Friptura de vită: perfectă pentru prăjit sau grătar
Știai că nu există „o” friptură tipică de vită? Fripturile apreciate de vită sunt, de exemplu, ramstecul, fileul, antricotul sau vrăbioara. Fripturile diferă în funcție de mărime, grosime și de partea din vită de unde au fost tăiate.
Fripturile de vită au următoarele proprietăți speciale
Fripturile de vită sunt ideale pentru prepararea pe grătar sau prin prăjire. Există foarte multe tipuri diferite de fripturi, care se diferențiază prin grosime și timpul de gătire. Cu mici excepții, se vând fără os și nu au grăsime. Gustul, marmorarea cărnii și conținutul de grăsime fac diferența între fripturile de vită. Aceasta reprezintă aproximativ 19 grame și 271 de kilocalorii la 100 de grame de carne. Mineralele și vitaminele importante pe care le conține friptura de vită sunt fierul, magneziul, vitaminele B12 și B6.
De unde provine friptura de vită?
Vita din ziua de azi se trage din bourul eurasian. Calitatea fripturilor de vită depinde de proveniența și creșterea animalului și diferă în funcție de partea corpului din care a fost obținută. Există următoarele tipuri de friptură de vită: Friptură din gât de vită, antricot, friptură T-bone și ramstec. Cele mai apreciate sunt antricotul și ramstecul. Antricotul provine din garful vitei. Este în special suculent și fraged. Ramstecul este tăiat din spata vitei și are o consistență mai degrabă tare.
Când este sezonul fripturii de vită?
Fripturile de vită sunt disponibile pe tot parcursul anului. Se servesc proaspete, ambalate și congelate.
La ce poate fi folosită friptura de vită și cum se depozitează aceasta?
Cum se prepară
Înainte de preparare, carnea trebuie luată la timp din frigider. Apoi, se tamponează și se prăjește în tigaie cu puțin ulei. Temperatura ar trebui să fie de 180 de grade Celsius, carnea se va rumeni bine doar la această temperatură. Carnea se prăjește în funcție de grosimea și greutatea bucății, iar procesul nu ar trebui să dureze mult. Carnea nu ar trebui să fie prea prăjită, deoarece ar deveni foarte tare. Apoi se poate pune în cuptor. Se face la cuptor la o temperatură scăzută (aproximativ 95 de grade Celsius).
Cum se depozitează corect fripturile de vită
Fripturile de vită trebuie depozitate la rece în frigider la o temperatură între 4 și 7 grade. Acestea trebuie procesate între 3 și 5 zile. În plus, trebuie ambalate ermetic, în stare uscată. Pentru a prelungi termenul de valabilitate al fripturilor de vită, carnea se poate congela. În acest caz, este util un ambalaj vidat. Rezistă la congelator 2-3 luni. Carnea congelată ar trebui decongelată în frigider.
Cum prăjiți cu ușurință o friptură perfectă?
Friptură perfect prăjită – foarte ușor! În videoclipul nostru vă arătăm cum să vă prăjiți friptura suculentă și la perfecțiune în doar câțiva pași simpli. Aflați cum să pregătiți corect carnea, să găsiți căldura ideală și să prăjiți friptura astfel încât să rămână crocantă la exterior și fragedă la interior. Aruncă o privire și devii un maestru al fripturii în bucătăria ta!
Ce conține friptura de vită
Pe lângă fileul de vită, fripturile de vită reprezintă cele mai bune bucăți de carne din vită. Carnea conține multe vitamine și minerale. Vitaminele B2, B3, B6 si B12, precum și calciul, magneziul, potasiul, zincul și fierul sunt importante pentru corp.
kcal: 163 kcal
Carbohidrați: 0,05 g
Proteine: 29,53 g
Grăsimi: 4,81 g
Vitamina A: 0,02 µg
Vitamina B1: 0,1 mg
Vitamina B2: 0,17 mg
Vitamina B6: 0,48 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,58 mg
Calciu: 7 mg
Fier: 3,22 mg
Potasiu: 387 mg
Magneziu: 29 mg
Sodiu: 253 mg