitatea acestuia nu depinde de oscilațiile sezoniere, tartarul de vită poate fi disponibil pe tot parcursului anului în restaurante și magazinele de delicatese.
Însă calitatea și prospețimea depind de calitatea cărnii de vită folosite. Carnea de vită trebuie să fie întotdeauna de înaltă calitate și preparată în condiții de igienă optime.
La ce poate fi folosit tartarul de vită și cum se depozitează acesta?
Preparatul clasic conține carne de vită tăiată fin sau tocată mărunt, condimentată cu muștar, sos Worcestershire, capere, ceapă tocată, usturoi, sare și piper. De multe ori, în mijlocul tartarului se pune un gălbenuș de ou. De asemenea, tartarul de vită poate fi folosit la burgeri tartar sau servit ca fel principal de sine stătător. Pentru că este vorba de carne crudă, la preparare și manipulare trebuie respectate standardele de igienă necesare.
În mod ideal, tartarul trebuie servit și consumat imediat după preparare. În caz contrar, acesta trebuie păstrat în frigider la temperaturi sub 4 grade Celsius, dar nu mai mult de o zi. Tartarul congelat trebuie lăsat să se decongeleze în frigider.
Ce conține tartarul de vită
Tartarul de vită este o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, deoarece este servit crud, acesta poate provoca infecții alimentare. De asemenea, este bogat în colesterol și grăsimi saturate, mai ales atunci când este servit cu ingrediente grase.
kcal: 116 kcal
Glucide: 0 g
Proteine: 21 g
Grăsimi: 3 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,23 mg
Vitamina B2: 0,26 mg
Vitamina B6: 0,19 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,48 mg
Calciu: 6 mg
Fier: 2,16 mg
Potasiu: 0,36 mg
Magneziu: 22 mg
Sodiu: 66 mg